JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Guide inför Festen – IKSU

IKSU blev andra lag från Umeå att ta sig till Uppsala och Festen.

IKSU/IKSU Ungdom:

Förra året var något av ett ”mellanår” för IKSU. Man hade svårt att räcka till i många matcher och man hade många unga spelare som man växlade in som behövde få känna på tempot och matchandet. Många spelare födda 2002 som IKSU har på frammarsch som är spännande. 21 poäng slutade man på då och hade hela tio poäng upp till en slutspelsplats.

I år blev det A-gruppen igen och man var något mer redo. Nya i laget var bland annat duon Sandström/Berglund från Dalen, två spelare med allsvensk rutin och som spelat SDF-SM för Dalen. In i laget kom även Maja Viström från Örnsköldsvik, en av landets största talanger i 01-kullen om kanske inte den största till och med. Tillskott med bra kvalité som inte spelat alla matcher i gruppen, men bidragit stort ändå.

A-gruppen innehöll ganska få lag och på 12 spelade matcher så blev det nio vinster och tre förluster. Inte helt oväntat två förluster mot RIG, där man i det första derbyt faktiskt förlorade med uddamålet och var nära. Det blev även en plump mot Klockarberget när gästerna avgjorde matchen med drygt 10 sekunder kvar att spela. Det i sig gjorde dock ingen större skillnad då man slutade på 27 poäng och hade sex poäng ner till tredjeplacerade Klockarberget.

Det innebar förkval mot Sundsvall/Ankarsvik först, ett dubbelmöte som man totalt vann med de överlägsna siffrorna 19-2 och i nästa runda väntade Thorengruppen/Gimonäs. Även om den första matchen var något tightare där det blev 3-5 vinst, så var returen betydligt enklare och man vann med 8-1. Mycket matcher i benen, men man visade upp en bra form och ställdes därefter mot Bele Barkarby i playoff.

Där hade man ledningen i princip matchen igenom och i period två var ställningen såpass stor som 1-4 och 2-5. Hemmalaget kämpade sig dock in i matchen och tillslut blev det 5-6 till IKSU. Bele fick en sen utvisning, lyckades ändå reducera, men kom aldrig närmare än så. Nellie Öhgren och Johanna Hägglund blev tvåmålsskyttar i IKSU.

IKSU kommer spela i B-gruppen med Nykvarn, Åstorp och Hovslätt. En grupp som känns oerhört öppen på förhand och där alla kan slå alla. Det gäller att träffa rätt och vara 100 %, men att IKSU ska kunna gå vidare är absolut inte omöjligt.

Fakta:

Placering i gruppen: 2:a i grupp A

Poängsnitt: 2,25

Bästa poängplockare: Nellie Öhgren, 28 poäng

Mest mål: Tilde Hållstam & Moa Johansson, 15 mål

Mest assist: Nellie Öhgren, 16 assist

Mest utvisningsminuter: Nora Parkle, 6 minuter

En spelare att följa:

Maja Viström – Tål att hyllas ofta. Har egenskaper som gör henne till matchvinnare på många olika sätt. Har egentligen inga svagheter vilket hon har visat via sitt spel i SSL. Kanske inte är den som gör mest poäng här i laget, men bidrar med såpass mycket annat och är en nyckelspelare.

Tränare Andre Jernberg säger följande:

Hur skulle du sammanfatta JAS-säsongen hittills med ett par korta rader?

JAS-säsongen har gått enligt plan, vi har väl egentligen bara haft en svacka i Januari då vi förlorade tre matcher annars har vi vunnit resten. Sen Februari har vi börjat träna ihop laget som består av spelare från tre olika lag och förhoppningsvis gör vi våra bästa matcher under Festen.

Har årets JAS-säsong motsvarat era förväntningar?

Våran målsättning har hela säsongen vara att ta oss till Festen trots att vi har ett ganska ungt lag (5st 00-or & 5st 01-or samt resten 02/03-or) och det lyckades vi med, nästa mål är att vinna JAS-slutspelet. Uppläget på våran serie var lite speciell då vi var sju stycken lag som möttes hemma borta och efter det spelades ett förkval till playoff dit alla kvalificerade sig så vi har kunnat spela ganska brett i serien och använt 5 stycken målvakter och 30 stycken utespelare. Sen förkvalet har vi finslipat mer på detaljer i spelet  samt börjat bygga laget för att kunna göra en så bra avslutning som möjligt. Det har blivit en del vinna eller försvinna matcher på slutet vilket varit roligt och stärkande för laget eftersom vi vunnit dom.

Hur ser du på den gruppen ni lottats in i?

Har tyvärr dålig koll på övriga lag i gruppen men det är säkert riktigt bra lag eftersom dom tagit sig dit men vårat fokus ligger på våran egen prestation och att spela en offensiv kreativ fartfylld innebandy som är utvecklande för spelarna och sporten men även kul att titta på för publiken. Samma tänk som vi har med vårat Elitlag.

Vilket lag ser du som favorit till att vinna turneringen?

– Samma som sagts tidigare ingen super koll på övriga lag men vi hade ju RIG i våran serie och dom är bra, man kan väl säga att dom är lite som ett ”landslag” så allt annat än seger för dom är väl ett misslyckande sen hörde jag när vi mötte Bele Barkaby i Playoff att Nacka har ett par riktigt vassa spelare så säger väl dom lagen. 

Är det någon i et lag som blir extra sevärd under Innebandyfesten?

Tycker vi har grymt många talanger i vårat lag som är roliga att titta på, men det är väl svårt att inte nämna Maja Viström som spelat till sig en plats i vårat Elit lag hon har verkligen ett brett register. 

39943284932_0a5615554f_z

Foto: Bo Grängsjö. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar