JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp C och D!

Vi rullar vidare mot Stockholms, Östergötland och Södermanland. Ett par bekanta lag, men även ett par nya lag med yngre spelare som ska bli intressanta att följa. I och med att maxåldern den här säsongen går vid spelare födda 2000, så kommer vi få se spännande spelare födda 2002 och kanske yngre, dyka upp. Håll till godo!

Grupp C:

AIK IBF

Bele Barkarby IF IBF

Djurgårdens IF IBS

FBC Uppsala Ungdom

Nacka Wallenstam IBK

Täby FC

Åkersberga IBF

Älvsjö AIK IBF

För Nackas del så byter man område igen. Förra året spelade man i största del mot lag från Södermanland och Östergötland samt något Stockholmslag. Nu hamnar man i en ren Stockholmsgrupp där man kommer få bära favoritskapet enligt bloggen. Maja Bergbom och Madeleine Schedin är två tapp som kom ifrån Huddinge inför fjolårssäsongen, men där bakom har man massvis med talang i spelare födda 2000, 2001, 2002. Spelgenier som Vilde Runfloen och Felicia Saving samt poängspelare som Hanna Berg och Philippa Blom. Demi Selemark är ny in från konkurrenten Täby.

Täby hade under fjolåret två lag. Dels det ”vanliga” FC, samt klubbens 01:er som spelade under namnet Täby FC IBK. Det här året spelar man under samma namn där nu 01:erna har anslutit. Det ska tilläggas att flera av dem dock har lämnat för klubbar som RIG, Falun, Nacka och Åkersberga. Täby FC var dock nära att ta sig till slutspel i en tuff C-grupp förra året och i kombination med det man hade där, plus 01:erna så ska man vara ett topplag.

Bele var hyperstarka under fjolårssäsongen, till stor del beroende på sin kull med 99:er som varit framgångsrika under flera säsonger. Det finns fortsatt kvalité i klubbens yngre spelare, men den bredden man haft tidigare blir man inte lika bortskämd med. Tror dock att man med flera SDF-SM spelare från Stockholms guldtrupp, kan ta en slutspelsplats.

Åkersberga kan med sina nya spelare från Täby bli en uppstickare. Intressantast är nog Melinda Berggren som egentligen värvats till klubbens damlag, men som i JAS-sammanhang kan bli mycket intressant att skåda. Åkersberga hade dock problem förra året, fick dra sig ur JAS och hade det även relativt tufft i DJ2 Norra i Stockholmsområdet.

Djurgården har under de senaste åren fått in en hel del spelare från en del olika klubbar i Stockholm. Nynäshamn, Ekerö, Tumba och Tyresö är några klubbadresser där spelare anslutit ifrån under de senaste 1-2 åren och nu gör man alltså sitt första år i JAS. Emilia Lassfolk från Täby har meriter i JAS sedan tidigare och kan vara värd att hålla ett extra öga på. I slutändan ska Djurgården inte ha något att göra med slutspelsplatserna ändå, även om man säkerligen vill ta plats direkt.

Ett anmält FBC Uppsala finns redan anmält i B-gruppen, men detta är Ungdom som i princip kommer bestå av ett gäng spelare födda 2001, lite likt Täby under fjolåret.

Gruppvinnare: Nacka Wallenstam IBK

Utmanare: Täby FC & Bele Barkarby IBF

Poängligavinnare: Philippa Blom, Nacka Wallenstam IBK

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Melinda Berggren, Åkersberga IBF
  • Rebecka Jansson, Bele Barkarby IBF
  • Felicia Saving, Nacka Wallenstam IBK

Grupp D:

Bergs IK

Endre IF

Huddinge IBS

Huddinge IK

IBF Linköping

Nykvarns IF

Telge SIBK/Järna SK

Trosa Edanö IBK

Linköping var ett spännande inslag att följa under fjolåret och kommer vara starka även i år. Så vitt jag vet så är det inget stort man tappar i nuläget och med tanke på fjolårets andraplats bakom Nacka så blir det ett visst favorittryck i en relativt oklar grupp. Flera spelare deltog i SDF-SM med Östergötland och tillhör toppen i sitt distrikt.

Nykvarns IF tappar Matilda Lindgren till RIG, men har många andra spännande namn. Maja Wahlgren, Ida Wahlgren, Elin Källström, Wilma Löwentahl, Linnea Bjerregard och Maja Höög är samtliga spelare av hög klass som även dem har meriter från SDF-SM, samt spel i Allsvenskan. Nu åkte ju klubbens damlag ur Allsvenskan, men i division 1 så lär flera av dem få viktiga roller redan nu.

Bakom där känns det öppnare, där vi dels har ett par nya lag där kunskapen kring dessa är otroligt låg. Huddinge IK deltog förra året, i samma grupp som flera av dessa lag och slutade sist utan en enda inspelad poäng. Att då gruppen inte tillhörde den starkaste i JAS gör att man inte tippar särskilt högt i år heller. Huddinge IBS kommer ledas av Joakim Lilja som ledde Huddinge IK till festen för två år sedan med spelare som Therese Gustafsson i A-laget bland annat. IBS sägs även ha fått in lite nya spelare till laget att bygga på.

Bergs IK och Endre IF deltog inte alls under fjolåret och blir nya bekantskaper. Bergs har gått helt okej i DJ och flickserier i Östergötlands distrikt och är i princip ett lag med spelare födda 2001. Av poängen att döma är Hanna Bergstrand en spelare att spana in.

Kombinationslaget Telge/Järna var nära att ta en tredjeplats förra året och med stommen födda 2000 så är det sista chansen för många av spelarna at ta sig till slutspel. Möjligheterna finns, men under fjolåret var man relativt målsnåla och det är nog en statistik man behöver bättra på för att ha goda chanser. Lagets bäste poängplockare stod t.ex. för 15 poäng på 13 spelade matcher under fjolåret vilket inte är jätteimponerande sett till att nio andra spelare placerade sig före i den totala poängligan.

Gruppvinnare: IBF Linköping

Utmanare: Nykvarns IF & Telge SIBK/Järna SK

Poängligavinnare: Linnea Bjerregard, Nykvarns IF

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Ida&Maja Wahlgren, Nykvarns IF
  • Hanna Bergstrand, Bergs IK
  • Blanka Linge, Endre IF

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar