JAS-bloggen
Intervjuer

Tvillingparet som blir halvt: ”Jag stöttar hennes val”

Runtom i Sverige kan vi hitta flertalet spännande radarpar inom juniorinnebandyn och ett av dem finner vi i Nykvarn. Det är inte tvillingarna Rigogiannis utan istället två tjejer som återfinns i klubbens DJ-JAS.

Tvillingsystrarna Maja och Ida Wahlgren i Nykvarn är till utseende något olika, men även på innebandyplanen finns det saker som skiljer dem åt, vilket de själva bekräftar. – Jag spelar center och Ida spelar forward. Jag skulle väll säga att jag är mer defensiv och Ida är mer offensiv i spelet, säger Maja kring olikheterna mellan dem båda.

Ida intygar och är inne på samma spår:

– Jag är mer offensiv än Maja och jag är lite snabbare. Jag tycker om att spela forward och Maja vill spela center. Vi hittar varandra väldigt enkelt på plan eftersom jag vet hur hon spelar.

Allt som oftast spelar de tillsammans och är alltså både lagkamrater och syskon, men trots det så kan en ytterst liten rivalitet finnas.  Vi tävlar inte så mycket utan vi vill lyckas ihop. Men självklart säger jag till henne om jag gjort fler poäng, säger Ida.

  • Det viktigaste för oss när vi spelar är att det går bra för laget. Det finns inte så mycket konkurrens mellan mig och Ida eftersom att vi är väldigt jämna, men ibland så kan vi skoja lite med varandra om vem som gjort mest poäng och så..?, fyller Maja i.

Trots sin ringa ålder, där man alltså blev 16 tidigare under året så har man hunnit med flera år på innebandyplanen. – Vi började spela innebandy när vi var 7-8 år då pappa och vår andra nuvarande tränare startade upp ett 00-01 lag. Både pappa och vår bror är väldigt innebandyintresserade och spelar och tränar innebandy så det gjorde att vi också ville börja spela, säger Maja själv.

Och föreningen man spelat i, det är densamma som den nuvarande klubbadressen man har. – Vi har alltid spelat i Nykvarn, pappa alltid har tränat oss så det har vart naturligt.

Pappa är alltså Sebastian Wahlgren och storebror är Viktor. Sebastian som varit inblandad i många lag i Nykvarn och tog bland annat USM-guld under våren 2016. Kommande säsong så leder han JAS-laget samt klubbens lag i division 2, där Viktor född 1999 är en av spelarna som finns i truppen. – Pappa har ju på något vis varit den som från början har väckt intresset för innebandyn. När han drog igång Viktors lag så var vi alltid med hela familjen och tittade, och på något vis kändes det självklart att jag och Maja också skulle börja spela sen när vi blev tillräckligt stora.

Pappa har ju varit våran tränare sen dess också, och har alltid drivit och försökt uppmuntra oss på alla olika sätt, säger Ida och fortsätter att prata om sin storebrors betydelse.


Viktor har väl inspirerat genom att jag har sett allt roligt han har fått uppleva genom innebandyn, och det har ju gjort att jag har känt att jag vill uppleva samma sak. Det har ju gjort att jag hela tiden vill bli bättre och kämpa hårdare.

Självklart så har syster Maja haft sin del i det hela och varit med och påverkat Idas karriär och utveckling. – Maja har fått mig att våga mycket mer och har fått mig att alltid vilja bli bättre, jag har alltid haft henne med mig och det har haft stor betydelse för min innebandy. Jag hade aldrig vågat spela med de som är äldre än mig om inte Maja också hade gjort det och jag hade aldrig vågat utmana mig själv utan henne.

Något av det första man minns från åren på innebandyplanen var en cup i Katrineholm med just namnet Katrineholmscupen, vilket blev succé. – Vårt första minne var nog när vi åkte på en cup i Katrineholm och vann alla matcher, säger Maja.

Laget man har spelat i har alltid varit spelare födda 2000 och 2001 som kombinerat, där systrarna alltså är födda 2001. – En av våra tränare har en dotter född 00, så de blev naturligt 00-01-lag.

Laget med spelare som Elin Källström, Wilma Löwentahl och Mathilda Lindgren har genom åren varit ett genomgående duktigt lag, även om man hade det något tuffare under sin första säsong. – Vår första säsong hamnade vi i botten i serien, säsongen efter började vi träna hårdare och det gav resultat direkt. Vi slutade som etta i serien, började vinna cuper och vann DM-Guld. Vi har vunnit en del cuper bl.a. Mälarenergi och Fatpipe invitation samt att vi har även åtta raka DM-Guld.

Just Mathilda Lindgren är en spelare som laget tappar inför stundande säsong då hon istället väljer att fortsätta sina studier och innebandylir uppe på RIG i Umeå. – Vi tappar en snabb och stark back som aldrig ger upp. Det blir ett stort tapp för oss.

När bestämde sig tvillingparet att satsa på innebandyn egentligen då?

  • Den känslan kom när vårt lag började träna hårdare och hela laget bestämde sig för att satsa. Det var cirka tre år sedan, säger Maja där syster Ida är inne på samma spår:
  • Det var inte riktigt jag själv som bestämde att jag ville satsa på innebandyn, det kom mer naturligt när laget började satsa mer och vi började träna hårdare.

I samband med satsningen så återfanns man även i JAS, som drogs igång under säsongen 15/16 på damsidan där man tidigare enbart spelade flickserier och liknande. – Vårt lag har alltid spelat mot dom som är 1-2 år äldre så när vi gick upp och fick spela JAS så blev det inte så stor skillnad från hur det var att spela i flickserien. Den största skillnaden var nog att det gick snabbare och att vi spelade mot bättre lag, säger Ida om den omställningen som det betydde.

Man ställdes mot tuffa lag direkt, när man mötte Nacka Wallenstam och Huddinge, två lag som sedan tog sig till Innebandyfesten samt Bele Barkarby från den andra gruppen.  Första året fick vi prova på och spela mot tuffare motstånd. Jag personlig tycker inte att vi drog någon lärdom eftersom att vi alltid har spelat mot äldre och i vissa fall bättre lag, men vi lärde oss väl att vi behövde ta träningarna på lite större allvar och träna mer för att bli bättre.

Inför fjolårets säsong, vad var målsättningen med JAS då?

  • Vi hade som mål att ta oss till Innebandyfesten men vi hade nog tänk att vi skulle satsa mer inför den kommande säsongen 17/18.

Hela vägen till Innebandyfesten räckte det dock inte i slutändan. Man hamnade i D-gruppen, lyckades knipa en tredjeplats efter toppduon Nacka Wallenstam och överraskning IBF Linköping. – Säsongen 16/17 gick väl sådär. Det skedde en del förändringar i föreningen som gjorde att laget tappade motivationen lite. Vi tog oss ändå till play off, vilket jag tycker är bra, säger Maja om den föregående säsongen där man förlorade mot Bele Barkarby i playoffet.

Även kommande säsong har man hamnat i D-gruppen där man dock kommer möta en del nya bekantskaper. Bergs IK och Endre för att nämna två, men även Huddinge och IBF Linköping på nytt. – Målsättningen för den här säsongen är att vi ska ta oss till JAS-slutspel!

Om man ser på gruppens utformning så finns det dock ett par tuffa lag, men Maja har klart för sig vilka hon tror finns i toppen och även vad laget kommer ta sig vidare på.  Jag tror att vi, Telge & Linköping kommer vara i toppen. Våra största styrkor är att vi har väldigt bra energi och ett bra spel.

Dock kommer hon och hennes Nykvarn få klara sig utan syster Ida som under inledningen av den här säsongen bestämt sig för att sluta med innebandyn tills vidare. – Det kommer såklart att kännas väldigt annorlunda eftersom att jag alltid spelat med henne & vi hittar varandra väldigt bra på planen. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att hon valt att sluta, men jag stöttar ändå hennes val.

Efter att ha spelat tillsammans i flertalet år och varit en framgångsrik duo tillsammans så har alltså Ida valt att sluta med innebandyn tills vidare. – Mesta dels för att jag inte tycker att det är så kul att spela längre och tar det inte så seriöst men sen också för att det har varit mycket strul i föreningen, säger Ida själv om sitt val som säkerligen kom som en chock för många.

21325860_1518188744870795_2128616797_n

Så när säsongen drar igång så kommer tvillingparet skiljas åt, den ena på planen och den andra på läktaren. Vem vet, de kanske återförenas snabbare än väntat, men fram tills dess så får Nykvarn förlita sig på att Maja Wahlgren fortsätter prestera innebandy på hög nivå.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar