JAS-bloggen
Listor

Talangerna som försvann: ”Spelar med gamla lagkamrater”

Bloggen har listat ett gäng spelare som var oerhört lovande under ett par år, men som därefter tagit lite olika vägar. Någon har tvingats sluta på grund av skador, någon valde att sluta på grund av motivation. Andra har valt spel på en mycket lägre nivå sett till deras kunnande och vissa har haft en kurva som inte pekat spikrakt uppåt. Jag tar full hänsyn till att vissa kan ha fått sluta/trappa ner på grund av förklarliga skäl, men här har ni talangerna som försvann!

Jacob Sigfridsson, född 1996. Nuvarande klubb: Rimforsa IF – En av de mest lovande backarna som kom fram i Sverige och bildade tillsammans med ett par andra en fruktad kedja för Östergötland i SDF-SM och även i Linköping. Ett bollgeni till back, en kyla i spelet och en förmåga att sällan bli stressad. Testade på spel i SSL, men hamnade därefter i division 1 på grund av motivationsproblem eller liknande om jag inte missminner mig. Numera i division 2 med gamla lagkamrater, men borde absolut spelat högre upp.

Niko Moberg, född 1997. Nuvarande klubb: Höllviken IBK – Kan tyckas konstigt då han tillhör ett SSL-lag, men har på snart 2,5 säsongs i SSL noterats för blygsamma åtta poäng. Var som junior fruktad deluxe med sin avighet, sin bollkontroll och sitt spelsinne där han utgjorde en magisk duo med Fabian Hansson. Visst, speltiden har varierat under SSL-sejouren, men wow vad bra han var under sina JAS-år. Vem vet, kanske han kan trampa igång i Höllviken snart igen.

Joel Birging, född 1996. Nuvarande klubb: IBF Offensiv Lidingö – Var nog tillsammans med Sigfridsson den absolut bästa backen född 1996 och spåddes även han en grym framtid. Stark, snabb, bollskicklig och en jäkla pondus. Styrde från sin backplats och hade egentligen inga svagheter. Förde JIK till stora framgångar och spelade tre säsonger i Allsvenskan (Jönköping och Djurgården), men huserar nu i Stockholms Elitvåa. Håller kvalité för att spela i någon av Sveriges två högsta serier utan tvekan.

Patrik Bylund, född 1996. Nuvarande klubb: Ej registrerad. – Kom fram när Runsten stod för ett starkt JAS-år och fick därefter även chansen i U19 i något sammanhang. Kvalade med Runsten till Allsvenskan. Hamnade därefter i en konkurrerande division 1 klubb, följt av spel i division 2 och 3 och efter säsongen 16/17 la han hjälmen på hyllan.

Fredrik Björkman, född 1996. Nuvarande klubb: IK Sätra.  – Även han slog igenom när Runsten formtoppade i JAS. En center/forward som då gjorde mycket poäng med sitt spelsinne och förmåga att avsluta. Gjorde någon säsong i Gävle i SSL, förra året i Visby med ett ganska svagt resultat. I år registrerade i division 1-nykomlingen Sätra, men ej spelat iår. U19-meriter.

Marcus Karlsson, född 1996. Nuvarande klubb: Rimforsa IF. – En rightad spelare som tillhörde samma gäng som Sigfridsson. Gjorde två säsonger i SSL, men valde därefter spel i Rimforsa och division 2 där han vräkt in poäng. Den allrounde spelaren med förmåga att nyttjas på flera platser hade kunnat få en fin SSL-karriär. Även han U19-meriter.

Erik Helander, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registerad. – En spelare från KAIS Mora som blev intressant i just JAS-sammanhang då han blev en viktig pjäs. En säsong i Allsvenskan med Mora, hamnade därefter i Lillån, men har efter säsongen 16/17 inte spelat mer.

Erik Hemström, född 1998. Nuvarande klubb: Tobo/Örbyhus FF– Var länge en nyttig pjäs i Sirius och uppskattades av många. Spelade aldrig högre upp än division 3, men hade på sikt kunnat spela ett par serier högre upp. Återfinns nu i division 5.

Adam Hjalmarsson, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registerad.  – U19-meriter och hade sina styrkor i passningsspelet och spelsinnet då han framförallt kunde lyfta allt. Tyvärr fått karriären förstörd av diverse skador och har nu mycket trist lagt klubban på hyllan.

Olle Åhman, född 1998. Nuvarande klubb: Kumla IBK.  – Testades i Allsvenskan som mycket ung och har därefter flera säsonger där. Alltid varit en stabil back med bra fart under fötterna och var mycket nyttig i omställningsspelet. Kanske aldrig fick sin sista utveckling och valde att avbryta elitsatsningen och spelar numera i division 1-nykomlingen Kumla. Ett namn som Örebro hade haft stor nytta av om han hade tagit nästa kliv.

Kalle Bylund, född 1998. Nuvarande klubb: IBF Göteborg. – En sjuk sniper och gjorde sanslösa med poäng i JAS tillsammans med Hellström och Holm och det lossnade även bra i division 1 under två säsonger. Hamnade därefter i IBF Göteborg och snittade en poäng per match, men numera i division 2 i samma föreningar. Efter U19-sejouren och liknande trodde nog många att nästa kliv skulle komma, men för stunden ser det ut att bli tvärtom.

Joel Ärlig, född 1997. Nuvarande klubb: Torslanda IBF.  – Spelade en fantastisk innebandy under långa stunder. Gillade att fylla på från sin backplats och var duktig med boll. Hade varit ett givet namn för Lindås A-lagstrupp om han hade hängt i något år till, men hamnade istället i Göteborgs lägre divisioner där han varit med och spelat upp sitt lag från division 4 till 2, men ej registrerats för någon match iår.

Jonas Wängefors, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registrerad. – En målvakt med ett hett temperament och en matchvinnarkaraktär. Fick chansen att vara med i Mullsjös omgivning under sina sista säsonger, men har inför detta året lagt hjälmen på hyllan.

Gustav Wiklund, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registrerad. – Blev lite extra upphypad när han i ett SDF-SM representerade Västergötland och mötte lillebrorsan Filip (Numera Mullsjö/Fagerhult) som då spelade i Småland. Fagerhult hade flera intressanta 96-97-98:er på gång, men där flera lagt av. Wiklund var en av dem som satsade på musiken istället om jag inte har helt fel. En rightad ganska liten spelare, men otrolig nyttig och komplett i sitt spel och är utan tvekan en sådan spelare som hade klarat seniorspelet tidigt.

Edvin Rönnblom, född 1997. Nuvarande klubb: Karlstad IBF. – En speedig forward som gick RIG och som hade ett bra poängsnitt under sin sista säsong. Tog därefter en vända till Schweiz och numera i Karlstad där han enbart lyckats mäkta med två poäng på snart 1,5 säsong.

Albin Holmberg, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registrerad.  – Var tillsammans med Anton Åkerlund och Felix Selin trion som utgjorde förstakedjan i Gamla Stans JAS-lag när man gick som bäst. Holmberg var spelaren med de fina handlederna som kompletterade de andra. Har nu inte spelat alls på två säsonger i Sverige, men ryktet säger Norge? En oerhört trevlig spelare iallafall som vi gärna ser i de svenska högre serierna isåfall istället!

Oliver Welin Odeback, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registrerad – Hade ett ruskigt tempo under fötterna och kombinerade det hårda jobbet med att vara vass i sista tredjedelen i rätt lägen. Var tongivande i JAS och gjorde mycket poäng i division 2, men säsongen 15/16 blev hans sista. Hade annars varit med i klubbens A-lagstrupp nu, det garanterar jag.

Emma Clarin, född 1998. Nuvarande klubb: Ej registrerad – Lämnade Lindome för RIG, men återvände till Göteborg efter ett år. Då blev det att förstärka ett topptippat Pixbo som hade ett ruskigt lag. Den fysiskt starke backen hann med två säsonger där innan det blev Warberg, men som nu inte kommer till spel denna säsongen utan valt sluta.

Elvira Ekelund, född 1998. Nuvarande klubb: Endre IF – Gick på RIG och flyttade därefter tillbaka till Gotland för att fortsätta karriären i SSL. Hamnade istället i Telge, men blev skadad och på nytt tillbaka till Endre där hon nu spelat i klubbens U-lag. Återstår att se om hon kan konkurrera i SSL framöver.

Andrea Claesson, född 1998. Nuvarande klubb: Ej registrerad – Kom till RIG från Norrbottendistriktet och var där en stabil kugge även om hon inte öste in poäng från sin backplats. Hamnade sedan i Dalen och SSL och registrerades där för 23 matcher första säsongen. Var även aktuell i U19-sammanhang ofta och spelade där fem landskamper till sist. La av efter förra säsongen på grund av motivationsbrist och valde att prioritera annat.

Frida Nordling, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registrerad – Var en av alla duktiga spelare i GS86 och hamnade sedan i Karlstad. Den tvåvägsspelande centern spåddes en lysande framtid. Spelade inget alls under säsongen 16/17 och under fjolåret var hon tillbaka i GS och spelade på lägre nivå. Inte spelat alls i år. Skadad? Slutat? Andra orsaker? Oavsett vad, otrolig duktig under sina år.

Ellinor Wagnsson, född 1998. Nuvarande klubb: Ej registrerad– När Värmland fick fram många duktiga spelare födda 97-98 och även 99, så hamnade kanske Wagnsson något i skymundan ibland. Var dock en av de som imponerade mest på undertecknad under SDF-SM i Linköping. Spelade två säsonger i SSL och var kanske inte alltid så sevärd i sitt spelsätt, men otroligt smart och effektiv. Inte registrerad alls i år, oklart varför.

Marie Segerholm, född 1997. Nuvarande klubb: Ej registrerad – Två säsonger bakom sig i SSL och var med och spelade SM-final säsongen 14/15. Var med sin fartfyllda och raka spelstil sevärd och oftast ett stort hot, men ej spelat efter säsongen 15/16.

Filip Cammerudh, född 1998. Nuvarande klubb: Rimforsa IF – Var under flera säsonger en av Linköpings bäst JAS-spelare och mosade in poäng under perioder. Var en av de man trodde skulle ta klivet till SSL-truppen där nu istället Markus Lindström, Oskar Seth och Oskar Hovlund gjort den resan. Nu i Rimforsa med andra Linköpingsbekantingar.

Bubblare: Johan Främberg, Maja Nilsson, Filip Eidstedt, Tobias Claesson, Oskar Holmström, Annie Moreau, Jonathan Moen, Erik Oscarsson, Jacob Gullberg, Viktor Edberg.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar