JAS-bloggen
Okategoriserade

Guide inför Festen – IBF Falun Ungdom

IBF Falun Ungdom är en av årets mest positiva överraskningar och ser ut att bli än mer intressanta under nästkommande säsong.

IBF Falun Ungdom:

Falun har under de senaste åren nått playoff ett par gånger om, men väl där inte lyckats komma längre än runda ett. Under fjolåret blev det till och med en sistaplats vilket kanske gjorde att målsättning med årets säsong blev något annorlunda.

Det har dock slutat i succé då man vann B-gruppen före Gävle och KAIS Mora. Det finns ett par olika anledningar som jag ser det. Dels har topplagen som Gävle och KAIS Mora, haft en något svagare säsong. Samtidigt har Falun fått större tillgång till en storstjärna som Malte Lundmark som öst in poäng på sina 11 matcher, jämfört med fjolårets fem. Samt att man via Hagströmska fått ett rejält uppsving och fått in spelare av bra kvalité. Emil Kalentun och Malte Lundmark är två bra exempel från 01-sidan och ser vi istället till årets kull så finner vi namn som Charlie Engström, William Ekbladh och Kim Varga. Till hösten så kommer trenden fortsätta och med då namn som Melker Hemmingerg och Lukas Bemström så blir det istället ett drömlag man kan mönstra på två femmor.

Efter gruppsegern så tog man emot Storvreta IBK på hemmaplan, en match som man kontrollerade och vann med 8-4. Undertecknad såg en del av den och känslan var just den att Falun hade kontroll och gjorde det som behövdes.

Tuffare blev det i omgången efter när Stockholmslaget AIK kom på besök, som hade besegrat Sundsvall i sin match. Väl där så såg Lundmark med flera till att leverera och rycket kom i den tredje perioden när AIK inte orkade svara.

Falun kommer nere i Växjö spela tillsammans med Pixbo, Växjö och Nykvarn, en grupp som känns oerhört intressant och tight och om jag fattat det rätt så kommer iallafall Lundmark komma till spel, OM Falun vinner med 4-1 i matcher mot Mullsjö i SSL-slutspelet, annars kommer han spela laget semifinal på lördag och därmed missa Festen. 

Fakta:

Placering i gruppen: 1:a i grupp B

Poängsnitt: 2,79

Bästa poängplockare:

  1. Malte Lundmark, 60 poäng
  2. Kevin Landgren, 53 poäng
  3. Isac Eriksson, 40 poäng

Mest mål: Kevin Landgren, 38 mål

Mest assist: Malte Lundmark, 25 assist

Mest utvisningsminuter: Isac Eriksson & Emil Kalentun, 10 minuter

En spelare att följa:

William Ekbladh – Gjorde ett riktigt snyggt mål i SDF-SM och fick en del uppmärksamhet för det. Gör sin första säsong i Falun och lär bli bättre och bättre. En lirare med bra teknik och som gärna letar en passning till sina lagkamrater. Har ett bra avslut och är duktig på att skydda bollen.

Tränare Mattias Papmehl-Dufay säger följande:

Vad har varit er styrka som gjort att ni tagit er till Festen?

– Vår styrka har väl legat på vårt försvar med en bra målvakt längst bak. Vi har en stark defensiv som vi kombinerat med bra spelvändningar.

Den gruppen ni lottats in i, vad tror du om den?

– Det känns spontant som en bra grupp. Det spelar ju egentligen ingen roll vilken grupp man hamnar i. Ska man gå hela vägen måste man kunna slå alla lag. Tror dock att Pixbo får bära favoritskapet i vår grupp.

Har du sett några ”trender” i årets JAS? 

– Nja, har väl inte sett några direkta trender men spelet i JAS blir ju mer och mer likt seniorspel. Det behövs om man ska vara med och slåss i toppen tror jag.

Vilka ser du som favoriter under helgen i Växjö?

– Som favoriter ser jag regerande mästarna RIG Umeå samt Pixbo. Båda lagen har en fin spets kombinerat med en bra bredd.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar