JAS-bloggen
Inför match

Guide inför Festen – RIG Umeå IBF

Första lag ut att gå igenom inför Innebandyfesten är RIG Umeå i DJ17-klassen.

RIG Umeå IBF:

Förra året var RIG på Innebandyfesten i dubbla klasser, men där man i JAS-klassen hade backning av Dalen och hade med en femma därifrån. Två år i rad har RIG kombinerat med andra lag. Första året var det Röbäck, förra året Dalen, men till den här säsongen har man valt att köra helt solo där man i år fick in en ganska stor 01-kull med åtta utespelare och en målvakt. De spelarna man fått in är spelare som rankats högt i sina distrikt och som samtliga håller bra klass och var alla viktiga spelare i sina distriktslag här i januari. Julia Zachrisson, Matilda Lindgren och Ebba Bognesand är tre av dessa för att nämna några namn.

RIG hamnade som vanligt i A-gruppen, en grupp som var snarlikt fjolårets, men som i år kändes ett snäpp intressantare med tanke på att IKSU är på framfart. Örnsköldsvik var fjolårets stora överraskning, men denna säsongen var det istället IKSU som tog lite mer av den rollen i gruppen.

RIG hade dock inga problem med att göra det man skulle – vinna gruppen. 12 raka segrar blev det och tuffast var det just i första mötet mot IKSU där det blev uddamålsvinst samt någon match mot Örnsköldsvik. Annars har man gått stabilt rakt igenom och har enbart släppt in drygt två mål per match vilket imponerar. Det ska tilläggas att man spelat hårdast på 01:erna där de spelarna som är födda 2000 inte är deltagit i samtliga matcher. Wilma Johansson har t.ex medverkat i åtta, vilket även gäller Kajsa Pettersson och Matilda Nilsson. Parallellt med detta har man även varit ruskigt starka i den norra Allsvenskan och vann där serien med hela nio poäng ner till andraplacerade Örnsköldsvik.

A-gruppens speciella upplägg med förkval innebar att RIG var tvungna att slå gruppens fjärdeplacerade lag Örnsköldsvik i ett dubbelmöte. 2-8 på bortaplan gjorde att spänningen uteblev och på hemmaplan spelade man av det och kryssade efter slutresultatet 6-6. Det gjorde dock att man avancerade till playoff där man tog emot KAIS Mora på hemmaplan, tvåan i B-gruppen. Processen där dock blev relativt kort då man redan i den första perioden dödade matchen och vann till sist med enkla 9-2. KAIS som kom till spel med 10 utespelare och ingen Moa Andersson som fokuserar fullt ut på slutspelet i SSL istället.

RIG placerades i A-gruppen med Nacka, Telge/Järna och Lindome. Oavsett vilket grupp man hade hamnat i så hade man fått trycket på sig och det får man även här där de andra tre lagen ska få göra upp om platsen baom.

Fakta:

Placering i gruppen: 1:a i grupp A

Poängsnitt: 3

Bästa poängplockare: Julia Zachrisson, 28 poäng

Mest mål: Julia Zachrisson, 22 mål

Mest assist: Elin Vedin, Annie Bokelund, Ebba Bognesand, 10 assist

Mest utvisningsminuter: Elin Vedin, 10 minuter

En spelare att följa:

Vilma Nilsson de Gysser – En av RIG:s nya spelare som var tongivande i Stockholms guld i SDF-SM. En center med ett fint spelsinne och en bra blick för spelet. Bra touch på bollen och fin teknik.

Tränare Peter Hörnsten Svensson säger följande:

Hur skulle du sammanfatta JAS-säsongen hittills med ett par korta rader?

– Som vanligt är vi trögstartade. Innan alla nya i åk 1 hittat rätt brukar vi fungera ”så där” på planen. I år tog den processen längre tid än vanligt och det var först till Förkvalet och Play Off som laget kändes homogent. Visst vann vi alla matcher i seriespelet, men det var mer ett kvitto på att vi har många duktiga individualister i laget samt att vi i vissa matcher hade en del tur.

Har årets JAS-säsong motsvarat era förväntningar?

– Trots att vår process varit tungarbetad har laget gjort bra resultat, bättre än hur spelet sett ut. Det tycker jag har imponerat på mig. Vi jobbar hårt för att odla en bra vinnarkultur och de nya har hakat på den delen över förväntan. Det är lovande. 

Sedan tycker jag om trenden i den norra JAS-serien; Både Örnsköldsvik och IKSU/IKSU Ungdom har uppvisat offensivt och fysiskt spel samt har breda trupper. Nu blev det vi och IKSU till slutspel men jag tror alla tre lagen har medaljkapacitet i grunden. Sedan kommer även Klockarberget och Gullänget/Kroksta vara intressanta inför de närmaste åren. Bägge lagen är underåriga och kommer kunna ha samma trupper nästa säsong. Verkligen kul utveckling i vår serie.

Hur ser du på den gruppen ni lottats in i? 

– Tre av lagen i gruppen har även lag i DJ18-klassen. Det jämnar ut förutsättningarna, endast Telge/Järna har fördelen att kunna fokusera på en klass. Å andra sidan tyder det på att gruppen är stark och att det kommer krävas en hel del av lagen som ska ta sig till semifinal. Nacka vet vi är bra, vi har mött dem de två senaste åren på Innebandyfesten och spelat jämna matcher. Lindome och Telge/Järna vet jag inte mycket om.

Vilket lag ser du som favorit till att vinna turneringen? 

– Den här klassen känns oviss i år. IKSU/IKSU Ungdom blir spännande att följa. De och Nykvarn känns starkast i den gruppen. Nacka har ett rutinerat lag vid det här laget och står ut. Vi själva är också givna favoriter men har som Nacka även DJ18-klassen att ta hänsyn till. För två år sedan vann vi bägge klasserna men på bekostnad av två tunga skador. Förra året fokuserade vi på DJ18 och att ha alla skadefria vilket försvagade oss i JAS-klassen. I år satsar vi på två guld igen men kommer inte låta någon spela mer än fem matcher så det blir en del pusslande. Det ska normalt krävas 100% för att ta JAS-guldet och jag tror det är svårt att klara bägge klasserna när upplägget är som det är. Vet inte hur Lindome och Nacka prioriterar men helt klart är det en klar fördel för IKSU, Nykvarn och de andra lagen som bara deltar i en klass. En spännande utmaning i alla fall och vi är verkligt glada att vi tagit oss hit!

Är det någon i et lag som blir extra sevärd under Innebandyfesten?

Ja, det hoppas jag verkligen. Alla vet att vi har väldigt duktiga spelare i varje årskull. Däremot är det svårt att säga vilka som ska sticka ut extra med tanke på att vi kommer matcha laget i två klasser. Förhoppningen är att de bägge målvakterna Cornelia Palmér och Lovisa von Fircks visar upp sina bästa sidor – jag tror det krävs stort målvaktsspel för att nå hela vägen. 

39943285462_9b128958de_k

Foto: Bo Grängsjö. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar