JAS-bloggen
Intervjuer

En potentiell storback fostras i Ledberg: ”Jag är inte mycket för defensiven”

Vi har under flera år fått följa Jönköpings dominans, Åstorps gyllene 97-kull, underdogs som Farsta, flera spännande satsningar och spelare som tagit kliv från unga och lovande till klasspelare i både Allsvenskan och SSL. Nu är det dags för nästa spelare att ta över allt mer och kullen med spelare födda 2002 är en generation som på allvar börjar konkurrera om plats i olika JAS-lag runtom i Sverige.

Den reslige backen Charlie Engström från grönvita Ledberg har längden inne för att åka samtliga attraktioner på Liseberg och åldern för att få ta moppekörkort, men behöver dock spela en säsong till med glasögon. Trots sin relativt unga ålder så har han hunnit med flera säsonger på planen. – Jag började spela innebandy när jag var cirka åtta år gammal, berättar Engström för bloggen.

Att Charlie hamnade på innebandyplanen kanske inte var helt oväntat, med tanke på att pappa Claes ”Clacke” Engström har meriter från spel i dåvarande Elitserien där han hann med spel både IBK Succé och Motala. Ett år i varje förening där spelsinnet  och passningarna var kännetecknet. – Det blev ett självklart val för mig att börja spela innebandy då.

Då var det dock inte Ledberg som gällde, utan spel i en förening ett par mil väster om Linköping. – Jag började min karriär i IBK Mantorp, Mantorp ligger cirka två mil utanför Linköping. Mitt lag i Mantorp var inte så jättebra så jag var verkligen tvungen att byta lag dock.

Och det är just ett tidigt minne med Mantorp som etsat sig fast. – Mitt första innebandyminne var nog när vi åkte på innebandycup med IBK Mantorp och kom sist…

Klubbyte blev det efter ett par och det var då som Engström istället fick ta på sig den grönvita tröjan i Ledberg. – När jag skulle börja 6:an så startade min pappa och Fredrik Hemmingberg (Pappa till Olle och Melker Hemmingberg) ett 02/03-lag i Ledberg. Så jag började i Ledberg när jag gick i 6:an och pendlade alltså ett helt år från Mantorp till Linköping, men när jag skulle börja 7:an så flyttade vi in till Linköping.

Första säsongen i Ledberg blev mer än klart godkänd. Antal seriesegrar och man gick även starkt i DM-spelet under hösten, där Linköping dock blev för tuffa i två finaler. – Ska faktiskt säga att Linköping var bättre än oss då, de var lite större, lite mer fysiskt bättre och vi visade för mycket respekt.

Säsongen efter följde det i samma spår och det var på nytt Linköping som blev för tuffa i ett par matcher, bland annat en ny DM-final där man inte fick sin revansch. – Fysiken var helt klart skillnaden. Vi har alltid varit bättre spelmässigt och klubba boll. Men vi var väldigt små, och de var väldigt stora.

Man vann dock Gothia Cup under säsongen 15/16 och under den gångna säsongen vann man DM, Röda Cupen där man spelade i 01-klassen, samt guld i dubbla klasser i Axa under slutet av säsongen. – Vi är ju ett gäng vinnarskallar, riktigt bra tränare som jag nämnde tidigare. Fredrik Hemmingberg och Jonas Jacobsson som har hållt i alla våra träningar senaste året. Sen har vi blivit extremt bra fysiskt, vi orkar mer än vad alla andra lag gör, har fått väldigt bra vinnarmentalitet, samt bra vanor eftersom vi går långt i alla cuper. Alla i vårt lag har fått väldigt bra självförtroende också, i Ledberg får alla spelare känna sig speciella men samtidigt ha fötterna på jorden.

19758092_1364442513633461_1799889949_n

Engström, som fått möjlighet att lyfta bucklor vid flertalet tillfällen. Foto: Åsa Hemmingberg. 

Inom någon vecka ska man även bege sig ner till Tjeckien och Prag för att försöka skörda nya cupframgångar.  Lite nervös inför Prag, vi ställer endast upp med nio man då vi saknar några spelare. Vet att bra 02 lag som Vendelsö IK med duktiga spelare som Noel Johansson och Philip Wiss ska dit. Några mer jättebra svenska lag ska tyvärr inte dit, men tillexempel Slovakien ställer upp med sitt 02-landslag. Målet är ju såklart att gå så långt som möjligt, men blir väldigt svårt med nio man. Vi kommer rulla på tre backar, så mycket speltid för mig iallafall haha!

I samband med utvecklingen som Ledberg har haft så har inte Engström varit sämre. Redan nu tillhör han toppen av backar i sin egen ålder i Sverige. – Jag är en offensiv back, väldigt offensiv. Jag är inte mycket för defensiven. Mina främsta egenskaper är såklart mitt skott, min teknik och mitt spelsinne. Skulle nog säga att jag är en spelfördelare uppe på backen och hotar väldigt ofta med mitt skott.

Och om han får chansen att jämföra sig med en back i Sverige, så är det en av de absolut bästa som han nämner. – Är väl lite lik Emil Johansson med tanke på att jag ganska har förmågan att hamna väldigt långt upp i banan, haha! Men som sagt, är väl mest känd för att hota med ett fruktat skott och min teknik och spelsinne.

Engström har även hunnit med att medverka i Selected två gånger, båda gångerna med Östergötland. Där har han blivit uttagen till Allstar Team båda gångerna och även i Team Sweden. – Första gången jag var med i Selected player hade jag jättedåligt självförtroende och jag fattade inte själv att jag var bra. Så Allstar team höjde mitt självförtroende jättemycket, så jag har alltid sagt att jag blev bra på innebandy efter Selected player 2015. Team Sweden var en jätte upplevelse. Jag spelade med Sveriges bästa 02:or, så det var jätte utvecklande och betydde jättemycket. Andra året så betydde varken Allstar team eller team Sweden jätte mycket, då var det inte lika speciellt.

Om någon av er tyckte att Engström saknades i år så är förklaringen relativt enkel – han deltog inte. – Känner att jag har deltagit redan två år och att ungefär hela mitt lag deltar i Selected, ungefär nio spelare från Selected laget spelar i mitt lag. Och det är cirka 15 stycken som är med i Selected laget så det är som att åka på en vanlig cup, det är alltså inget speciellt. Men det är jättebra läger att lära känna duktiga spelare och få träning utav världsklass, och roligt.

Istället förbereder sig Engström för kommande säsong där han är mitt uppe i fysträningen, där han gärna tar egna initiativ och anpassar sin träning. – Har fått ett pass utav Ledberg dock så följer jag inte det passet, gillar att planera min träning själv. Så jag försöker att hålla mig till två styrkepass på gym och sen två konditionspass / snabbhet. Sen så blir det en hel del innebandy på skoj i en liten hall här i närheten där jag bor.

Ledberg som var nya i JAS förra året har det här året lottats in i den tuffa G-gruppen som nog kan vara den tuffaste av dem alla med lag som Jönköping, Hovslätt, Lockerud och Linköping. Engström har sitt mål klart för säsongen, där spel i JAS är ett. – Såklart att utvecklas så mycket som möjligt och att försöka slå mig in i Ledbergs JAS-Lag vilket kommer bli otroligt svårt med tanke på vilken backuppsättning de har med spelare som Philip Fox och Elias Forsén bland annat. När jag säger att jag ska slå mig in i JAS laget så menar jag mer att kanske få vara med på bänken och se och lära.

En som följt Charlie under de senaste åren är Fredrik Hemmingberg, eldsjälen i Ledberg som ansvarar för flertalet olika lag där 02/03 med sin son Melker är ett av dem. – Charlie har en bra speluppfattning, han har ett bra rörelsemönster samt att han är bra på att hota från sin backposition. Sista åren har han utvecklat sin snabbhet och skottet, säger Hemmingberg om sin backadept.

Hemmingberg ansvarar även för klubbens JAS-lag, där han inte förnekar att chanserna kommer komma även för de yngre killarna och Charlie. – Charlie är en av våra duktiga 02:or som kommer träna och även få chansen i JAS. Konkurrensen är hård men vi vill ge våra unga talanger utmaningar och en bra utveckling.

Ledberg blir spännande att följa överlag till hösten med en drös av talanger – men Charlie Engström, lägg det namnet på minnet. 

19720554_1364442596966786_281996234_o

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar