Får slåss om guldet inför hemmapubliken – vann i sudden: ”Pratade om att älska läget”

Växjö kunde kvalificera sig för Innebandyfesten sent under lördag och får därmed chansen att spela om ett guld på hemmaplan inför fansen.

Efter sin gruppseger så vann man mot Åstorp i runda ett i en målrik historia som svängde en del. – Vi tog väl inte med oss jättemycket från Åstorp-matchen eftersom vi inte spelade jättebra den matchen. Det som vi tog med oss var att vi är väldigt starka när vi väl behöver, säger Arvid Castor till bloggen.

Under lördagen så var det istället Lerum man mötte, då på bortaplan i Salming Arena.  Vi har aldrig mött Lerum innan och visste därför ganska lite om dem. Det vi visste var att de var ett spelskickligt lag. Vi snackade därför mycket om hur vi skulle spela försvarsspel.

Det var just Växjö som började bäst och hade mycket boll under den första perioden, men som kanske inte fick utdelning fullt ut. – Första perioden var vår bästa period. Vi pressade ganska högt vilket var vår gameplan. Den höga pressen ledde till många lägen vilket hade kunnat leda till fler mål.

I period två så blev det något jämnare och matche innehöll en hel del kontringssekvenser och visst slarv emellanåt. – I period två pressade vi inte lika högt, jag vet faktiskt inte riktigt varför. Detta ledde till att Lerum fick fler långa anfall vilket gjorde matchen mycket jämnare. Vi kom inte upp alls i nivå och det utnyttjade Lerum.

Växjö gick till pausvila med en 1-2 ledning, men i period tre så kunde Lerum skaffa momentum, kvittera via ett galet volleymål och sedan ta ledningen. Då var Växjö i rejäl gungning. – Varför Lerum kommer ikapp i tredje tror jag beror på att vi blir alldeles för låga och låter Lerum styra spelet stundtals. Detta leder även till att vi blir trötta och orkar inte riktigt komma upp i pressen som vi egentligen önskar.

Efter en frislagsvariant kunde Växjö kvittera och matchens sista minuter spelades av innan en sudden väntade. Där direktiven var vadå? – Att ha tålamod och spela säkert på mittplan. Eftersom det är suddendeath gäller det att hitta en balans mellan säkra passningar och även att våga vinna. Vi pratade om att älska läget och våga avgöra.

Med dryga minuten kvar i sudden så kunde Ludvig Öberg trycka in ett dragskott i borte krysset och därmed bli ett av de åtta lagen som kommer göra upp om guldet nere i Växjö under påskhelgen. Men det finns bitar att jobba på. – Vi behöver nog slipa lite på försvarsspelet. Sedan behöver vi även släppa på handbromsen och bara köra, för det är då vi är som bäst.