JAS-bloggen
Intervjuer

RIG försvarade sitt guld – nästa år kan bli tuffare: ”Tappar en grupp med bra spelare”

Inte helt oväntat så kunde RIG ta sitt andra raka guld även om bloggen på förhand hade tippat Pixbo som årets vinnare.

RIG som kom in i finalen med en seger mot Pixbo, fjolårets repris på finalen. – Inför matchen, som var en favorit i repris från förra årets SM-final, så var det många som var sugna på mäta våra krafter. Under matchen spelade vi som ett lag, vi gjort allt vi kunde för varandra och vi tog med oss känslan att vi kan göra allt när vi spelar för varan, säger Thomas Crona till bloggen.

Att motståndarna i finalen, Falun, hade Malte Lundmark var inget som man la någon extra energi på direkt. – Inte speciellt mycket. Vi visste att han hade varit inblandad i nästan alla mål som Falun gjort så det var självklart att vi behövde hålla ett extra öga på honom under matchen.

Om vi ser till matchbilden överlag, vilka nycklar hade ni pratat om på förhand?

  • En av våra styrkor är vårt stabila försvar som har varit väldigt bra under säsongen. Vi har även flera spetsspelare både offensivt och defensivt, samt, som tidigare sagt, en otroligt stark laganda.

Efter period ett så stod det 1-1, men det var trots det RIG som hade haft ganska mycket chanser rakt igenom. – Vi gör en bra första period. Vi har mer boll och kommer till bättre lägen än vad Falun gör så det var en bra känsla efter perioden.

I period två så ökade man och kunde få till en 3-2 ledning. Därefter så kunde Victor Wettergren på nytt hitta nätet i powerplay och sedan kunde Marcus Peil göra 5-2 som gav laget en stark ledning inför den avslutande perioden. – Vi gjorde en bra andra-period och med en tre-måls ledning känns det som att vi har matchen i våra händer.

I den tredje så kunde dock Falun hitta energi, reducera två gånger om när RIG slarvade något. –  Det är två misstag som leder till att Falun kan kontra in målen. Vårt uppställda försvar är starkt och så länge vi inte tappar boll så kommer de sällan till bra lägen. Vi fortsätter att sätta press mot deras mål så det känns som vi har fortfarande har kontroll.

Till sist vinst och ett SM-guld. Vad tycker du fäller avgörandet till er fördel?

  • Som många redan har pratat om så har vi Ahrén och Wettergren som tillhör landets bästa spelare, men de går inte att undvika att nämna resten av laget. Vi har Erik Roos, Fabian Lindbäck, Gustav Wadell, Martinsson, Niclasson och Nyman som alla är extremt stabila defensiva spelare. Vi har Simon Westgärds, Albin Hedstål, Peil, Grahn och Ring som alla bidrar till vår starka offensiv. Tillsammans med vår 02-kull så har vi en enormt stark bredd som är svår att uppnå, som gör att vi går segrande ur matchen.

Crona själv belönades med en plats i Allstar Team, alltså som turneringens bästa målvakt. – Under gruppspelet gick de bra mot Sirius och Lindås. I slutspelet fortsatte jag spela bra men ett par mål skulle jag gärna kunna räddat.

Det har varit mycket prat om er 00-kull som nu lämnar RIG. Hur tror du ert lag kommer stå sig till hösten? – Det är självklart att vi tappar en grupp med bra spelare samt bra människor. Jag tror dock att vi har bra chanser i Allsvenskan 19/20 och även inför nästa års JAS.

Foto: Calle Ström. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar