JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp E till G!

Nedan presenterar bloggen de sista tre grupperna på DJ-sidan när vi nu börjar närma oss starten av gruppspelet här i kommande september. Få bättre koll här!

Grupp E:

Endre IF

Huddinge IBS

IBF Linköping/Hjulsbro

Nacka Wallenstam IBK

Nykvarns IBF Ungdom/IF

Onyx IBS

Telge IBS

Trosa Edanö IBK

Nacka har under de senaste åren varit en klar favorit i många lägen, även om man i den första JAS-upplagan slog igenom ordentligt med sitt otroligt unga lag. Den positiva andan på juniorsidan har även smittat av sig på seniorsidan, där i princip nästa samma unga lag har tagit sig upp till Allsvenskan. Just 00:erna var en stark kull och i år ser man något tunnare ut. Demi Selemark, Zita Holmsved Thott och Philippa Blom är tre klasspelare och man har även Amanda Klevbo och Isabella Sundman i samma ålder. Under det finns Hanna Lundqvist, där det ska tilläggas att man även tappade Joanna Hjelm till RIG.

IBF har haft en intressant 00-kull med spelare som Julia Lindskog, Madelene Sagent och Ida Jildentun bland annat. Dock har man även växlat in många duktiga 01:er som bland annat spelade SDF-SM för Östergötland. Ida Pettersson, Sara Svensson och Emma Svensson är några och samarbetet med Hjulsbro kan bli intressant, då det kan innebära nödvändig bredd till spetsen.

Nykvarn blev gruppsegrare förra året med en ganska bekväm ledning i slutändan. Av de 18 spelare dock som var registrerade i gruppen förra året så är enbart sju eller åtta av dem tillgängliga för spel i år. Nu får man istället plocka upp fler yngre tjejer som spelar på mest röd nivå, alltså flickserier, men där gjort ganska bra resultat i just dessa sammanhang. Systrarna Wahlgren blir ovärderliga för just offensiven i laget.

Endre hade det tungt förra året som debutant med endast en seger på 14 spelade matcher. Svårt att se hur man ska kunna åstadkomma några mirakel i år, men en viss rutin, en viss utveckling på spelare och att gruppen på förhand känns något svagare än fjolårets kan tala för ett par fler inspelade poäng.

Telge deltog förra året med Järna och var en av de mer positiva överraskningarna via sin andraplats i gruppen och sin plats på Festen. I år väljer man att spela med ett eget lag, men har på pappret många tunga tapp i form av spelare födda 2000, samt att Malin Lindgren numera återfinns på RIG. Dock har man en del material underifrån och de som förra året gjorde det bra i DJ, samt flickserier kommer nu få ta större ansvar. Elin Wemmer är en sådan spelare t.ex. som förra året spelade SDF-SM för Södermanland och som deltog mer på slutet i JAS, men är nu ordinarie från start.

Huddinge hade två lag förra året, men i år är det IBS som är anmälda där man slagit ihop lagen. Just den kombinationen kan bli intressant, även om man förra året hade ett par poäng upp till slutspelsplatserna. Man har väldigt mycket spelare i ”rätt” ålder och många intressanta 02:er som vi därmed kan få chansen att se ett år till med andra ord och säkerligen flera som kan vara aktuella för Stockholmslaget här i januari.

Förmodligen en av de mest svårtippade grupperna, men där jag tror Nacka, IBF Linköping/Hjulsbro, Telge, Huddinge och Nykvarn återfinns i toppen och där det säkerligen kommer handla om ett fåtal poäng i slutändan.

Gruppvinnare: Nacka Wallenstam IBK

Utmanare: Huddinge iBS

Poängligavinnare: Philippa Blom, Nacka Wallenstam IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Sara Svensson, IBF Linköping
  • Maja Wahlgren, Nykvarns IBF Ungdom
  • Ebba Andersson, Telge IBS

JAS F:

Ale IBF

FBC Lerum

Fristad GOIF/Wårgårda IBK

Hovslätts IK

IBF Backadalen / IK Zenith

Landvetter IBK

Lindome IBK

Onsala IBS

Partille IBS

Pixbo Wallenstam IBF

Den klassiska Göteborgsgruppen som tidigare ofta innehållet även Warberg, men som nu har lite nyare bekantskaper i t.ex. unga Landvetter.

Pixbo är ständigt en favorit och kommer i år bygga på en bra 01-02-kull. 01:erna har hela året spelat i division 1 med sitt lag och har därmed skaffat sig värdefull rutin. Bakåt har man dock tappat Ella Wallsten som var en bra försvarskugge. Framåt är Justina Eliasson en sevärd offensiv spelare!

Ale var en klart positiv överraskning förra året, då i kombination med Kungälv. Jonna Karlsson och Ebba Sporrong håller klart högre klass än division 1 där klubbens A-lag spelar och även om man tappade Agnes Berglund till Lindås så finns det bra förutsättningar att lyckas även denna gången.

Partille kommer ha en stomme med duktiga spelare 2002-2003 som redan förra säsongen började ta kliv och gjort det bra i distriktsserierna med ett bra driv i laget enligt rapporter. Olivia Adler och Lina Grönqvist finns att tillgå från 01-kullen, men en yngre spelare som Jolin Garcia kan bli intressant att följa.

Lindome har tre år i rad presterat bra och alltid lyckats fylla på med yngre spelare. Linnea Gustavsson är ett tungt tapp, men det finns spelare med rutin från både SDF-SM och Allsvenskan kvar som kan göra jobbet minst lika bra till sist. En del 02-er fick chansen redan förra året och fler kommer få det i år, ett gäng som tidigare spelat mest i distriktets högsta Pantameraserie och där nått mittenplacering.

Hovslätt har likt Lindome varit starka nu två år i rad, men det är just namn som Emmy Rommedahl, Alva Jacobsson, Sofie Frode och Clara Kalbe som varit med och dragit lagen och det är namn som nu försvinner. Ny tränare i form av Max Gustafsson som tar klivet över från HJ-JAS och säkerligen kan komma med lite ny input här. Blir att räkna med i år igen!

Landvetter har under flera år i rad lagt sig ganska högt i seriesystemet inom Göteborg för att möta tufft motstånd. Nu senast under våren så spelade man i distriktets högsta serie och vann den, trots att man egentligen är ett rent 04-lag rakt över med ett par andra inslag. Där har man även mött spelare som är både 1, 2 och till och med 3 år äldre emellanåt. Här blir det en utmaning för laget, men en klart intressant sådan!

Gruppvinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Utmanare: Hovslätts IK

Poängligavinnare: Jonna Karlsson, Ale IBF

Tre spelare att följa:

  • Justina Eliasson, Pixbo Wallenstam IBF
  • Louise Hedkvist, Lindome IBK
  • Ebba Sporrong, Ale IBF

JAS G:

FBC Engelholm

FBC Kalmarsund Ungdom

FC Helsingborg

Häljarps SK

IBK Landskrona

IBK Lund/IBK Lund Elit

IK Stanstad

Träslövsläge IF

Warberg IBF

Åstorp Kvidinge IBS

En större grupp jämfört med hur liten ”Skånegruppen” brukar vara där även flertalet lag har dragit sig ur också. Vid första anblicken så ser fjolårets topplag Kalmarsund, Åstorp och Lund ut att bli starka igen.

Kalmarsund hade redan förra året många duktiga spelare födda 2001-2002 och avbräck finner vi t.ex. i Julia Andersson som var en av lagets starkaste poängspelare förra året. Förra året stod man för en extremt stark defensiv och hade ett imponerande snitt sett tilt antalet insläppta mål. I playoff blev det en tight förlust mot Lindome med uddamålet. Många spelare med rutin från SDF-SM som t.ex. Wilda Svanberg, Alma Bäckstedt och Amanda Lind, spelare som även spelat i Allsvenskan där Bäckstedts närvaro i JAS därmed minskat och hon noterades för drygt hälften av matcherna i gruppen.

Åstorp har ett par högintressanta spelare födda 2002 som redan nu gjort sig namn och lär vara välscoutade framöver. VI pratar om namn Maja Ekström och Smilla Ikonen. Dock har Åstorp tappat en drös med duktiga 00:er som var med i klubbens unga Allsvenska lag under den gångna säsongen och inte minst kommer spelare som Clara Hansson och Moa Schörling saknas. I serierna under JAS som t.ex. Skånes egna DJ19 och Flickor A så är resultaten mer blandade och det återstår att se om den nya generationen kan växa in fullt ut.

Med ett otroligt ungt lag under fjolåret så var man en klart positiv överraskning där man ändå pressade ett Åstorp som ändå skulle ha sin ”peak” förra året sett till trupp. Man har många 02:er i sitt lag och vi finner även ett par 03:er. Enbart någon 01:a i truppen med rutin från seniorspel där övriga spelat JAS och även Flickor A, en serie man vann i storstil där man mötte just seriekonkurrenter som Åstorp, Häljarps, Helsingborg och Engelholm. Med samma leverans på Minna Karlsson och Emma Helander i år kan det utan tvivel bli slutspel.

Träslövsläge är nya i detta sammanhang och så även Landskrona och Helsingborg. Warberg ”flyttas ju ner” från Göteborgsgruppen där man varit ett lag att räkna med även om fjolåret var något svagare. Med många 01:er i truppen så borde man i år kunna studsa tillbaka och ett bevis på det är t.ex. att Wilma Johansson och Maja Nakamura blivit uppflyttade till klubbens SSL-lag för att kunna konkurrera där och få en bättre träningsmiljö.

Gruppvinnare: FBC Kalmarsund Ungdom

Utmanare: IBK Lund/IBK Lund Elit

Poängligavinnare: Minna Karlsson, IBK Lund/IBK Lund Elit

Tre spelare att följa:

  • Emma Heander, IBK Lund/IBK Lund Elit
  • Maja Ekström, Åstorp Kvidinge IBS
  • Wilma Johansson, Warberg IBF

4677385f-925d-41a3-a9e1-2d5707c459e9

Foto: Peter Selemark.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar