JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – Grupp A till C!

Serieindelningen för JAS-säsongen 18/19 presenterades i dagarna och här går vi igenom de första tre grupperna på HJ-sidan.

Grupp A:

Gamla Stan IBK

Gimonäs Umeå IF

IBF Dalen

RIG Umeå IBF

Skellefteå IBK/ Rönnskär R IF

Sundsvalls FBC

Umeå City IBF

Wibax Piteå IBK/IBF

En grupp som egentligen liknar fjolårets ”norrlandsgrupp” till punkt och pricka. Sundsvallslagen verkar ju överlag ha svårt att bestämma sig om hur man egentligen ska fördela sina lag, men om jag inte är fel ute så ska detta vara en sammanslagning på nytt i någon form där Ankarsvik och Sundsvall IBK slagit ihop. Därmed kommer JAS-laget bestå av spelare från Ankarsvik, Sundsvall Ungdom samt ev något inslag från fjolårets Timrå/Granlo. Ett lag som på pappret kan bli snuskigt intressant med andra ord.

Dalen kan bli intressanta om man väljer att spela sina två unga nyförvärv till A-laget här, Albin Carlsten och Wilhelm Vithari Hansson, födda 2001 respektive 2000 med division 1 rutin i bagaget. Hansson gjorde t.ex. 41 poäng på 15 matcher under fjolåret i ett svagt JAS-lag vilket visar klass. Dock gick laget ganska svagt under fjolåret, gjorde inga superresultat i PM-serierna heller och tappar August Flod till RIG där man dock hade flera som spelade SM för Västerbotten, bland annat Samuel Nejdsäter och Oliver Bodén. Återstår att se i vilken mängd nyförvärven spelar, men lyfter absolut laget flera nivåer.

Något tveksam var jag till RIG:s 01-kull under fjolåret, där man dock gick och vann guld i slutändan och spelare som Elias Niclasson och Jonas Grahn fick allt större förtroende ju längre säsongen led. Nu har man även ett Allsvenskt spel att fokusera på där 00:erna lär behövas i grymt stor utsträckning och det ska bli intressant att se hur man matchar dem i JAS. 02:erna som kommer in har ett par intressanta namn, även om flertalet av de förstahandsintagna tackade nej, bland annat en poängstark duo från Ankarsvik. RIG gäller dock som alltid sm klar gruppfavorit.

Umeå City får klara sig utan Pedersen, Lindberg, Bernhardsson och Lindgren, men har starka kort i Hampus Öhgren, Jesper Lindgren och Joel Dahlberg med flera. Man hade dessutom många spelare med i SDF-SM som representerade Västerbotten som är redo att ta nästa kliv.

Gamla Stan hade relativt många 99:er i truppen plus då Carlsten och ser i år ut att ha svagare lag än på ett par år. 03:an Anton Carli kan dock bli intressant!

Wibax tog ju sig faktiskt till Festen i USM-klassen förra året och med det resultatet så borde man absolut kunna gå för en slutspelsplats detta året, med bland annat Isac Zerpe i spetsen. Många spelare i laget som har rutin från SDF-SM och fått känna på Allsvenskan och borde kunna ta poäng i många matcher.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Sundsvall FBC

Poängligavinnare: Hampus Öhgren, Umeå City IBF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Albin Carlsten, IBF Dalen
  • Mattias Lövenfors, RIG Umeå IBF
  • Viktor Hammarstedt, Sundsvall FBC

Grupp B:

Gävle GIK

Håsta IBK

IBF Borlänge/Hedemora

IBF Falun Ungdom

IBK Runsten

Insjöns IBK

KAIS Mora UIF

Sandvikens AIK

En av de grupperna som på förhand inte känns som de starkaste runtom i landet. Gävle har under ett par år varit ett starkt lag i just gruppspelet och haft mycket nytta av sina spelare födda 1999 bland annat som Viktor Karles Karlsson. Nu är det dags för den talangfulla 01-kullen att växa in i kostymen och ta över. Rightfattade Alexander Lind gjorde det redan under förra året och det finns många därtill som behöver ta samma kliv om man ska ha chansen att nå slutspelet på nytt. Leo Brodin född 2000 blir en viktig pjäs han med,

Falun var ju en klar besvikelse under fjolåret och man satsade nog inte överdrivet hårt på JAS ändå sett till lagen man mönstrade och antalet spelare man använde. Man har en bra utgångspunkt i Malte Danielsson, ett par godkända 00:er som Edward Hillbom, ett par ruggiga 01:er (om de spelar) och in kommer även lite spännande 02:er där Charlie Engström från Ledberg är det mest kittlande namnet tillsammans med Nykvarns William Ekbladh.

KAIS har under flera år haft en stark och omtalad 99-kull, men även visat att det fylls på underifrån via sitt SM-brons i P16-klassen för lite mer än ett år sidan. Även om det är få av dem som fått alltför stort förtroende i JAS redan nu (utöver Matteus Gavatin), så finns det potential i många. Lucas Dahlberg var en poängspruta förra året och flera 01:er spelade SDF-SM för Dalarna för drygt ett halvår sedan.

Sandviken fanns ej i spel under fjolårssäsongen, men är nu på nytt anmälda. Utan att ha stenkoll så gissar jag på att det är 01-02 laget som kliver in här som man haft under många år. Ett lag som t.ex. spelade HJ17 GUD under förra säsongen och hamnade där efter lag som Insjön, Sirius och Gävle. William Johansson är en righfattad forward som kommer vara lagets bästa spelare, tillsammans med bollskicklige Hugo Jonsson.

Gruppvinnare: KAIS Mora UIF

Utmanare: Gävle GIK

Poängligavinnare: Matteus Gavatin, KAIS Mora UIF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • William Ekbladh, IBF Falun Ungdom
  • William Johansson, Sandvikens AIK
  • Alexander Lind, Gävle GIK

Grupp C: 

Danderyds SK IBF

IBF Offensiv Lidingö

IK Sirius FBC

Rotebro IS IBK

Stenhagens KK

Storvreta IBK

Täby FC

Åkersberga IBF

Ytterligare en grupp som känns relativt blandad. Uppsalalagen Sirius och Storvreta lär vi nog se i toppskiktet denna säsongen. Sirius med en stark tradition och fortsatt en bra verksamhet som gör att man både har bredden och spetsen som behövs, även om man nu enligt det jag fått till mig tappat en hel del spelare till lokalkonkurrenten Storvreta. Återstår att se hur mycket Filip Eriksson spelar, men oavsett vad så blir han guld värd i de matcherna han spelar. 

Lokalkonkurrenten Storvreta som har gått något trögare under de senaste åren har en 01-02 kull som är duktig och som nu kan göra nytta här, kombinerat med en välmeriterad tränare i form av Noel Alm Johansson och en hel del nyförvärv från Sirius. Bland annat har sonen Melvin Alm tagit klivet över från Sirius och man hade flertalet spelare med i Uppsalas SDF-SM trupp och det borde avspegla sig här.

Täby har drabbats av många tunga tapp. Dels William Westerholm och Erik Mårtensson som är ett år för gamla, men även William Almlöf och Linus Kollberg som valt spel i AIK kommande säsong. Totalt är det en bit över 200 poäng man tappar vilket är supertunga avbräck. Alexander Svanold och Liam Perry är en duo man får förlita sig på istället, men som inte kommer kunna ersätta de andra spelarnas poängskörd ändå. Om man tittar underifrån sedan så har Täby även haft svårt att prestera i de olika PM juniorserierna också.

Stenhagen var en klar positiv överraskning i USM där man till sist slutade på en mycket fin tredjeplats. Om man ser till JAS så blev det en hedersam fjärdeplats med ett tiotal poäng upp till andraplatsen. Fyra av de fem bästa poänggörarna var dock födda 1999 och det blir just kullen 01 som man istället får fylla på med, där bland annat Tim Fors är en av dessa som också representerade Uppland i SM. Även Alexander Lindström är en oerhört duktig målvakt som under säsongen kan testas i Allsvenskan via dubbellicensen han fått med Hagunda.

Åkersberga tappar ett par 02:er till Falun, samt Oskar Enquist till RIG, men brukar allt som oftast vara ett relativt stabilt JAS-lag och har nog chans att knipa en hel del poäng här även om man dock inte bör rankas till topp två. 

I övrigt är det lag som inte ska kunna ha något att göra med toppen, utan Uppsalagen kommer nog utmanas av främst Täby och Åkersberga där det känns som att toppskiktet kan bli ganska tight och flera av lagen kan slå varandra.

Gruppvinnare: IK Sirius FBC

Utmanare: Storvreta IBK

Poängligavinnare: Liam Perry, Täby FC

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Emil Lindblom, Storvreta IBK
  • Gustav Högberg, IK Sirius FBC
  • Alexander Lindström, Stenhagens KK

28424902_1616468975073555_1414439925022309812_o

Foto: Eva Ohlström.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar