JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp J och K!

Vi avverkar de två sista grupperna på HJ-sidan som är grupp J och K och som täcker Skåne, Småland och Blekinge.

Grupp J:

CL98IC

Fagerhult Habo IBK

FBC Kalmarsund Ungdom

FBC Karlskrona

Gränna AIS

Hovshaga AIF

Hovslätts IK

Jönköpings IK Ungdom

Växjö IBK Utv

Craftstaden IBK Oskarshamn

Ytterligare en av de grupper som på förhand känns extremt tufft, en utan av landets tuffaste utan tvekan.

Om vi börjar med Växjö IBK, laget som tog silver i USM för lite mer än ett år sedan under dåvarande Vöikers. Man har många hyperintressanta 00:er där ett par fått testa spel i SSL och spetsen är kombinerad med bra bredd. Förra året gjorde man ett grymt gruppspel med enbart segrar, för att sedan floppa och åka ut i första playoffmatchen. Nu har man även fått tillbaka två starka 01:er från Hovshaga i form av Ludvig Öberg och Rasmus Carlsson och allt annat än att gå långt i ett slutspel är fiasko med det laget man har.

Jönköping är som vanligt en het kandidat att utmana till guldet. Gustav Johansson, Simon Karlsson och Lucas Bernhardsson är tre extremt tunga tapp, men i 00-kullen finns det mycket innebandy i Joel Nyström, Hugo Svernedahl, William Nilsson och Olle Hemmingberg. Även ett par 01:er finns på tillväxt som man lyft upp i division 1, speciellt energiske centern Joel Ronnemo. Här lär man vara med och göra upp i toppskiktet på nytt även om gruppen är tuff.

Hovslätt var ju en positiv överraskning för två år sedan när man gick hela vägen till Innebandyfesten i JAS-klassen. I våras vann man inte helt oväntat USM med en snuskig förstafemma och den femman lär man bygga mycket på nu här i JAS, kombinerat med ett par yngre duktiga spelare samt nyförvärvet Alexander Flodin från JIK. Wille Knuthas och Leo Olsson bidrar med ruggigt spets och lär bli svårstoppade i många fighter. Hampus Grundel från Nykvarn kommer ansluta via NIU framöver, bra nyförvärv!

Hovshaga hade även de en fin säsong under förra säsongen, där man förlorade en tight match mot Warberg i playoff. Nu tappar man dock ett par nyttiga 99:er, samt duon Carlsson/Öberg till Växjö. Just 01:erna har i poängprotokollet varit drivande och dessa två stod för 30 poäng på 12 spelade matcher förra säsongen. Nu lär man få förlita sig på spelare som Noah Alex, Alvin Lindell och Adam Svahn, spelare som absolut kan göra skillnad i många matcher.

CL98 borde även de bli ruggigt intressanta i år om man ser till deras kullar. Jonathan Karlberg är ett mycket tungt avbräck, men spelare i ”rätt” ålder är Kevin Sandebäck, Filip Gustafsson, Kasper Hultgren och William Borén, samt flera. Även ett par yngre duktiga spelare fyller på, håll koll på Gabriel Erol! I en något svagare grupp är jag ganska säker på att detta gäng hade gått vidare, men här kan det bli tuffare sett till gruppens kvalité.

Kalmarsund och Craftstaden är två lag som kan ta sina poäng i ett par matcher, men i slutändan ska man inte ha något att göra med topp två-tre, utan snarare hamna på en mittenplacering. Ingen av lagen har någon stark 00-kull utan har sina peakar längre framöver.

Gruppvinnare: Växjö IBK Utv

Utmanare: Jönköpings IK Ungdom

Poänligavinnare: Samuel Folkesson Algman, Växjö IBK Utv

Tre spelare att följa:

  • Gabriel Erol, CL98IC
  • Cazper Millard, FBC Kalmarsund Ungdom
  • Hampus Grundel, Hovslätts IK

Grupp K:

Bjärreds IBK

FBC Engelholm

FBC/FC Helsingborg

IBK Höllviken

IBK Landskrona

IBK Lund/IBK Lund Elit

Lomma FBC

Malmö FBC/Skurups IBK
Munka Ljungby IBK

Åstorp/Kvidinge IBS

Den klassiska skånegruppen, där magget har tippat Helsingborg, Åstorp och Lund i toppen. Inte lika säker på det, men lagen är absolut intressanta och kan slåss om det!

Helsingborg tappar både Mattias Persson och Rasmus Stoltz, två spelare som stod för drygt 40 poäng tillsammans i gruppspelet och risken är nu att storstjärnan Fredi Peterson blir väldigt ensam (beroende på hur han matchas?). Draghjälp kommer han få av tvillingduon Windfeldt. Tillkommer gör Hugo Krahner från Malmhaug, deras näst bästa poängplockare samt målvakten Hugo Prahl. Man kommer behöva förlita sig på att många andra spelare även växlar upp och ersättare de spelarna som försvinner om man ska nå slutspelet på nytt.

Åstorp var starka förra året och föll till sist i en tight match mot Pixbo. Nu får man klara sig utan offensivt starka Malmström och Rosengren samt centernavet Björkman, men med tanke på att klubbens 00-kull är den starkaste så borde man ha sin chans i år. Flera av dessa har lyfts upp till A-truppen och i Eddie Ikonen, Adam Pettersson, Mikey Carlsson och Sebastian Olofsson finns det mycket talang. Malte Klar från Willands är ett bra nyförvärv! Åstorp bör utan tvekan tillhöra topp tre på nytt.

Bjärred hade ett ”se och lära år” förra året, ett lag som egentligen mycket på en stark kull 01:er som bland annat tog sig till steg två i USM. Förra året blev det endast 10 poäng vilket inte var helt oväntat, men med rutinen samt en uppsjö av nyförvärv så borde man i år kunna sikta betydligt högre. Gabriel Fogwall är den klart lysande stjärnan offensivt, men även Tobias Tjörnstam är nyttig för sitt lag och spelade SDF-SM med Skåne.

Lund blev ett slutspelslag förra året, inte helt oväntat med tanke på spetsen i 99.erna som kom från Malmhaug inför säsongen. Hugo Norlund, Simon Lindblad och Nils Rasmusson håller alla bra division 1-klass och det visade man även för sitt lag. Utan dessa blir det dock tuffare och det är inte bara ”poängspelarna” man tappar, utan även del del bredd och annat. Johan Bruce väljer spel i Bjärred och plötsligt ser spelmotorn Pontus Sölve ut att bli ganska själv tillsammans med Elvis Holm bland annat.

Lomma och Munka Ljungby är ungefär som Bjärreds. Två lag som bygger mycket på sina 01:er som gjorde helt ok resultat i bland annat USM, Pojkar Svår A samt Skånemästerskapen. Här får man nog svårt att räcka till i slutändan, men nästa år kan man bli att räkna med och redan i år kommer man nypa sina poäng i en grupp som ändå känns ganska jämn överlag på många fronter.

Gruppvinnare: Åstorp Kvidinge IBS

Utmanare: Bjärreds IBK

Poängligavinnare: Gabriel Fogwall, Bjärreds IBK

Tre spelare att följa:

  • Elvis Holm, IBK Lund
  • Oliver Windfeldt, FC/FBC Helsingborg
  • Viktor Persson, Åstorp/Kvidinge IBS

30729880_1033757776777657_8276230189290094592_o

Foto: Åsa Hemmingberg.

 

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar