JAS-bloggen
Listor

U19 truppen – debutanter och synpunkter

Om drygt fyra månader så kommer det svenska U19-landslaget för killar att befinna sig i Kanada och staden Halifax för att försöka återta guldet där Finland har vunnit de två senaste mästerskapen. Två matcher mot Finland ska avverkas innan den slutgiltiga truppen tas ut och i den nyss presenterade så finner vi fyra debutanter. Sista chansen för landslagsledningen att testa dem i dessa sammanhang och de som blir ”petade” från senast, är säkerligen namn som man har bra koll på ändå.

MÅLVAKTER 
Thomas Crona, RIG Umeå IBF – Debutant
Kalle Lundgren, Pixbo Wallenstam IBF

UTESPELARE 
Hampus Ahrén, RIG Umeå IBF
William Almlöf, AIK – Debutant 
Jesper Andersson, AIK
Isak Bengtsson, Salems IF – Debutant 
Filip Eriksson, IK Sirius IBK
Samuel Folkesson, Algman Växjö IBK
Philip Fox, Ledberg IBF
Patrik Gustavsson, Salems IF
Albin Hedstål, RIG Umeå IBF
Emil Kalentun, IBF Falun Ungdom
Fabian Lindbäck, RIG Umeå IBF
Malte Lundmark, IBF Falun Ungdom
Adam Nilbrink, Åkersberga IBF
Fredi Petersson, FC Helsingborg
Alfred Pettersson, Pixbo Wallenstam IBF – Debutant
Emil Ruud, IBF Örebro Ungdom
Filip Samuelsson. Linköping IBK Ungdom
Gustav Wadell, RIG Umeå IBF
Jesper Wallström, Pixbo Wallenstam IBF
Victor Wettergren, RIG Umeå IBF

Debutanterna:

Thomas Crona, RIG Umeå IBF – En målvakt som är 01:a och tillhör en av landets bästa i den kullen (tillsammans med Philip Axelsson bland annat). Fått stort förtroende och spelar mycket på en hög nivå. Beskrivs som en rörelsestark och positionssäker målvakt.

Alfred Pettersson, Pixbo Wallenstam IBF – Rightfattad offensivt duktig back som fått prova på spel i SSL. Känns helt rätt att testa i dessa sammanhang.

Isak Bengtsson, Salems IF – Spelar på en dubbllicens och kan därmed spela Allsvenskan med Salem, men JAS med Bele. Funkar på flera olika positioner och går just nu back, åtminstone i Salem. Lär gå forward här och har många fina egenskaper och tar egentligen Westgärds plats lite.

William Almlöf, AIK IBF – Sniper deluxe. Ibland när man ser vissa matcher och sekvenser så tycker man knappt att han kan missa. Trodde han skulle testas tidigare, men får nu chansen. Gjort det bra i ett ojämnt AIK och är snabb och avig. Helt rätt att testa.

De petade: 

Emil Lundberg, IBK Lockerud Mariestad – Får alltså stå till sidan för Crona, trots att han varit med vid flertalet samlingar. Kan bristen på speltid i seniorinnebandyn vara en bidragande orsak? Antingen så vill helt enkelt ledningen verkligen ge Crona chansen att ta andraplatsen, eller så är man såpass säker på Lundberg att man vet vart man har han inför ett stundande VM. Tidigare var det Lukas Källström och Jakob Forsberg bland annat som sågs som konkurrenter, men nu blir det Crona som glider in.

Sebastian Thorberg, Salems IF – Har varit skadad och är det fortsatt om jag inte har fel. Hade säkerligen varit ett högaktuellt namn annars med sin ganska oömma och tempostarka spelstil.

Sebastian Westgärds, RIG Umeå IBF – Har kanske inte haft en strålande säsong sett till poängskörden, men har ju snarare en arbetsmoral och kapacitet som är enorm. Känns dock som man kan få den biten i många andra spelare plus att de även kan ha extra kvalité i en del andra moment.

Kasper Qvarfordt, IBK Växjö Ungdom – Petas till förmån för en annan rightback. Känslan är att rightbackarna har sämre konkurrens i landslaget där Lindbäck känns som den klart givna. I många matcher har man även förespråkat att kunna spela right-left, men ska man ha högsta kvalité ser det ut som att man kommer få spela med fler leftbackar. Qvarfordt lär vara med i diskussionerna, men lär isåfall vara en av de som är sist in i en VM-trupp.

De övriga :

De finns ju en mängd spelare som kan tänkas vara aktuella i dessa sammanhang, sett till vad som presterats och även vad som cirkulerar på sociala medier efter en truppresentation.

Linus Nestorsson, IBK Lockerud Mariestad – En spelare som efterfrågats många gånger. Har en hög kapacitet i det offensiva spelet med sin räckvidd, avighet och förmåga att göra sin spelare. Är ju en spelare som ser mer som en spetspelare i sitt sätt, en typ av roll som man har i väldigt många andra spelare (Ruud, Ahrén, Wettergren). Kan vara så att man söker andra roller och att Nestorsson helt enkelt faller bort i konkurrensen på den rollen man isåfall tänkt honom i. Oavsett vad så har han nog gjort sig förtjänt av att nån gång visa sig i den blågula dressen.

Matteus Gavatin, KAIS Mora – En av dem som de förespråkas en del om på sociala medier. Har gjort bra siffror i ett svagt Mora och besitter riktigt fin känsla i den sista tredjedelen på planen. Skulle isåfall konkurrera på en HF med spelare som Ruud, Fredi Peterson och ett par till vilket påtalar den tuffa konkurrensen.

Wille Knuthas, Hovslätts IK – Spelar på en dubbellicens med Mullsjö i SSL och har fått chansen i ett par matcher och hunnit göra sina första poäng. Ytterligare en i den starka 01-kullen, förmodligen något snäpp bakom de andra ”tyngre” 01-namnen, men absolut ett spännande namn och håller bra kvalité, framförallt med en grym bollkontroll och blick för spelet. Hade varit intressant att se hur han hade stått sig i ett sånt här sammanhang.

Charlie Jonsson, Pixbo Wallenstam IBF – Pettersson backkollega som även han fått chansen i SSL. Rörlig back som gärna äger en del boll och fördelar spelet. Har som det nämnts ovan, tuff konkurrens på leftbackarna och är enligt undertecknad snäppet efter Wadell, Gustavsson, Samuelsson för att nämna några.

Joel Nyström, Jönköpings IK – Spelar till vardags i SSL och just den omgivningen gör gott, att ha med sig det höga tempot. Fick chansen på Bosön, men inte varit med sedan dess. En bollskicklig centertyp.

Det finns självklart en hel del andra namn som t.ex. Oskar Weissbach också som är en personlig favorit, men oavsett vad så kommer Sverige mönstra ett oerhört starkt landslag och ett guld är nästintill ett måste.

//Rasmus

 

 

 

 

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar