JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp G till I!

Vi rullar på med tre nya grupper, grupp G, H samt I som gör att vi avverkar Örebroområdet, Värmland, Västra Götaland, Göteborg och Halland. Vi finner ett par kandidater till guldet i dessa grupper. Läs på mer här nedanför!

Grupp G:

Askersunds IBK

Hagfors IBS/Edebäcks IBF

IBF Örebro Ungdom

IBK Köping / IBK Arboga

Karlstad IBF Ungdom

Lillån IBK

Skattkärrs IBK / Kristinehamns IBF

Skoghalls IBK Utv

Örebro SK Ungdomsklubb

En Örebro-Värmlandsgrupp med ett par lag som känns väldigt intressanta inför kommande säsong.

Många trodde nog på ett ”mellanår” för IBF Örebro under fjolåret med tanke på att man hade få 99:er och att Jacob Embretzen prioriterades till A-laget. Man har många 01:er och 02:er som fyller på, men trots det så kunde man ta sig hela vägen till Innebandyfesten och slå ut både Ingarö och Salem på vägen. I år däremot ska man kunna ta nytta av den värdefulla rutinen man fått med sig och på nytt vara ett lag som kan nå långt och ses som en av gruppfavoriterna här.

Lillån stod för en fin prestation i gruppspelet under fjolåret, stod över runda ett i playoff, torskade mot Nykvarn i runda två och valde sedan att rikta kritik på bland annat Twitter mot lottningen och upplägget. Ska man bli bäst i Sverige ska man slå allt, sen kan lottningen absolut diskuteras. Tyngsta avbräcken i år blir de 99:erna som kom från KFUM Örebro inför fjolåret, annars har man i princip ett rent 00-lag och i år har man sin stora chans med Palmén och Gillberg i toppen. En solklar gruppfavorit!

Karlstad hade flertalet starka spelare födda 1999 som t.ex. Jonas Linder och Adam Wedberg, spelare som dock inte spelade fullt ut under fjolåret och istället kan vi se till poängspelare Rasmus Kraft och Erik Björklund som blir kännbara avbräck. Dock finns det ett par starka 00:er som blir nyckelspelare och framförallt finns det en kull med 01:er som är redo även om Jacob Karlsson har valt spel i Hagfors. Många spelare med rutin från SDF-SM och som fick känna på det under stunder redan förra året.

Skoghall var nära att nypa en plats i playoff under fjolåret, men fick ge sig mot Örebro i slutändan. Ett gäng spelare var födda 1999, men starka kort i Johan Palmqvist samt Henning Tollin plus en 02-kull som fyller på gör att spelare finns. Man gick dock ganska svagt i HJ17 Elit och man lär få en relativt tuff säsong.

Hagfors är ju en förening med fin tradition, men som har haft lite svårare att hävda sig efter 97-kullen och även om man kombinerar med Edebäck så är känslan att det laget man mönstrar inte på långa vägar är starkt nog att slåss om slutspelet. Jacob Karlsson är ett bra tillskott, men är för ensam för att kunna bära laget själv i slutändan.

Gruppvinnare: Lillån IBK

Utmanare: IBF Örebro Ungdom

Poängligavinnare: Isak Palmén, Lillån IBK

Tre spelare att följa:

  • Joakim Andersson, IBF Örebro Ungdom
  • Oliver Sandberg, Skattskärrs IK
  • Isac Hedefur, IBF Karlstad Ungdom

Grupp H:

Fristad GOIF/Rydboholms SK

Frölunda IBK / Mölndals IBF

Landvetter IBK

Lindome IBK

Lindås IBK

Pixbo Wallenstam IBF

Sandö IBK

Särö IBK

Warberg IBF

En grupp som på förhand känns ganska avslagen, då det finns tre solklara favoriter som utan några större problem ska vara de som gör upp i toppen och går till playoff (förutsatt att det är tre slutspelsplatser). Pixbo, Lindås och Warberg ska vara de klart lysande stjärnorna och även om något av de andra lagen kanske kan få till någon bra träff och störa så ska det inte vara möjligt.

Pixbo blev silvermedaljörer förra året och har en ruggig 00-kull. Oskar Weissbach, Alfred Pettersson, Charlie Jonsson, Filip Wramdemark och Kalle Lundgren har funnits i klubben ett par år. Förra året anslöt Harry Olofsson och Gustav Andersson och i år har man tagit in några av stadens bästa spelare som inte återfanns i ett ”storlag”. Livsfarlige Pontus Bylund från Backadalen, tre 00:er från Kungälv/Marstrand där Alexander Frithjofsson är en duktig, smart spelare som gör mycket bra även om det inte alltid är sevärt, samt bollskicklige backen Joel Andersson från Partille som hade stort förtroende i Göteborg nu senast i SDF-SM. Lägg även till att Jesper Wallström, poänkungen från Herrestad har flyttat för att konkurrera om plats i SSL och kommer även vara tillgänglig här. Sjukt! Dreamteam deluxe och om man inte når playoff är det fiasko då man ses som en av de solklara favoriterna även till guldet.


Lindås har i princip inga 00:er som blir ”sistaårsspelare” i år. Calle Andreasson och Niklas Bewig är två som är två stabila spelare, annars är det de duktiga 01:erna som i år kan kliva in i stora roller. Inte minst spelare som Victor Lövdahl, Viktor Bergqvist och Simon Norlin, samt grymt duktige 02-målvakten Emil Ödman. Daniel Alsén är ett nyförvärv från Sandö, en rightad forward med näsa för målet och lär säkerligen få en hel del förtroende.

Warberg har flera 00:er med rutin från division 1, som Zeb Johnsson och Edwin Körberg och fler i den åldern lär få samma chans i år. 01:erna kunde nå steg två i USM där Albin Bengtsson är ledande i den kullen, tillsammans med ett par andra intressanta namn som t.ex. Rasmus Wiklund. I 02-kullen så kommer Melvin Johansson ta flyttlasset till Umeå för att gå RIG och istället är det Love Björklund som ska följas, en forward med bra handleder och teknik.

Fristad/Rydboholm var ganska svårspelade under fjolåret och tog en del poäng från lagen ovanför sig med jämna mellanrum. Liknande stämpel får man nog även denna säsongen, men som det nämndes ovan så ska de andra lagen vara klart starkare.

Frölunda/Mölndal lär vara ett ungt lag som bygger på många 02:er som har framtiden för sig, Särö är nyanmälda och kommer nog även de mönstra en hel del yngre spelare och Landvetter gör ett nytt försök efter att man drog sig ur under fjolåret och hoppas nog på att få till sig spelare från Partille och Pixbo bland annat.

Gruppvinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Utmanare: Lindås IBK

Poängligavinnare: Pontus Bylund, Pixbo Wallenstam IBF

Tre spelare att följa:

  • Love Björklund, Warberg IBF
  • Albin Wikström Linders, Mölndals IBF
  • Emil Ödman, Lindås IBK

Grupp I:

Ale IBF/Kärra IBK

FBC Aspen/Lerum

Herrestads AIF

IBF Backadalen

IBK Kungälv

IBK Lockerud Mariestad

IK Zenith

Partille IBS /FBC Partille

Vara IBK

En grupp som på förhand känns spännande på det sätt att den känns relativt öppen, lite likt fjolårets snarlika grupp. Nu tillkommer lag som Zenith, Lockerud och Backadalen här vilket ändå höljer kvalitén något jämfört med fjolårets Stenungssunds.

Lerum har en stark 02-kull framförallt och har nu fått till sig flertalet nya spelare från lokalkonkurrenten Partille. Kusinerna Johansson har valt att återvända från Partille och ytterligare ett par spelare går samma väg. 02:erna lär vara de som man bygger laget på, influerat av någon enstaka 00:a, samt ett par 01:er. Laget ser starkt ut överlag, där det enda man kan ifrågasätta lite kan vara målvaktsposten. Lär få gälla som en gruppfavorit detta året, även om tappen av Erik Ström, Erik Kovacs och Alexander Karlsson innebär lite tapp av rutin och tyngd.

Herrestad var en klart positiv överraskning förra året, men har svårt att se att man blir det i år. Tappet av Jesper Wallström till Pixbo är riktigt tufft, samt att Rasmus Olsson, Sebastian Andersson och Viktor Olsson är för gamla. Vi snackar lagets fyra bästa poänggörare och cirka 110 gjorda poäng. Skulle man lyckas med liknande i år snackar vi bragd!

Vara bygger vidare på sin 01-kull och har förstärkt den med tre spelare från Grästorp som bidrar med bredd, men kanske inte med spetsen. Spetsen försvinner dock i William Strömfeldt som gjort sitt sista JAS-år, vilket även gäller Tom Sällberg och Arvid Svensson. Lägg där till att energiske Alfred Åkervall återvänder till Skara och det står klart att man har sin stora chans nästa år egentligen. Man lär dock med sitt jobbiga man-man spel och härliga lagsammanhållning, bli fortsatt svårslagna även om Oscar Gard lär få bära ett tungt offensivt lass.

Lockerud vann ju som bekant guld i USM-klassen för lite mer än ett år sedan och bör då vara guldfavorit i år? Nja, riktigt så enkelt är det inte, men att ta sig vidare från gruppen bör man absolut kunna göra med det laget man har. 00:erna från Herrestad, Linus Nestorsson och Jesper Kroneberg framförallt, blir fortsatt nyckelspelare och det återstår att se vad speltiden blir, framförallt för Nestorsson som har en stor roll i klubbens A-lag redan nu. Emil Lundberg är en bra sista utpost i målet och även om ett par andra spelare födda 2000 och 2001 kan göra jobbet, så kan vi även blicka mot 02-kullen. Där finner vi ett par klart intressanta namn i kloke Axel Eklund, samt rejäle backen Jacob Olofsson som via NIU kommer in till klubben från Fröjered.

Partille har tappat ett par spelare till Lerum, men har även några på pluskontot och lär på två femmor få ett starkt lag. Återstår att se om man har bredden? Målvaktsposten ser riktigt stark ut och värd att lyftas är backen Sixten Ljungklint Ekman, en back med sanslös fart, driv och energi, samt bollgeniet Edwin Jonsson som håller hög klass när han går på maxfart. Kommer inte tippas till toppduon, men kommer ta sina poäng.

Kungälv är den nya föreningen då Marstrand och Kungälv slagit ihop. I princip samma lag som förra året, men under ett nytt namn samt att man då tappat ett par spelare till Pixbo. Lär även de kunna ta poäng, men borde som Partille hamna i facket under. Lag som Backadalen och Zenith mönstrar inte sina starkaste kullar, men kommer sälja sig dyrt och bli inte förvånad om ett par av ”topplagen” går på några minor mot just dessa gäng.

Gruppvinnare: FBC Aspen/lLerum

Utmanare: IBK Lockerud Mariestad

Poängligavinnare: Joel Ekström, FBC Aspen/Lerum

Tre spelare att följa:

  • Joel Ekström, FBC Aspen/Lerum
  • Jacob Olofsson, IBK Lockerud Mariestad
  • Jonathan Mårtensson, IBF Backadalen

par9677-2

Foto: Garcia Floorball. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar