JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – E samt F!

De två nästa grupperna att presenteras är E samt F-gruppen, där vi nu hamnar i Värmland, Västmanland, Västergötland och Göteborg i princip. Vi finner fjolårsvinnaren Lockerud i E-gruppen det här året och vi vinner starka Lindome i F-gruppen. Här får ni mer information om dessa!

JAS E

Fagerås BK/GS 86 AIF

Fröjereds IF

Hagfors IF Ungdom

IBK Lockerud Mariestad

IFK Arboga IBK/IBK Köping U

Karlstad IBF Ungdom

Rönnby Västerås IBK Ungd

Skoghalls IBK

En grupp som känns öppen och där det finns många intressanta lag. Karlstad-Skoghall har en viss historia under sommaren där en drös med spelare tagit klivet från Skoghall till just konkurrenten Karlstad. Spelare födda 2000 och 2001 som valt att kliva över, bland annat duktige Elin Klevmarken. Dock har man kvar spelare med stor allsvensk rutin som Wilma Persson, Kristin Stenbom, Jasmine Lahti Bonté och Carolina Karlsson. Spetsen finns alltså kvar i laget, men bredden talar emot laget där även nyckelspelarna kanske prioriterar Allsvenskan i första hand.

Karlstad missade slutspelet under den förra säsongen och även om man har fått in en hel del spelare så återstår det att se hur mycket spets dessa bidrar med. Elin Klevmarken som nämndes ovan var en av Skoghalls bästa poängplockare under fjolåret och lär bli en nyckelpjäs just i det offensiva spelet. Att Karlstad kommer vara med i toppen dock ser jag som ganska väntat och kanske till och med i det absoluta toppskiktet om man får det att stämma.

Rönnby som under flera år haft en fin tradition med många duktiga kullar och platser på Innebandyfesten, ser i år ut att växla in en kull med spelare födda 2001 som ska bli stommen. Förra året hade man väldigt många spelare födda 1999 och få födda 2000, vilket gör att det riskerar att bli ett mellanår.

Även Lockerud hade en stor och stark stomme med spelare födda 1999 förra året när man tog guld. Nu ser det ut som att klubbens 01-lag som tränas av Åsa ”Kotten” Karlsson blir nästa kull att ta över, spetsat med några födda 2000. Ellen Nyman, Jennifer Wirén och Wilma Lundin är tre av dessa duktiga, som även spelat en hel del i Allsvenskan. Återstår att se hur dessa matchas, men om vi utgår från att de spelar fullt i princip så gör Lockerud till ett topplag i den här gruppen, utan tvekan.

Hagfors har inte alls lika starka kullar likt man hade för ett par år sedan när spelarna hade Klara Danielsson, Amanda Berggren, Mathilda Jansson, mfl. Fröjered har en spännande kull med spelare födda 2001-2002 som man tror mycket på, där man även kan kombinera med spelare födda 2000. Izabelle Löfberg och Alicia Svensson är två spelare som tog silver med Västergötland i SDF-SM. Alicia Svensson är en mycket smart, underskattad center värd att hålla ögonen på! Beroende på hur dessa spelare från A-laget matchas, så kan man slåss om slutspelet. Blir roliga fighter mellan Fröjered och Lockerud!

Köping kommer växla in en kull med spelare födda 2001-2002, och där ta hjälp av Arboga som också har ungefär samma kullar att arbeta med. Ett samarbete som säkerligen kan överraska många och det finns mycket talang i lagen här. Man mötte t.ex. Lockerud i Röda Cupen tidigare under året och fick stryk med 3-5.

Vinnare: Karlstad IBF Ungdom

Utmanare: IBK Lockerud Mariestad & Arboga/Köping

Poängligavinnare: Ellen Nyman, IBK Lockerud Mariestad

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Elin Klevmarken, Karlstad IBF Ungdom
  • Emma Holgersson Bruhn, IBK Köping
  • Hanna Boström, Fröjereds IF

JAS F

Lerum FBC

Fristads GoIF/Sandareds IBS

Hovslätts IK

IBF Backadalen/IK Zenith

Lindome IBK

Lindås IBK/IBK Alingsås

Partille IBS

Pixbo Wallenstam IBF

Sportlife Kungälv/Ale IBF

Warberg IBF

Ett område som nu frångått att spela i grupper som kallas för E1 och E2 t.ex., där man alltså mötte lagen i motsvarande E-grupp endast en gång. Nu blir det istället det mer klassiska upplägget och det återstår att se vilka som gynnas av detta.

Pixbo bommade rejält och missade under fjolårssäsongen. Även om man kanske hade en svagare kull sett till de senaste åren, så är det en storförening som är framgångsrik på damsidan och som alltid ska kunna ta en slutspelsplats. Man hade 5-6 spelare som var med i SDF-SM för Göteborg och flera starka kullar på ingång underifrån. I år lär man ha chansen på slutspel, där dock pressen lär vara lite större för missar man igen så är det inte godkänt för en förening av Pixbos mått.

Hovslätt var ett lag som bloggen själv inte trodde på under fjolårssäsongen och tippade ut i slutspelet. Även om det blev tre förluster i gruppspelet i Uppsala så tog man sig dit och även det här året ska man ha chansen att nå slutspelet. Precis som Pixbo, så hade Hovslätt flera spelare med i Smålands SDF-SM trupp och de bästa poänggörarna är födda 2000 och får en ny chans denna säsongen.

Lindome får ses som gruppens klara favorit, med en trupp full av talang. Senaste åren har man lyckats år på år och även om det har försvunnit ett par starka kort till bland annat Pixbo (Linnea Wilhelmsson), så har man lyckats få andra att kliva fram och ta större roller. Två år i rad på Innebandyfesten och chanserna till att upprepa det en tredje gång, ser bra ut. Anna Ekdal och Emma Lunman är två avbräck, men spelare som Linnea Gustavsson och Caroline Trysberg för att nämna två andra, är spelare med talang och stor potential.

Lindås som kombinerar med Alingsås kan då få tillgång till duon Mikaela Johansson och Nelly Johansson, där den förste var målvakt i Västergötlands silverlag tidigare i vintras. Dock har man redan duktiga Jonna Magnemyr i klubben och Nellys poängsinne kan bli mer värt istället då hon stod för 23 poäng i division 1 förra året. Oavsett vad så lär man få det tufft i den här konkurrensen, vilket även gäller ett lag som Warberg som hade sin 99-kull som den starkaste där man nu tappar halva truppen i princip.

Partille hade det tufft förra året, men har fått in två spelare födda 2001 och har en ung trupp överlag. Om jag inte misstar mig så valde Sandra Elofsson att sluta under andra halvan av säsongen och det är självklart ett jätteavbräck om hon inte får för sig att börja spela igen. Amanda Ohldin, född 2000 blir en nyckelspelare när hon gör sitt sista JAS-år.

Backadalen kombinerade med Surte förra året och nådde slutspelet, men väljer att spela med Zenith denna säsongen. Det gör att man får tillgång till Linn Backman och Hanna Järdhagen för att nämna två duktiga namn och man lär sikta på slutspelsplatsen även denna säsongen. Speciellt när man ser till Backadalens trupp där stommen är i princip samma som fjolårets.

Vinnare: Lindome IBK

Utmanare: Pixbo Wallenstam IBF & Hovslätts IK

Poängligavinnare: Moa Bernvid, Lindome IBK

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Vendela Svarén, Pixbo Wallenstam IBF
  • Emmy Rommedahl, Hovslätts IK
  • Lisa Tilly, IBF Backadalen/IK Zenith

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar