JAS-bloggen
Okategoriserade

Guide inför Festen – RIG Umeå IBF

Inte helt oväntat så har RIG tagit sig till Festen på nytt i HJ-klassen där man nu bär ett favoritskap med sin ledande 00-kull i spetsen.

RIG Umeå IBF: 

Fjolårets guldmedaljör klev in i årets säsong som favoriter igen. 99:erna ut, 02:erna in, en svag försämring överlag om man ser till position för position. Dock har den ledande 00-kullen tagit ytterligare kliv och därmed bidragit till att man bibehållit kvalitén. Säsongen i Allsvenskan har gjort många spelare gott, att få ta med sig det tempot ner till JAS-matcherna.

RIG hamnade som vanligt i A-gruppen där den enda skillnaden egentligen är att olika lag utmanar dem. Under ett par år nu var det Gamla Stan och Umeå City, nu blev det istället Wibax och Sundsvall som stod för de bitarna. En ganska liten grupp ledde till att matcherna blev ganska få, men RIG kunde gå obesegrade med sina 10 segrar och två kryss och en god marginal till tredjeplacerade Wibax. Det var istället andraplatsen som blev intressant där det under sista omgången rådde lite ”kaos” då ryktet gick att RIG skulle ”vila” spelare mot Wibax och att Sundsvall kunde ryka på det vilket inte var jättepopulärt i Sundsvallslägret. RIG saknade ett par namn (kanske på grund av skada eller sjukdom?), men såg ändå till att krossa Wibax ganska rejält och satte stopp för alla dåliga spekulationer.

I playoff 1 så stötte man på KAIS Mora där man vann med enkla 11-0 och sattes aldrig på prov mot en svagare version av KAIS den här säsongen.

Även i omgång två blev det en ganska behaglig resa efter hela 15-6 mot Bele, samma lag som man mötte under fjolåret och då var nära att åka ut. Kan det vara RIG:s svaghet inför Festen, att man inte riktigt prövat ordentligt under de senaste matcherna?

Man kommer ställas mot Ledberg, Lindås och Sirius i gruppspelet och att slippa ett lag som Pixbo är en klar fördel. RIG-Pixbo känns inte alls otänkbart i en final i år igen. Man möter Sirius i en intressant premiär, där det annars känns ganska öppet bakom Umeålaget.

Fakta:

Placering i gruppen: 1:a i grupp A

Poängsnitt: 2,67

Bästa poängplockare:

  1. Marcus Peil, 27 poäng
  2. Hampus Ahrén, 25 poäng
  3. Albin Hedstål, 24 poäng

Mest mål: Marcus Peil, 22 mål

Mest assist: Albin Hedstål, 16 assist

Mest utvisningsminuter: Linus Martinsson, 8 minuter

En spelare att följa:

Marcus Peil – Den righfattade snipern får ofta stå lite i skymundan när Wettergren med andra levererar, men under nästa säsong lär han få axla en större roll och därmed bli ännu mer uppmärksammad. Bemästrar de flesta skotten och tar gärna avslut. Duktig på att komma in i bra ytor och är en matchvinnare man gärna har i sitt lag.

Tränare Fredrik Holmgren, säger följande:

Vad har varit er styrka som gjort att ni tagit er till Festen?

Jag tycker vår styrka är laget, vi besitter både en stark bredd och en stark spets. Vi har ett bra och tydligt grundspel kryddat med matchvinnare.

Den gruppen ni lottats in i, vad tror du om den?

– Det blir en tuff grupp, som vanligt. Korta matcher och mycket nerver gör det speciellt. Blir kul att öppna mot Sirius och sen får vi se hur det utvecklar sig. Men vi räknar med tufft motstånd i alla matcher.

Har du sett några ”trender” i årets JAS?

– Tycker det är kul att så många föreningar prioriterar JAS. I år är det fler SSL-föreningar som är representerade, det kan vara ett tecken på en ny trend.

Vilka ser du som favoriter under helgen i Växjö?

– Vi vill se oss själva som favoriter och tänker göra allt vi kan för att lyckas med att vinna alla matcher. Men det finns fler bra lag, Pixbo var en stark motståndare förra året och är nog så vass i år. Hemmalaget Vipers lär få energi från publiken och har laget för att vinna. Falun och Sirius blir intressanta att följa med deras stjärnspelare. Så det är flera lag som har chansen att spela final…

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar