JAS-bloggen
Tippningar

Bloggen tippar DJ-playoff

Killarnas playoff avgörs nu under lördagen, men tjejernas börjar först nästa helg. Här har ni bloggens tankar inför stundande matcher!

RIG Umeå – KAIS Mora – RIG vann A-gruppen i överlägsen stil med 12 segrar av 12 möjliga, där man dock var ganska pressade i flera matcher som mot lokalkonkurrenten IKSU samt Örnsköldsvik. Det annorlunda upplägget i A-gruppen ledde dock till ett förkval innan man kunde kvalificera sig för playoff, där man mötte just Ö-vik i ett dubbelmöte. Efter en stabil seger på bortaplan så blev det kryss på hemmaplan där Ö-vik med flera Allsvenska spelare i laget visade att fjolårets plats på Innebandyfesten är något man siktade på att återupprepa. 01:erna har på RIG växt in fint i sina roller och laget har gått som tåget även i Allsvenskan vilket visar att det finns en god harmoni och kvalité i laget. KAIS knep en andraplats bakom Sirius FBC i B-gruppen vilket får ses som mer än godkänt även om lagen bakom just topptvå samt Falun, håller betydligt lägre kvalité. Flera spelare i laget har även hunnit med att få debutera i SSL, spelare som Jonna Jonsson och framförallt Ellen Gunnarsson. Här ska dock RIG vara solklar favorit med tanke på det man presterat under säsongen och just för att man är RIG och ska vara guldaspiranter varje år. 7-3.

Bele Barkarby – IKSU/IKSU Ungdom – Har man följt Bele under de senaste åren så vet man att 97-kullen var stark när man tog ett brons i DJ18-SM, där även flera duktiga 99:er fanns med. Just dessa 99:er säkrade en plats på Innebandyfesten även året efter, men då i JAS-klassen där man åkte ut i poolspelet. Nu fortsätter man att skörda framgångar där man vann C-gruppen före Nacka och Täby. Man har flera spelare födda 2001 som var med och vann SDF-SM, bland annat centernavet Hanna Othberg och den starke backen Noa Martin. Utöver det finns starka namn som Klara Tollin och Sofie Lennerman och att vinna gruppen visar ändå att man har en fin kvalité i laget detta året också även om det på pappret känns något tunnare. IKSU tog en andraplats i A-gruppen och kunde efter två omgångar i förkvalet där man slog ut Sundsvall/Ankarsvik samt Thorengruppen/Gimonäs kvalificera sig för playoff. Nyförvärvet Mira Sandström från Dalen har bidraget med det som väntats och även Maja Viström, stortalangen som anslöt från Örnsköldsvik och som fått stort förtroende i SSL redan nu. IKSU har även en spännande kull på gång med spelare födda 2002 som absolut varit bidragande här och kommer vara viktiga framöver. I gruppspelet var t.ex. de tre bästa interna poängplockarna födda 2002. Här tror jag att IKSU fortsätter sina fina form och vinner en tight match till sist. Med tanke på att man matchat RIG så har man visat att man kan stå upp bra mot Sverigeeliten och det ska räcka för att ha chans att slå Bele. 4-5.

FBC Kalmarsund – Lindome  – Om bortalaget Lindome börjar bli ganska varma i kläderna i dessa sammanhang nu så är det mer ovant för hemmalaget Kalmarsund. Förra året föll man t.ex. i förkvalet mot Stanstad och tog bara två segrar i gruppen. I år har det varit markant skillnad där man vann gruppen, förlorade inte en enda match utan plockade 10 segrar och två kryss. Starkt! Man har ett oerhört fint snitt om man ser till antal insläppta mål där man ligger strax över 2 per match, även om det kan finnas något mer att ta rent offensivt. Ett par av spelarna har fått testa på spel i Allsvenskan där framförallt Alma Bäckstedt sticker ut, en spelare som därmed inte medverkat fullt ut i just JAS. Hade hon gjort det hade nog Kalmarsund petat in antal bollar till. Överlag har man många spelare födda 2001 och 2002, men inte särskilt många 00.er. Lindome har de senaste åren haft en fin verksamhet på damsidan och tagit sig till Innebandyfesten flera gånger om. Man spelade i F-gruppen som tillhörde en av landets tuffaste med lag som Hovslätt och Pixbo. Väl där blev det 37 poäng och man hade faktiskt bara en poäng ner till fjärdeplacerade Kungälv/Ale. Man har många spelare med Allsvensk rutin och Moa Bernvid har haft en dubbellicens med Warberg som inneburit spel i SSL med jämna mellanrum. Jag tror hemmalagets tighta defensiv ger fortsatt lycka här och att man kan få stopp på motståndarnas duktiga offensiva spelare. 4-3.

Sirius FBC – Nacka Wallenstam – Hade hoppats på en något enklare lottning för Sirius på pappret, just för att få ett hemmalag på Innebandyfesten. Sirius mönstrar ett starkt lag i år, flera spelare inflyttade både från Stockholm och längre ner i landet för att gå NIU. Man vann B-gruppen vilket får ses som klart godkänt, men även relativt väntat. Förra året gick man ju under namnet Hagunda/Uppsala och även om man då föll i playoff så var det många spelare som fick med sig värdefull rutin in till det här året. I toppen av lagets poängliga finner vi en överlägsen Tilde Klermyr som utan tvekan är en av laget viktigaste spelare just när det kommer till offensiven och producera poäng. Nacka Wallenstam har en stark trupp och slutade på andraplatsen i C-gruppen bakom Bele. Gruppen innehöll bara fem lag till sist då flera lag utgick så totalt spelades bara åtta matcher vilket är mycket tråkigt. För två år sedan var Nacka ett ungt och spännande lag på Innebandyfesten, förra året mer av favoriter och även i år rankas man högt. Även om ett par namn försvunnit så håller fortfarande de spelarna födda 2000 som Vilde Rundfloen, Hanna Berg och Erica Klevbo ruggigt bra klass. Några har fått testa på dubbellicens i Allsvenskan samt SSL samtidigt som klubbens damlag i division 1 nu kommer få kvala för att få Allsvenskan. En fin säsong med andra ord! Här tror jag att Nackas positiva trend och fingertoppskänsla i rätt matcher fäller avgörandet. Plus för coachduon med! 4-6.

Nykvarn – Skoghall – Inte helt oväntat att Nykvarn skulle gå vidare, kanske lite mer oväntat att Skoghall skulle det. Förutom just Nykvarn, Telge/Järna och IBF Linköping så var deras grupp relativt svag med nykomlingar som Endre och Berg t.ex. Att man nästintill gick rent dock med enbart ett kryss var imponerande. Man har även gjort det med en imponerande målskillnad och det återstår att se hur man håller när motståndet blir tuffare. Maja Wahlgren återvände till laget efter en kort sejour i Telge och även om hon inte är poängbäst så är det en snabb och målfarlig spelare som kan avgöra matcher. Skoghall spelade i E-gruppen, en grupp som på förhand kändes otroligt svårbedömd och relativt öppen. Till sist blev det tre lag som slutade på 30 poäng och Skoghall knep andraplatsen före GS/Fagerås tack vare bättre målskillnad. I sista omgången tog man även en avgörande 4-3 seger hemma mot Arboga/Köping, det laget som slutade först i gruppen, men hade ännu bättre målskillnad än Skoghall. Målsnittet ligger på strax över 4,5 vilket ändå visar hur tight och jämn gruppen ändå varit under långa stunder och i väldigt många matcher. I Skoghall finner vi flera sistaårsspelare som har meriter från SDF-SM med Värmland som tillhör lagets mer tongivande spelare även om lagets interna poängvinnare Amanda Gottebo är ett spännande inslag född 2003! Hemmaplansfördelen tror jag fäller avgörande och Nykvarn vinner med 5-3.

Pixbo – Åstorp Kvidinge – Erkänt starka Pixbo missade under fjolåret Innebandyfesten och har även denna säsongen ett något svagare lag på pappret om man jämför med kullarna 96-98 som skördade framgångar. Att ta en andraplats i F-gruppen bakom Hovslätt och före Lindome dock är otroligt starkt även om det funnits vissa ”gratispoäng” mot lagen i botten. I det här laget finns det dock ingen Frida Ahlstrand som det fanns förr, utan de som sticker ut mest är spelare som Vendela Svarén, Josefin Beckman och Malin Modorato i ett annars jämnt Pixbo. Ett tungt tapp under säsongen var Rebecca Larsson som gick till IBK Göteborg. I målfabrikationen har man dock inte glänst något överdrivet, men man har samtidigt varit stabila bakåt i många matcher. Åstorp kommer från G-gruppen där man slogs med Lund om den andra och sista slutspelsplatsen. Efter en sjuk match mot just Lund där man vände i slutskedet med två sena mål så klev man förbi i tabellen och säkrad därmed platsen till playoff. I Åstorp har man en stark 00-kull med Stella Wilson, Clara Hansson och Moa Schörling, men man har framförallt en mycket intressant 02-kull med spelare som Smilla Ikonen och Maja Ekström! Kvalitén på G-gruppen kan ifrågasättas och Åstorps ganska klena facit offensivt mot Pixbos trygga defensiv kan bli tufft. Jag tror hemmalaget står för en stabil insats och det kommer räcka till avancemang. 6-3.

Arboga/Köping – Telge/Järna – Två kombinationslag mot varandra, en gruppsegrare mot en grupptvåa. Arboga/Köping tog förstaplatsen i E-gruppen tack vare en bättre målskillnad där man alltså kostade på sig att förlora mot Skoghall i sista fighten. Förra året deltog Arboga som ett eget lag och slutade då sist i sin grupp och om man ser till poängligan så är det många av spelarna i det högre skiktet som är tillhör Köping, även om Gry Norstedt är från Arboga t.ex. Det ska bli skoj att se utfallet med tanke på att E-gruppens etta möter F-gruppens tvåa och tvärtom, hur grupperna står sig mot varandra egentligen. Telge/Järna slutade på en andraplats bakom Nykvarn med tre förluster vilket man inte behöver skämmas för. En kom t.ex. i slutet av serien när man förlorade med uddamålet mot Nykvarn och det är just två förluster mot Nykvarn samt en överraskande inledande förlust mot Huddinge som det blivit. Stora delar av laget gör sitt sista år och ett avbräck som kommer bli tungt är t.ex. offensive Klara Nelin. Ett par intressanta 02:er fyller dock på, som t.ex. Ebba Andersson. På nytt en match som känns svårbedömd alltså, men jag tror att gästerna kan ”skrälla” lite här och vinna med 3-5.

15975182_623360207866010_7433024063367385994_o

Kan Nykvarn få fortsätta fira även i playoff? Foto: House of Humble Media. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar