JAS-bloggen
Tippningar

Bloggen tippar Play Off 1

Nu i stundande vecka smäller det direkt! Relativt tätt efter gruppspelet är avverkat så kommer playoff 1 startas på HJ-sidan. Nedan ser ni bloggens tippning och tankar! Håll till godo!

Växjö – Helsingborg – Växjö som är tidigare Vöikers, klev igenom gruppen med enbart vinster, trots att man mötte lag med bra kvalité som CL98 och Hovshaga. Starkt! Laget som har en stark stomme med spelare födda 2000 som tog silver i USM förra året och är nyckelspelare här. Oliver Ericsson, Arvid Caster, Kasper Qvarfordt och Samuel Folkesson Algman för att nämna några. Helsingborg har under de senaste två åren tappat ett par duktiga namn födda 1999 till Åstorp, spelare som annars skulle varit tongivande här. Stort ansvar ligger på Fredi Petersson och Mattias Persson. Växjös form och större bred kommer fälla avgörandet här. 7-4?

Täby – Timrå/Granlo – En intressant match där Täby är ett lag som många inte pratar så mycket om. Man gick igenom gruppen helt obesegrade, även om kvalitén i C-gruppen kan diskuteras. Bele Barkarby och Åkersberga är två bra lag, men i övrigt var gruppen relativt svag. Framåt har man poängspelare av klass i form av William Almlöf, William Westerholm, Liam Perry och Linus Kollberg. Just offensiven har varit ett signum där man snittar över 14 gjorda mål per match. Dock, återigen ett frågetecken för motståndet. Timrå/Granlo är en ny konstellation där duon Sparby/Höglin som förra året spelade i Sundsvall, har varit de klart lysande stjärnorna vilket inte var helt oväntat. Värd att nämna är även Axel Hjälm, en 01:a från Timrå som fått chansen i Allsvenskan här under våren. Genombrottsspelare! Lär säkerligen bli en frejdig och offensiv match. Får Täby rätt utdelning blir man svårstoppade. 8-7?

Pixbo Wallenstam – IBK Lund – Pixbo stod för en fantastisk avslutning där man slog Lindås med fina siffror, innan man körde över Onsala med 2-20 (14 plusmål behövdes för avancemang). Även om lagets 99:er fyller sin funktion, så är det spelarna 2000 som har stjärnstatusen. Bollgeniet Oskar Weissbach är sevärd, backduon Pettersson/Jonsson styr gärna spelet och de tjeckiska importerna Juha och Langer håller hög klass. Lund har ett par spelare som tog klivet från KFUM Malmhaug som tillhör lagets topp. Simon Lindblad har ett fint spelsinne och Hugo Norlund är en tekniker av hög rang. Även Pontus Sölve är ett stabilt centernav. Pixbo har dock en bättre bredd och har spelat i en tuffare grupp och får bli favoriter här, även om Lund kommer bli tuffa att knäcka. 6-4?

KAIS Mora – Umeå City – En mycket intressant match då båda lagen har sistaårskullar som på pappret är duktiga. KAIS tog silver i USM för två år sedan just när 99:erna hade sitt år och flera av dem spelar i dag i klubbens starka division 1-lag som kommer kvala uppåt. Även förra året så tog man sig till ”Festen”, då med spelare födda 2000 och 2001. Trots att man hade tuffa matcher mot Gävle, Sirius och Rasbo i gruppen så förlorade man inte en enda match i gruppen. Man åkte t.ex. till Uppsala och tog poäng mot Sirius trots en tunn trupp och flera debutanter. Albert Östman och Emil Hedström är två duktiga spelare, men framförallt är Matteus Gavatin ett offensivt hot! Umeå City tog ganska väntat andraplatsen bakom RIG och gjorde det man skulle. Flera duktiga 99:er i Lindgren, Bernhardsson och framförallt spelskicklige Hugo Lindberg, spelare med allsvensk rutin bland annat. Precis som KAIS så har Umeå en ledande spelare född 2000 i de offensiva leden, Hampus Öhgren.

Herrestad – Jönköping Ungdom – Herrestad spelade i H-gruppen, en grupp som till sist blev ett getingbo. Med en mycket stark förstafemma med duon Wallström/Olsson i spetsen så är man svårspelade. Bakåt så har Lukas Åkerström kommit in och blir med sin bollskicklighet nyttig. Överlag så kommer förstafemman förmodligen matchas extremt hårt och behöver leverera. Jönköping har som vanligt en uppsjö av spelare att välja på och kan ställa upp med ganska skilda lag från match till match. Just bredden är viktig, men man har även otrolig spets i snipern Lucas Bernhardsson, grovjobbaren Simon Karlsson och passningsgeniet Gustav Johansson. Bakom dessa tre har man flera duktiga spelare födda 2000 och även om motståndet lyckas plocka bort en femma så finns det alltid fler som kan leverera. Inget ont om Herrestad, men Jönköping ska vara solklara favoriter och går man inte vidare är det ett misslyckade. 4-8.

Nykvarn – Farsta – Nykvarn har i år sin chans. Man har sina starkaste pjäser för stunden i spelarna födda 1999, samtidigt som 00:erna tillför otroligt mycket. Bröderna Rigogiannis tillsammans med Pelle Hansson brukar allt som oftast vara en farlig trio och firma Thorberg/Granlöf funkar mer än bra tillsammans. Vill dock lyfta backnamnen Lukas Svensson och Sebastian Tegelby som är oerhört nyttig och ser till att de offensiva spelarna alltid kan få tempo i spelet. Man vann sin grupp på 14 raka segrar, även om det egentligen vara var Salem och delvis Älvjsö som riktigt bjöd upp. Farsta fortsätter vara ett stabilt slutspelslag och krånglade sig i år vidare från D-gruppen där det var tight till sist. Har dock inte samma kvalité som man hade för t.ex. 2-3 år sedan och här ska man vara klara underdogs. Nyförvärvet Melker Klingström-Ademor från Ekerö har fungerat bra i sin miljö vilket även gäller Elliot Ljunggren som kom under säsongen från Salem, men om man ser till två femmor så ska man inte ha det som krävs för att matcha Nykvarn. 9-3.

Gävle – Bele Barkarby – Intressant match på förhand och som känns oviss. Två lag som många kanske inte pratar så mycket när det kommer till lag på Innebandyfesten. Gävle har lyckats växla in lite av sin duktiga 01-kull på ett bra sätt och Alexander Lindh och Julian Olsson är två bra exempel på det. Viktor Karles Karlsson är dock den klart lysande stjärnan och som även har allsvensk rutin. I gruppen blandade och gav man lite dock och det kan ändå öppna för Bele. Ett Bele som knep en andraplats bakom Täby med 34 poäng på 14 matcher. Laget har kanske sitt bästa år nästa år då 00-01 är en bra generation med spelare som Jesper Andersson, Isak Bengtsson, Anton Ostella, Linus Rönnlund och Oscar Kristensen. Man har många spelare som spelat för Stockholm i SDF-SM och på två femmor är man absolut inte ofarliga. Tror på en tight match där marginalerna blir små och laget med dem på rätt sida vinner till sist även om jag håller Bele som en liten favorit. 5-6.

Vara – Ledberg – Två relativt unga lag, två lag som båda brukar man-man spel i olika former och som inte lär göra publiken besvikna. Vara har mycket spelare födda 2001, där Ledberg istället har använt många födda 2002 och även 2003 med framgång. Vara vann H-gruppen utan att förlora en match. Man spelade dock många kryss och det var överlag inte storsegrar man bjöd på. Jämna, tuffa fighter där man via en ofta fin lagmoral och stabila insatser, alltid var snäppet vassare än motståndarna. William Strömfeldt är lagets poängkung, men är även en spelare som står för ett hårt jobb och sänder rätt signaler. Ledberg visade i USM att man är en förening på frammarsch då man kvalificerade sig för Innebandyfesten i just den klassen. Här kan man även fylla på med sina 00:er och stärka laget ännu mer. Förhoppningsvis blir det en match med ganska bra tempo och om båda lagen vågar gå någorlunda fullt ut i sitt försvarsspel så kan vi bjudas på mycket mål. 5-4.

Salem – Örebro – Två lag som känns aningen tunnare just det här året, framförallt Örebro. Salem hade förra året poängkungen Kevin Haglund i laget som skyfflade in poäng där man i år snittar drygt tre mål mindre per match. Poängen har istället fördelats på spelare som Dennis Andersson, Patrik Gustavsson och Hannes Kjellberg. Örebro har tappat flera duktiga 98:er som bland annat var u19-landslagsspelare och under den här säsongen har man haft sporadisk tillgång till firma Ruud/Embretzen. Med duon får man ett helt annat offensivt spel, annars har man varit ganska tunna framåt. Hemmaplansfördelen och Salems U19-spelare kommer fälla avgörandet där Örebro kommer behöva matcha hårt på förstafemman för att ha chans. 7-5.

Warberg – Hovshaga – En match som känns intressant, även om Warberg är ganska bekanta i dessa sammanhangen nu under de senaste åren. Warberg har dock inte lyckats ta sig hela vägen, men efter en riktigt stark avslutning på gruppspelet så kliver man in här med gott självförtroende och en fin form. Det skulle förvåna mig om man inte får tillgång till Joel Birgersson också som under säsongen har spelat mer i Allsvenskan, men som är en matchvinnare av rang när han kliver in i dessa sammanhang och på den här nivån. I övrigt har man lyckats få bra utväxling på sina 00:er och nye Adam Nilsson har varit en succé. Hovshaga fick till sig en stomme av duktiga 01:er från Vöikers inför säsongen och om dessa kanske inte ligger bakom allt så har deras inträde varit viktigt när man ser att fyra av lagets fem bästa poängplockare är just 01:er. Laget kan dock bli ännu bättre på sikt och det känns som att man om två år kommer ha sin bästa chans att nå riktigt långt. Warberg med sin rutin, kunniga stab och fina form kommer här avancera. 6-3.

Djurgården – Karlstad – Två lag som överraskat positivt enligt undertecknad. Djurgården har pusslat ihop lag under de senaste åren känns det som och fått en bra utdelning även denna säsongen. Avancemang i JAS och man plockade även ett guld i Storvreta i JAS-klassen. Just 99:er  är det enda som truppen består av och här har man sin sista chans. Erik Oweling, Jacob Öberg och Johan Sjöö är tre duktiga spelare och Sundman håller bra klass i målet. Två matcher förlorade man i gruppen och det mot serievinnande Ingarö. Karlstad har en ganska jämn fördelning och bra mix om man ser till truppen när spelarna är födda. Duktiga spelare som Rasmus Kraft, Erik Björklund, Jonas Linder och Adam Wedberg gör sitt sista år, samtidigt som 00:er som David Norén och Victor Bugarski börjar blomma ut. Johan Rosén inledde arbetet och sedan har Alexander Bugarski fått ihop laget och även om man inte stött på alltför tufft motstånd i gruppen så ska det bli intressant att nu se hur man står sig här. Tror på en tight match och varför inte sudden? 6-6 efter full tid, sen kan det gå hursom!

steelers-vs-salem-133Nykvarn och Salem möttes i gruppen, kan man återses på Innebandyfesten? Foto: House of Humble Media.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar