JAS-bloggen
Sammanfattningar

Innebandyfesten dag tre!

Finaldagen var här! Då vinnarna ska koras, glädjetårarna ska spruta, klubbor ska knäckas och matchvinnarna ska kliva fram.

Först ut för dagen var finalen i USM-16, där hemmalaget Växjö ställdes mot FBC Aspen (Lerum). Här var Sundsvall förhandstippade, men efter Växjös starka insats mot just Sundsvall så seglade de upp som en stark utmanare. Matchstart 9.30, men att det enligt IBIS är 627 personer på en FINAL där ett HEMMALAG spelar är alldeles för jävla dåligt. Jag satt på på motsatt långsida mot Växjösupportrarna och det var mycket tomma stolar, så även på kortsidan. Hur kan man inte ta chansen att skapa ett ordentligt tryck när man har sitt hemmalag som kan vinna guld. Bjud in varenda ungdomdslag i närområdet, be ledarna tvinga ner spelare, på med matchtröjor, ja vad som helst. DET SKA JU KOKA I HALLEN!! Jag ser en lite blänkare på Växjös facebooksida, men det är ungefär det. Matchtiden kan diskuteras, men har man möjlighet att se föreningens ungdomar i en final så ska det inte spela någon roll.

Ännu sorgligare blir det ju när matchen blir högintressant och bjuder på spänning. Växjö går upp till 3-0 där man bjuds på en pinsamt billig utvisning när Tim Svan får sätta sig, i samma powerplay så gör Växjö 2-0. Än mer pinsamt blir det när domarna i ett par byten senare, inte väljer att blåsa en solklar straff för Växjö utan istället tar en utvisning för hög klubb. Tur nog så gjorde Växjö mål i efterföljande powerplay vilket kändes moraliskt rätt. I den tredje så kunde Aspen via en magisk minut, reducera, reducera på nytt och även kvittera. Galet! Aspen matchade hårt, satte ner Noah Johansson med mycket boll i sig på backen och när Oscar Johansson soloraidade in 3-4 målet så var vändningen fullbordad och det blev matchens sista mål. Växjö sparade sin timeout till slutskedet, men frågan är om man inte skulle tagit den tidigare för att försöka bryta momentum. Oavsett vad, en sjuk match som tyvärr då bara drog 627 personer…

Match två var den i DJ18 mellan Nacka-RIG, en repris på fjolårets två(!) finaler då de båda möttes i båda klasserna och där RIG vann båda. Hanna Berg gjorde mycket snyggt 1-0 målet innan Wilma Johansson via ett mål och en assist vände matchen i period 1. I den andra perioden fick Cassandra Pegestam i Nackas mål kapitulera två gånger om trots att hon stod för ett par helt fantastiska räddningar. Linnea Hammar blev tvåmålskytt, men periodens snyggaste mål stod Erica Klevbo för när hon dribblade loss på högerkanten och tryckte upp en boll i taket. RIG hade mycket bollinnehav, men även Nacka hade ett par högklassiga chanser som man missade.

I tredje så var känslan att Nacka inte riktigt hade orken att ro på RIG som spelade fortsatt på sina två femmor och kunde kontrollera spelat långa stunder. Idag mycket imponerad av Mathilda Nilsson som från sin backplats hade många fina prestationer med boll och såg allmänt alert och rapp ut hela matchen. 2-5 blev slutresultatet och RIG kunde på nytt segra. Extremt skumt dock att Cassandra Pegestam i Nackas mål INTE fick priset som turneringens målvakt. Sett till dagens match så sattes hon på betydligt mer test och om man ser till semifinalens resultat så har jag svårt att se att Palmér fick slita ihjäl sig något överjävligt mot GS86/Fagerås. Idag var Pegestam vass och hon borde fått priset!

HJ-JAS finalen var den mellan RIG och Falun. Att RIG skulle ta sig dit var inte oväntat, men Falun har överraskat och stått för en fin innebandy. RIG spelade smart och satte alltid Ahrén/Hedstål på Lundmark som därmed inte fick lika mycket ytor. Ett par gånger hamnade han mot ett par andra spelare och då blev det helt andra ytor med en gång.

Period 1 så skapade RIG en del, men Anton Månsson var fortsatt duktig i kassen. Falun hade också en del boll, men mycket av det spelet spelades i de bakre leden då man precis som flera andra lag, hade svårt att lösa RIG:s man-man spel och chanserna kom inte via uppställt spel utan på andra sätt. Matchens gigant, Hampus Ahrén, tråcklade in 1-0 på ett snyggt sätt, innan Malte Lundmark kunde kvittera via att skicka in bollen på en RIG-back och in i kassen. Känslan var att RIG var hetare när de kom fram och att Falun framförallt hade svårt att komma åt förstakedjan i egen zon.

Wettergren tryckte in 2-1 i andra perioden, men påpassligt så kunde Lundmark vinna boll högt, chippa in till Isac Eriksson som tryckte in 2-2 bollen. Detta var även när RIG skulle växla in sin tredjefemma, vilket man inte hade hunnit göra helt, men straffade blev man. Wettergren gjorde 3-2 i powerplay på sitt typiska sätt när han kommer över på en pointposition och egentligen bara letar efter en lucka innan han drar in den. Oerhört imponerande. Det är som att han tröttnar lite, kliver över och bara drar in den. Samme Wettergren gjorde sedan 4-2, sitt tredje i matchen på en flygande kontring när man straffade Falun hårt. Som inte det räckte så kunde Marcus Peil trycka in 2-5 i den bortre gaveln med bara dryga minuten kvar av andra perioden och det såg tungt ut inför avslutningen för Falun.

RIG med fortsatt bra koll, men så fort man slappnade av en sekund så var Falun sylvassa och efter ett bolltapp så kunde självklart Malte Lundmark avsluta och reducera. När samme Lundmark sedan spelade fram Isac Eriksson till en 5-4 reducering så levde matchen i allra högsta grad. Trots att RIG lyckades spela ett bra försvarspel mot Lundmark under långa perioder så gör han i matchen ändå fyra poäng vilket påvisar hur snuskigt bra han är. Under sin 6-mot-5 är man aldrig riktigt supernära utan Kevin Landgrens inbryt från kanten är egentligen det bästa läget. RIG säkrar guldet och Falun lyckas inte fullborda sin supersäsong som man verkligen gjort. Återigen det imponerande att se de inte lika namnkunniga spelarna som levererar, men Anton Månsson i kassen har verkligen gjort en jätteturnering och hade likväl som Crona, förtjänat ett pris som turneringens målvakt. Tycker även att en spelare som Gustav Wadell kan få för lite cred. Han gör inte många poäng, men i skymundan av poängpspelarna i förstafemman där även hans backkollega Linus Martinsson är den offensiva av de två så städar han, vinner närkamper, levererar och gör knappt ett misstag. Hade även varit absolut förtjänat av ett pris. Hade man haft en hel femma som Allstar så hade han varit given enligt mig.

DJ-JAS finalen spelades mellan IKSU och Nacka, tyvärr en ganska sen sådan och mycket folk hade droppat av. Att IKSU gällde som favorit var ganska givet, speciellt med tanke på Nackas tunna trupp där flera av dem spelats på två femmor långa stunder i DJ18-finalen, t.ex. spelar som Blom, Selemark och Holmsved Thott.

I period 1 så stod Nacka upp bra, men Lovisa Nordström i IKSU gjorde periodens enda mål. I period två så började orkan ta slut och när Nacka inte kunde nyttja sitt powerplay så fick istället IKSU energi, tryckte på och gick upp till 0-5 ganska fort. Stor kreatör där var Maja Viström som totalt gjorde fyra poäng enbart i period två. Hon tar avslut själv, vinner boll, agerar playmaker, tar jobbet inne på kasse och är allmänt överjävligt bra. I den tredje perioden så kunde IKSU kontrollera och spela av och till sist säkra guldet. Extra skönt för en spelare som Viström då A-laget inte lyckades nå en final så att hon istället fick sitt guld här.

En härlig helg har kommit till slut, en helg med mycket innebandy. Mer intervjuer och andra artiklar kommer!

Foto: Christoffer Sturesson.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar