JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp A och B!

Efter att ha gått igenom samtliga HJ-grupper och haft lite fokus på sillyseason, så påbörjar vi istället arbetet med DJ-grupperna där vi börjar med de två första grupperna.

Grupp A:

Gamla Stan/Kågedalens AIF

Gullänget Kroksta IBS

IBF Dalen

IKSU/IKSU Ungdom

Klockarbergets BK Ungdom

RIG Umeå IBF

Sundsvall FBC

Öjebyns IF

Örnsköldsvik IBF/IBK

Flera bekanta lag sedan fjolåret, där Öjebyn och Gamla Stan/Kågedalen är nya lag. Sundsvall FBC antar jag är fjolårets Sundsvall/Ankarsvik  som förra året var ett bottenlag.

RIG får på nytt ta på sig favoritskapet och även om tappat av t.ex. Wilma Johansson och Cornelia Palmér är kännbara så är Lovisa Von Fircks en mycket duktig ersättare i målet där även Stina Callefjord ansluter. Att få in Nellie Öhgren från IKSU som tillför med offensiv kass är mycket intressant och de ledande 01:erna som Lindgren, De Gysser, Zachrisson och Bognesand lär bli ännu mer dominanta kommande säsong.

IKSU blir något försvagat då man tappar just Öhgren till RIG och även Sanja Johansson. Kännbara avbräck finner vi även i Johanna Hägglund och Mira Sandström, men man har flertalet andra spelare födda 2002 som är villiga att ta klivet i år. Maja Viström kan nog matchas sparsamt i JAS emellanåt men i de tuffare matcherna kan hon vara skillnaden mellan vinst och förlust. Missa inte Tilde Hållstam heller!

Örnsköldsvik hade ett jättefint år säsongen 16/17 när ma tog ett silver och har därefter byggt vidare på det. Förra året blev något av ett mellanår, då stora delar av laget är födda 2001. Återstår att se om någon av dessa blir aktuell för SSL-spel i år, men med tanke på konkurrensen i gruppen så kan man nog få svårt att nå slutspel, just på grund av kvalitén på RIG och IKSU. Många spelare med rutin från SDF-SM i truppen!

Klockarberget var laget som slutade trea förra året bakom Umeå-lagen och kan nog slåss om liknande platser iår. Många spelare födda 2002 och överlag ett lag/förening som gjort det bra i både divison 1 samt i de mer regionala ungdomsserierna.

De nya lagen kommer i en tuff grupp få svårt mot topplagen, men som med tiden skaffar sig värdefull rutin.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: IKSU/IKSU Ungdom

Poängligavinnare: Nellie Öhgren, RIG Umeå IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Tilde Hållstam, IKSU/IKSU Ungdom
  • Vilma Nilsson De Gysser, RIG Umeå IBF
  • Hanna Kristofersson, Örnsköldsvik IBF/IBK

Grupp B:

Fröjereds IF

GS 86 AIF

Hagfors IF Ungdom

IBF Örebro Ungdom

IBK Lockerud Mariestad

Karlstad IBF Ungdom

Lillån IBK

Skoghalls IBK

Från den här gruppen försvinner fjolårets slutspelslag Köping/Arboga och istället får de övriga sällskap av två Örebro lag, IBF och Lillån.

Skoghall vann gruppen förra året, men tappar nu en handfull spelare födda 2000 som hade Allsvensk rutin. Man har dock gjort mer än godkända resultat i PM Serie 1 samt division 2 och spelarna som därmed fyller på håller klart bra kvalité, men kanske inte innehar samma rutin.

Fröjered är ett ungt och spännande lag som har en fin tradition på damsidan senaste åren i sitt distrikt och som fostrat många spelare till distriktslag och liknande och senast Alicia Svensson till U19-landslaget. Nu tappar man dock just Svensson, men även kusinerna Löfborg som var laget bästa poängplockare. Dessa två väljer flytt till Warberg istället, två duktiga spelare födda 2002 och 2003.

Distriktskonkurrenten Lockerud tog ju guld säsongen 16/17 med en mycket intressant 99-kull. Förra året fanns det spets i Nyman och Wirén, men dessa två matchades sporadiskt med tanke på deras ändå redan nu, stora roller i klubbens Allsvenska lag. Man har i stor utsträckning ett rent 01-lag och i målet ansluter duktiga Ida Ödehn från Tvåstad, född 2002. Stina Jönsson blir nyckelspelare!

Örebro och Lillån har båda sina damlag i en division 1-serie, men få av de yngre spelarna har fått chansen i den serien. Istället spelade många i en damjuniorserie där Lillån var mittenlag och Örebro var bottenlag. Lillån hade en hel del spelare med i SDF-SM där flera av dem är 02:er där det istället var lag som Kumla, KFUM Örebro och Nora som var de andra starkt representerade föreningarna och inte IBF Örebro.

Karlstad fick in en hel del spelare förra året från bland annat Skoghall, men var överlag en klar besvikelse. Även om truppen kanske inte höll samma kvalité som tidigare år så är en sistaplats med nio poäng svagt. Speciellt med tanke på att inget av de lagen som gick vidare tog sig till Festen.

GS kombinerade förra året med Fagerås och i och med att man inte gör det i år så tappar man en hel del spelare. Dock har man gått bra i sin PM1-serie och har därmed kapaciteten som krävs. Detsamma gäller Hagfors som precis som sina rivaler GS 86 har gjort det bra i PM1 och har en 01-kull som fick värdefull rutin under fjolåret, även om resultaten inte gick hela vägen.

Gruppvinnare: GS86 AIF

Utmanare: IBK Lockerud Mariestad

Poängaligavinnare: Amanda Gottebo, Skoghalls IBK

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Ida Ödehn, IBK Lockerud Mariestad
  • Elin Stensson, Skoghalls IBK
  • Vera Hertzman, Lillån IBK

40211939990_4d15b30393_c

Kan RIG stå i final igen med sin nya kull? Foto: Bosse Grängsjö.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar