JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp C och D!

VI fortsätter till grupp C och D, där bloggen riktar stort tack till en viss person som hjälp till med en hel del info. Uppskattat! Grupperna rör lagen från Dalarna, Gästrikland, Uppsala, Stockholm och Västmanland bland annat.

Grupp C:

IF Alunda IBF

Björklinge BK 

IBF Borlänge/IBF Säter 

IBF Falun Ungdom 

IBF Hedemora 

IK Sirius IBK 

KAIS Mora

Storvreta IBK

Strömsbro IF

En grupp som till stort liknar fjolårets, där det ”äldre” Sirius och KAIS Mora blev de två lagen som tog sig vidare, men hade svårt att stå upp i playoff och förlorade klart. Lite samma känsla kan vi ha denna säsongen om inget lag överraskar klart positivt i slutändan.

Falun och KAIS brukar vara starka, men nu finns även Hedemora och Borlänge med och konkurrensen om samma spelare blir därmed tuffare. Falun förlorade kampen förra året på målskillnad mot KAIS, men det ska tilläggas att många av spelarna som var drivande rent poängmässigt var födda 2000, t.ex. tvillingarna Hellgren som även är etablerade i Allsvenskan. Man gick dock tungt i andra serier som division 1, samt DJ17 GUD. Det man kan påvisa dock är bra resultat i PM svår röd där klubbens yngre lag med bland annat en del 03-er spelade. Återstår att se om dessa får chansen i år och om man via sitt gymnasium lyckas plocka in några duktiga 02:er? Starka målvakter dock!

KAIS Mora har tunga tapp i Ellen Gunnarsson, Moa Andersson och ett par andra 00:er, men hade ett gäng spelare födda 2001 som tog för sig förra året, bland annat Viktoria Lindström. Precis som Falun så gjorde man svaga resultat i DJ17 GUD, men bättre ifrån sig i division 1 där många av de här spelarna även deltog. KAIS ska ju av tradition vara starka på damsidan, men även i sin regionala F02-03 serie såg resultaten svaga ut förra året och det återstår att se hur tillväxten blir detta året.

I övrigt har vi ett gäng lag från Uppsalatrakterna. Sirius hade ju två lag förra året och detta året kommer man enbart till spel med ett lag. Förra året kan man enkelt säga att det ena var ett 00-lag med någon NIU-spelare och det andra var klubbens 00-lag. 01-laget gjorde dock klart godkänt ifrån sig och ska detta året vara ett lag från toppen. Ett par 02:er spelade med det ”bättre” laget förra året och lär här bli viktiga att bidra med poäng. Frida Ågren stod t.ex. för 12 poäng i JAS och Maja Olsson för 12.

Björklinge gjorde debut förra året och knep en del poäng med Ida Berglund och Malin Spinord i toppen. Ryktet säger att detta gäng var ett köpstarkt gäng och frågan är hur man hanterar det i år då man säkerligen lär få spela med lite mer boll.

Storvreta hade ingen jättesäsong förra året och tappar nu även storstjärnan Linnea Hammar till RIG, samt ett par 00:er och sägs pågå en större generationsväxling inför kommande säsong och lär nog återfinnas längre ner i tabellen. Hittar vi även Alunda där? Alunda med ett ungt 02-03 lag och även om man säkerligen tog med sig en del lärdomar från fjolåret, så är det frågan om det räcker för att redan i år finnas på övre halvan? Återstår att se!

Gruppvinnare: IK Sirius IBK

Utmanare: IBF Falun Ungdom

Poängligavinnare: Ida Berglund Björklinge BK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Frida Ågren, IK Sirius IBK
  • Helena Johansson IBF Falun Ungdom
  • Ida Andersson-Weidenberg, Björklinge BK

Grupp D:

Alumunge/Arlanda IK

Bele Barkarby IBF

Hagunda IF

Hammarby IF IBF

Rönnby Västerås IBK Ung

Täby FC

Västerås IBS Ungdom

Åkersberga IBF

En ny konstellation av grupp som känns intressant – flera ”storlag” som gjort bra resultat under ett par år, några nya bekantskaper och lag från olika regioner.

Bele har varit starka tidigare år och var ett tag drivande av sin duktiga 99-kull. Under fjolåret kom 01-02 kullen in och även om ett par 00:er var bidragande till gruppsegern som t.ex. Sofie Lennerman så finns det många andra intressanta namn. Noa Martin, Hanna Othberg och Wilma Sundqvist för att nämna några. Laget blir på nytt topptippade.

Från samma distrikt finner vi Täby och Åkersberg, två lag som var med i samma grupp som Bele förra året som blev en trist femlagsgrupp till sist. Täby som bygger på en bra 01-kull och om man kollar till de andra serierna man deltagit i som PM röd svår och medelsvår med mycket goda resultat och återväxten på de yngre spelarna är mycket bra.

Tuffare blir det nog för Åkersberga som nu får klara sig utan Johanna Spetz och som inte påvisat riktigt samma återväxt som Täby. Dock har man fem spelare kvar i träningstruppen till Stockholms F16-lag som går att jämföra med Täbys sju. Återstår att se hur mycket matcher duon Balzano/Berggren gör för laget i år, spelade som i första hand var invärvade till Allsvenskan, men som även kan matchas här.

Rönnby visade upp en klar dominans under flera år i dåvarande F16-SM, samt DJ18-SM och även första året i JAS då man tog sig till Festen och gjorde fina resultat tillsammans med Pixbo bland annat. Förra året blev det enbart inspelade 11 poäng vilket inte imponerar i en generellt ganska svag grupp där laget även hade flera spelare som spelat SDF-SM. Det som talar för laget i år är väl att man har många spelare i ”rätt ålder”, inte har några större avbräck sen fjolåret samt att man gjorde bra resultat i sin juniorserie. Detta året borde Rönnby vara klart starkare!

De andra lagen är nya sådana även om Hagunda hade något samarbete med FBC Uppsala för två år sedan och var då ett slutspelslag. Sedan dess är det dock ett helt nytt lag och det ser istället ut att vara ett yngre lag man ställer upp med, många spelare födda 2003 och liknande.

Av Hammarby kan vi snabbt utläsa att man har tre spelare som fortfarande slåss om chansen att ta plats i Stockholms F16-trupp och att man spelade med ett lag i DJ119 division 2 södra förra säsongen. Ett ungt lag där Saga Emtell född 2003 är den klart lysande offensiva spelaren. Bra resultat har man gjort i de flesta av sina serier och här kan man nog bli något av en överraskning och placera sig på övre halvan iallafall.

Gruppvinnare: Bele Barkarby IBF

Utmanare: Täby FC:

Poängligavinnare: Maia Kollberg, Täby FC

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Saga Emtell, Hammarby IF IBF
  • Noa Martin, Bele Barkarby IBF
  • Filippa Nordmark, Rönnby Västerås IBK Ungdom

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar