JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp D till F!

Vi fortsätter med att gå igenom ytterligare tre grupper, där vi hamnar mot Stockholmshållet och även innefattar Västmanland, Södermanland samt Östergötland.

Grupp D:

AIK IBF

Bele Barkarby IF IBF

Djurgårdens IF IBS

Ekerö IBK

Hässelby SK IBK

Järfälla iBK

Nacka Wallenstam IBK

Skälby IBK/Tillberga IBK Ungdom

Västerås IBS Ungdom

En av Stockholmsgrupperna som iår får sällskap av två lag från Västmanland och Västerås. En grupp som på förhand inte ser ut att innehålla några av de topptippade lagen.

AIK gör ju en nysatsning i sitt A-lag vilket även påverkar här. William Almlöf, Jesper Andersson, Linus Kollberg och Hannes Kjellberg är fyra spelare som är klara för klubbens A-lag och även innefattas i JAS då de är födda 2000. Spelare som håller absoluta toppklass och som här kommer bli tunga tillskott. Frågan är dock, hur mycket kommer de spelas? Fullt ut? AIK har ändå på sin hemsida presenterat en 2.0 satsning och det blir spännande att se hur man lever upp den till den.

Bele gick till en USM-semi under den föregående säsongen med sina 01-02:er och har på det haft ett par starka 00:er, där man nu dock tappar Jesper Andersson till just AIK då. Kvar finns Anton Ostella, Isak Bengtsson, Erik Fredriksson från den kullen bland annat tillsammans med då starka yngre namn som Oskar Kristensen, William Aronsson och Hjalmar Hjorth. Bele bör absolut bli ett topplag och kommer få bära ett visst favoritskap här.

Djurgården har ju haft ett ihopvärvat lag med 99:er i princip, snarlikt det man gjorde med sin 97-kull och nu är det alltså ett helt nytt lag med spelare födda 2000 och yngre som ska in. Svårt att se att man ska få ihop det såpass bra på så kort tid denna gången.

Om vi ser till lagen från Västmanland så har Västerås varit ett klart godkänt lag åren igenom. Kullen med 99:er var ju med och vann SDF-SM för Västmanland. Något tunnare är det på 00-sidan och 01:erna hade ett starkt och fysiskt lag som dock splittrats lite där vissa av dem återfinns i just konkurrenten Tillberga t.ex.

Skälby har förmodligen ett av Sveriges bästa 02-lag och det kombinerat med Tillbergas något tyngre och fysiska spelare kan bli en intressant kombination! Samtidigt så har även Skälby ett par 01:er som spelade SM med Västmanland och liknande och blir som sagt intressanta att följa och borde vara ett topp tre lag. 

Gruppvinnare: Bele Barkarby IF IBF

Utmanare: AIK IBF

Poängligavinnare: Linus Kollberg, AIK IBF

Tre spelare att följa:

  • Anton Dahlström, Skälby IBK
  • Hjalmar Hjorth, Bele Barkarby IF IBF
  • William Almlöf, AIK IBF

Grupp E:

Farsta IBK

FBI Tullinge

Högdalens AIS

Ingarö IF

Tungelsta IF

Tyresö Trollbäcken IBK

Vendelsö IK

Visby IBK

Älvsjö AIK IBF

Ytterligare en Stockholmsgrupp som fått sällskap av laget från Gotland, Visby. Spontana känslan är att vi även här får svårt att finna lag som kommer tillhöra den absoluta toppen i Sverige när säsongen summeras.

Ingarö var en klart positiv överraskning under fjolåret när man vann gruppen, där man dock även kan lyftas som ett besvikelse i slutspelet när man inte lyckades slå ett Örebro som hade ett mellanår och som hade gått knackigt i gruppspelet. Inför den här säsongen tappar man dock 5 av sina 6 bästa poängspelare, bland annat Max Wallin och framförallt Axel Ultin. Den klart lysande stjärnan kommer bli Liam Åström som kan bli Ingarös räddning tillsammans med gruppens blandade kvalité.

Farsta har under flera år varit ett slutspelslag och nu tack vare att man under senaste åren fått in flera spelare födda 2000, så kan man även denna säsongen aspirera på en sådan plats. Melker Klingström – Ademor kom under förra året från Ekerö och blir en viktig kugge tillsammans med Elliot Ljungren som anslöt från Salem under januari, samt Joacim Larsson med stadslagsmeriter.

Tyresö behöver inte alls skämmas för sin föregående säsong där man i slutändan bara hade tre poäng upp till slutspelsplatsen. Storstjärnan Oscar Magnusson ser ut att bli kvar om jag fattat det hela rätt vilket är ett enormt tungt namn.

Vendelsö ska ha sitt bästa lag detta året, då man egentligen har två årgångar i laget i form av spelare födda 2000 samt 2002. Förra året tog man ”bara” 21 poäng, men den här säsongen borde man absolut kunna ha bud på mer. Håll koll på de spännande 02:erna Noel Johansson, Philip Wiss och Jesper Lagemyr!

Älvsjö gjorde en mycket fin säsong under fjolåret när man länge var med och pressade Salem i kampen om andraplatsen i E-gruppen, men fick till sist ge sig. Många duktiga 00:er har man i truppen, bland annat U19-meriterade Adam Bertilsson. Kommer absolut bli ett lag som kan slåss i det absoluta toppskiktet.

Gruppvinnare: Farsta IBK

Utmanare: Vendelsö IK

Poängligavinnare: Liam Åström, Ingarö IF

Tre spelare att följa:

  • Noel Johansson, Vendelsö IK
  • Ludvig Johansson, Farsta IBK
  • Adam Bertilsson, Älvsjö AIK IBF

Grupp F:

Ledberg IBF

Linköping IBK Ungdom

Nykvarns IBF Ungdom

Onyx IBS

Salems IF

Strängnäs IBK

Telge SIBK

Torshälla IBK

Åby IBK

Wow! En grupp som lär innehålla flertalet spännande matcher och som förhoppningsvis blir jämn. Vi finner alltså rivaler som Nykvarn och Salem i samma grupp som Linköpingsderbyt Ledberg och Linköping.

Nykvarn har ju haft ett par starka säsonger bakom sig, där man haft en snarlik stomme och tappat någon enstaka varje år ungefär. När 97:erna blev för gamla var det Westgärds och Fondelius, året efter Palmqvist och Edelsvärd, men inför denna säsongen blir det desto tyngre. Tvillingarna Rigogiannis, kapten Wahlgren, backgeniet Lukas Svensson plus Tegelby och Pelle Hansson. Man började redan under fjolåret växla in ett par 01:er lite emellanåt, en kull som nu lär bli stomme tillsammans med Gustav Granlöf, Emil Yngerfors och Liam Arvidsson. 01:erna som kommer bli ledande är Tobias Ledberg, Oliver Matsson, Oskar Svensson och Arwid Mäkinen. Hoppas vi får se yngre förmågor som Edward Ceder med!

Ledberg var på nytt en positiv sak under fjolåret och i år lär man få bära ett favoritskap. Laget har knappt haft en 99:a, utan istället byggt laget på spelare födda 2000, samt yngre förmågor födda 2002 och 2003. Dessa yngre killar som verkligen visade vägen i USM! Nu tappar man dock Emrick Wiggur till RIG, samt Charlie Engström till Falun, men Melker Hemmingberg, Samuel Dahlberg Demir och Emil Jacobsson är yngre intressanta namn. Isak Badic har återvänt och blir ett bra tillskott från Linköping.

Linköping som hade en stark och sammansvetsad kull med spelare födda 97-98 började under fjolåret en växling och även om stommen var med spelare födda 1999 så fick många spelare 2000 och 2001 chansen. Emil Lögdberg blev direkt en tongivande pjäs och Arvid Lestander är en spelare som kan ta liknande kliv iår från sin centerposition där allt fler 01:er lär få chansen överlag, samt ett par duktigare 02:er också.

Salem har tappat Hannes Kjellberg till AIK, men lyckats få in speedige Sebastian Thorberg från lokalkonkurrenten Nykvarn istället. Troligen lär både Patrik Gustavsson och Thorberg spendera större delen av tiden i A-laget och Allsvenskan, men spelar de även ett par matcher här så lär de bli mycket användbara och lyfta laget mycket.

Onyx är ett stabilt lag och har nått slutspelet emellanåt (för två år sedan bland annat), men ska ej kunna ha något att göra med toppstriden här. Nilsson, Gejskog, Åhamn, Hasselkvist och Palm är ett par starka namn som kommer kunna vinna poäng åt sitt lag, men då först mot lagen som Strängnäs, Telge och Torshälla.

Gruppvinnare: Ledberg iBF

Utmanare: Linköping IBK Ungdom

Poängligavinnare: Eric Sääf, Ledberg IBF

Tre spelare att följa:

  • Melker Hemmingberg, Ledberg IBF
  • Edward Ceder, Nykvarns IBF Ungdom
  • Samuel Dahlberg Demir, Ledberg IBF

img_8002

Foto: Niklas Asplund.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar