JAS-bloggen
Intervjuer

Årets utmanare förbereds inför hösten: ”Tror på individuell träning”

FBC Sundsvall hade en fin säsong förra året. Man nådde playoff i JAS, tog en tredjeplats i USM-klassen och till råga på det så kunde klubbens A-lag kvalificera sig för spel i Allsvenskan.

Den här säsongen ses Sundsvall som en kandidat att kunna gå riktigt långt och vara ett solklart lag till Festen. Flera av JAS-spelarna kommer även tillhöra A-laget, men man ligger just nu i hårdträning inför hösten. – JAS-spelarnas vecka ser ut så här. Måndag, konditionsträning. Nu i början lägger vi en grund, många längre intervaller, men också kortare. Fokus även på styrka, spänst, rörlighet och koordination. Tisdag, innebandy. Onsdag är samma som måndag och torsdag lika så, säger Chris Olsson till bloggen som ansvarar för försäsongsträningen.

De olika passen har alltså olika fokus som Chris nämner ovan. – Styrka, kondition, rörlighet, koordination och spänst. Delar upp det på tre dagar, måndag, onsdag och torsdag.              

De flesta som spelar i JAS är ju oftast i åldern 15-18 där Chris har en utmaning då han även ansvarar för Sundsvall A-lag med flertalet seniorer. Träningen behöver dock inte skilja de olika grupperna åt enligt honom – Egentligen inte. Kan var gymmet då att när man är 15 kanske man ska ha mer tydliga instruktioner. 16,17,18 år har man oftast gått NIU/Liu innebandygymnasium och fått lära sig. Som senior tycker jag man ska kunna det, men givetvis kör vi instruktioner även då.

Vissa lag väljer ju att träna extremt många pass – hur tänker du kring kvalité per pass kontra antal pass? – Har hellre färre pass och lite längre med kvalité.

Även när Sundsvall kliver in och börjar träningen inomhus så kommer den fysiska biten fortsatt prioriteras i en viss form. – Under säsong vill jag åtminstone ha ett pass där jag får in styrkan, rörligheten och korta löpningar. Svårt att få in ett rent fyspass, men jobbar på det till denna säsong.

Vad tror du är det ”typiska” felet många gör när det kommer till just försäsongsträning?

– Variation tror jag på, att våga testa nya saker och inte vara som alla andra. Jag lär mig hela tiden från en försäsong till en annan. Om jag ska svara på din fråga, kanske att man låter alla träna lika. Jag tror på individuell träning där vissa behöver kondition mer, andra styrka och gymmet.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar