JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på DJ-JAS – grupp A och B!

Ett lättare försök på gruppgenomgångar på DJ-sidan kommer allt eftersom och här inleder vi med A och B-gruppen. Har överlag sämre koll på DJ-sidan där det även numera är flera nya kullar och spelare som kommer fram med tanke på att de äldsta spelarna i år är födda 2000. Håll till godo!

Grupp A: 

Gullänget-Kroksta IBS

IKSU

Klockarbergets BK

RIG Umeå IBF

Sundsvalls IBF/Ankarsvik BK

Team Thorengruppen SK

Örnsköldsvik IBF

En liten och snarlik grupp med fjolårets A-grupp vilket inte var helt oväntat. RIG väljer den här säsongen att spela sitt lag helt själva, utan att kombinera med något likt man gjort två tidigare åren. Kullen med spelare födda 2001 som man plockar in är ganska stor, vilket kommer lägga grunden till JAS-laget tillsammans med ett par 00:er. Troligtsvis lär man inte spela på mycket mer än två femmor i de flesta matcherna och ge 01:erna en hel del speltid där istället många av de födda 2000 är framstående i Allsvenskan redan nu. 

Örnsköldsvik exploderade under fjolåret och tog till sist ett silver. Ett ungt Örnsköldsvik som nu dock går miste om Elin Vedin som väljer att spela på RIG, samt att Wilma Lindholm är för gammal för att spela. Det är väl de två tyngsta tappen man har, men man blir på nytt ett lag att räkna med. Återstår att se hur man använder sig av de spelarna som även har en plats i klubbens Allsvenska lag, t.ex. Elina Hirvi och Emma Sparf.

IKSU gjorde flera fina resultat under fjolåret, men hade ett extremt ungt lag och med ett års rutin kan man bli farliga. Man har många spelare födda 2001, 2002 och till och med några 2003. Även om laget kan väga lite lätt i vissa fighter så ska man absolut ha chansen att vara med och slåss om en slutspelsplats

Klockarberget går att jämföra något med IKSU sett till ålder och typ av lag. Man hade några för få poängspelare under fjolåret, men lyckades ändå skrapa ihop 21 poäng till sist där man faktiskt bara hade en spelare över 10 poäng. Kan man få upp fler spelare över den gränsen och åstadkomma mer offensivt så kan man nog röra sig mot liknande poäng i år. 

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Örnsköldsvik IBF & IKSU

Poängligavinnare: Elin Vedin, RIG Umeå IBF

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Julia Zachrisson, RIG Umeå IBF
  • Julia Näslund, Örnsköldsvik IBF
  • Amanda Strömberg, IKSU

Grupp B:

Alunda IBF

Björklinge BK

FBC Uppsala

IBF Falun Ungdom

IK Sirius IBK

KAIS Mora UIF

Storvreta IBK

Strömsbro IF

Uppsala tog en andraplats under fjolåret och ser ut att bli starka kommande säsong. Behåller sin trupp, har fått in flertalet nya spelare som kan bidra med både spets och bredd och i en grupp där det känns som att den ”tokgivna” favoriten inte finns, så får man nog ta på sig ett mindre favoritskap. Man har flera duktiga spelare som kommit in via NIU under senaste åren och en bra grund att bygga på.

Falun var med och slogs om slutspelsplatserna förra året, men missade precis i slutändan. Om man ser till laget så är det ett par spelare födda 1999 som man tappar, men man får in ett par riktiga duktiga namn från Täby FC IBK, fjolårets gruppetta. Helena Johansson, Jennifer Forsberg och Tilde Renqvist är dessa tre. Om även Clara och Frida Hellgren spelar regelbundet i den här serien så blir man absolut att räkna med.

Strömsbro brukar allt som oftast vara relativt starka på dam och flicksidan. Förra året tvingade man sig att dra sig ur, men har duktiga yngre spelare. Tappet av lagets bästa spelare, Ebba Bognesand, är dock tungt och kan bli ett stort avbräck i längden med tanke på hennes poängsnitt.

KAIS ska inte räknas bort, även fast det gick tungt förra året. Man har många spelare som fått känna på Allsvenskan och man har gått starkt både i DJ samt flickserien förra året. Det handlar mycket om att de 01-02:er som varit tongivande i en flickserie t.ex, kan ta klivet och bli en riktigt bra spelare även i JAS-sammanhanget där det krävs mer överlag.

Sirius kommer bestå av klubbens ”egna” lag med spelare födda 2001 om jag förstått det rätt. Uppsala och Sirius som nu ingått i en sammanslagning där jag inte är helt insatt i läget, då man har lag åt både höger och vänster.

Till sist är en duktig Linnea Hammar, född 2002 spännande att följa, men i ett relativt svagt lag blir det svårt att prestera. Lär få en hel del speltid dock och säkerligen finnas med relativt högt i poängligan.

Gruppvinnare: FBC Uppsala

Utmanare: IBF Falun Ungdom & Strömsbro IF

Poängligavinnare: Linnea Hammar, Storvreta IBK

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Helena Johansson, IBF Falun Ungdom
  • Lovisa Nilsson, FBC Uppsala
  • Linnea Hammar, Storvreta IBK

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar