JAS-bloggen
Intervjuer

00:er med i U19-truppen: ”Kan få lite rutin inför nästa VM”

Under gårdagen så presenterades den första U19-truppen i tävlingssammanhang sedan vårens VM, där det blev silver. En trupp full av intressanta namn och med en extra anmärkningsvärd grej.

Hampus Ahrén numera spelandes i RIG Umeå blev en av de spelarna som fick beskedet under fredagen att han kom med i U19-truppen, ett besked som kanske inte förvånad alltför många. – Självklart var det jättekul när man fick beskedet. De var inget jag hade förväntat mig men de är klart att man höll tummarna och hoppades på det bästa, säger Ahrén till bloggen.

Ahrén är född 2000, där han är en av tre som har den åldern. De övriga två är Albin Hedstål och Patrik Gustavsson där resterande av spelarna är 99:er. – Jag tycker det är bra att man fixat så att dem som är yngre också kan få chansen, speciellt nu när de är VM nästa år så vissa förhoppningsvis kan få lite rutin inför nästa års VM. Precis som Finland har gjort de senaste åren.

Det som stundar för truppen är alltså EFT, som ska spelas om drygt två veckor där man ställs mot Finland, Schweiz och Tjeckien där matchen mot Finland självklart blir något extra. – Jag tycker att vi har en stark trupp med med många riktigt duktiga spelare. Självklart går vi för att vinna varenda match. Vi vet att Finlands 99-kull är extremt duktigt, de spelar väldigt fysiskt och med väldigt hög intensitet, men jag tycker att spelet på Bosön innehöll mycket närkamper och väldigt högt tempo. Så om vi fortsätter på de och även utvecklar det spelet så tror jag att vi har en riktigt bra chans mot Finland och de andra nationerna.

Vad vill du själv bidra med?

  • Jag vill bidra med högt tempo i spelet, en positiv inställning och försöka göra mina medspelare så bra som möjligt. Förhoppningsvis och kunna bidra med mycket hot framåt men också en trygghet i försvaret.


Det finns ruggigt mycket talang i truppen som är uttagen där det även ”saknas” flera namn som många säkerligen tycker är givna. Ett lyxproblem deluxe, men Ahrén har ett par spelare han tycker är intressanta när han får frågan. – Alla spelare är enormt duktiga men några som kommer sticka ut lite extra kommer nog vara William Westerdahl från Linköpin. Även Micke Jansson som fick chansen förra året tror jag kommer att utmärks sig lite extra med tanke på den rutin han skaffat sig efter förra året. Även bröderna ”Rigo” kommer bidra mycket skulle jag tro så någon utav dessa spelare hade varit roligt att få spela med.

Finland har alltså två raka VM-guld just nu och det är alltså 00:erna som är huvudkullen när man ska försöka ta tillbaka det nästa gång. Vad kommer krävas för det egentligen? – Jag tror definitivt att Sverige kommer kunna ta tillbaka guldet. Det som kommer krävas då är att tempot i spelet måste höjas, och att vi blir starkare i närkamperna med och utan boll. Annars blir Finland och de andra nationerna svårslagna. 

22751343_10155256569908655_412710576_o

Ahrén som efter en fin utveckling på RIG nu får chansen i U19. Foto: David Rönnblom.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar