JAS-bloggen
Foto: Eva Ohlström
Intervjuer

Falun förlorade matchen – i sitt eget powerplay

B-gruppen kunde under helgen sparkas igång på riktigt när alla lag tillslut gjort sin första match för året. Ett par intressanta matcher spelades under söndagen, bland annat ett Uppsaladerby, men även en väntad toppfight i IFU Arena.

Falun Ungdom har inför denna säsongen kunnat knyta till sig flera spännande namn födda 2001, där ett par av dem redan involverats i A-lagets verksamhet. Under söndagen så skulle man göra sin första match tillsammans i JAS. – Känslan inför var bra, vi vet att vi har ett starkt lag med många oerhört bra individer, och att vi kan hålla väldigt hög klass om alla gör det dem ska. Det kändes som att alla var väldigt laddade inför matchen just eftersom att det var vår första match men också eftersom vi skulle möta ett så bra motstånd, och att det verkligen inte skulle bli någon lätt match, säger Edward Hillbom till bloggen.

Laget man ställdes mot var alltså Sirius på bortaplan, en av de tuffaste matcherna i gruppspelet om inte den tuffaste till och med kanske där en väl genomförd match behövs för att ta poäng. – Sirius vill ju ha mycket boll och kunna bygga upp långa anfall, så vi ville ligga tätt i försvaret och inte låta deras duktiga skyttar skjuta, utan käka skott och jobba för varandra. Sen snackade vi också om att ha kyla med boll och även vi bygga längre anfall, samt använda vår fart och rörelse i anfallszon.

Redan i den första perioden så skulle de 480 åskådarna på läktaren bjudas på flertalet mål. 3-3 slutade perioden som även innehöll ett par utvisningar. – En halvbra period av oss, vi kommer inte i gång med det spel vi ville och särskilt inte min kedja. Sirius får oss lite dit de vill och straffar oss för våra misstag. Men vi gör ändå några skapliga byten och tack vare lite individuella prestationer av Lundmark och Olérs lyckas vi spela lika och lägga en bra grund för resten av matchen.

Lagen fortsatte sedan att följas åt sett till resultaten. Större ledning än ett måls marginal fick inget av dem och även om det var Sirius som hade ledningen två gånger om i den andra perioden innan Falun i den tredje kunde kvittera och även ta ledningen via just Hillbom i powerplay. Trots att det ”bara” var fem minuter kvar så vågade inte Hillbom och hans Falun fira alltför högt. – Nej det tycker jag inte, man kan aldrig ta ut segern i förskott och särskilt inte mot Sirius. Tror inte nån såg matchen som vunnen då, men det skapar ju såklart en hel del press och nervositet över att hålla tätt varje byte och det kanske vi behöver bli lite bättre på.

Drygt tre minuter senare var det kvitterat när det istället var Sirius tur att få chansen att spela powerplay. Ytterligare en minut senare så var det på nytt Faluns tur att spela powerplay när Alex Neumann blev utvisad. Utvisningen skulle visa sig bli ödestigen – för Falun. Sirius stjärnskott Filip Eriksson kunde få tag på bollen och göra 7-6 till hemmalaget i boxplay. – Det är verkligen inte okej alls. Vi måste vara mycket mer kyliga med bollen och inte tappa den i fel lägen, särskilt i powerplay. Filip Eriksson fick kontra och hänga dit den alldeles för enkelt.

Till sist kunde även 8-6 göras, ett mål som fastställde slutresultatet. Frågan är om det fanns något man kunde gjort annorlunda tidigare i matchen för att få matchen att väga över till sin egen fördel? – Svårt att säga – vi gör ändå en bra match tycker jag. Kanske inget speciellt vi borde gjort under matchen förutom att hålla kylan med boll och inte ta onödiga utvisningar och ge dem frislag i fel lägen. Däremot har vi haft för få tränings och matchtillfällen tillsammans med JAS innan idag, på grund av lite tränarstrul osv, och vi har inte riktigt kunnat förbereda oss inför seriestarten på det sätt vi ville.

Trots förlusten, vad kan ni ta med er? – Tycker vi ska ta med oss spelet i boxplay och allmänt försvarsspelet. Vi låg tätt och stängde ner rätt ytor allt som oftast & vi täckte väldigt mycket skott, något som annars kan vara sådär. Det är väl för det mesta i det offensiva vi har vår spets och vi kan vara väldigt kreativa och spelskickliga, så att vi spelade bra defensivt ska vi absolut ta med oss.

22255110_1479231502130637_6219186137374830430_o

Falun i rosa fick resa hem tomhänta. Foto: Eva Ohlström.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar