JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp J samt K!

Sista två grupperna ut på HJ-sidan är de som täcker Smålands mer sydligare delar, samt Skåne och Blekinge. Två grupper som känns relativt ovissa om vi som ska ta det i toppen, men där vi lär finna ett par mycket intressanta lag, samt unga spelare. Här får ni grupperna i sin helhet!

Grupp J:

CL98IC

Craftstadens IBK Oskarshamn

FBC Kalmarsund Ungdom

Hovshaga AIF

IBK Vöikers

Nässjö IBF/IBK Husar

Vetlanda IBF

Vimmerby IBK

Värnamo IK

En grupp som förra året tenderade till att bli relativt ojämn, både till resultat, men även till skikt i gruppen där vi kunde finna tre ganska tydliga favoriter i toppen. Exakt dessa tre favoriter tror jag vi finner där uppe i år med.

Vöikers tog en andraplats i truppen och kommer nu spela utan Isac Adolfsson, Felix Göthberg och Fabian Forsberg bland annat. Göthberg som nu kommer spela SSL kommande säsong, deltog dock bara i tre matcher och lär inte vara ett alltför kännbart avbräck. Förra säsongen tog man även ett silver i USM-klassen och det är just det som gör att jag väljer att tippa laget som gruppfavorit. Spelare som Kasper Qvarfordt, Simon Sälgfors, Oliver Ericsson och Samuel Folkesson/Algman imponerade stort under fjolårssäsongen och lär vara ännu ett snäpp bättre i år. Det finns en bredd i klubbens spelare födda 2000, men även 2001 där Rasmus Carlsson och Ludvig Öberg kan bli spännande att följa.

Bakom finner vi två lag från Kalmar. CL98IC var nykomlingar förra året och består av spelare som spelat i Kalmarsund när ett samarbete fanns, men som nu spelar för CL98 igen. Att nå slutspelet under fjolårssäsongen med ett ungt lag där de flesta var födda 1999 eller 2000 är imponerande och med tanke på att man egentligen bara tappar Emil Andersson så har man samma stomme att bygga på under kommande säsong.

Tappen för Kalmarsund är tyngre, i form av Oskar Andersson, Alex Vult Von Steijern och Albin Jakobsson bland annat, men spets och kvalité finns i Adam Nilsson och Jesper Husberg och man har även ungdomslag med mycket talang där man bland annat har ett starkt 02-lag.

Det lag som ska bli lite extra spännande att följa är nykomlingen Craftstaden Oskarshamn som tar sig in i dessa sammanhang. Filip Stjernberg är lagets storstjärna som redan nu har en fast plats i klubbens allsvenska lag. Det ska bli intressant att se hur mycket han matchas och vad hans betydelse kan bli. Det finns kvalité i fler spelare där ett par av dem även flyttats upp till klubbens A-lag för att få en bättre träningsmiljö. Minus är tappet av Philip Axelsson i målet som spelar för Hovslätt kommande säsong.

Hovshaga kan också mycket väl vara en outsider, där man tog en fjärdeplats förra året men ändå hade elva poäng upp till slutspelet. Det som talar för är att man hade väldigt få 98:er involverade och om Kalmarsund inte får ihop det med sina nya yngre spelare, så kan Hovshaga vara däromkring och hugga.

Gruppvinnare: IBK Vöikers

Utmanare: FBC Kalmarsund Ungdom & CL98IC

Poängligavinnare: Kevin Sandebäck, CL98IC

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Rasmus Carlsson, IBK Vöikers
  • Noah Alex, Hovshaga AIF
  • Victor Tvingsell, Crafstadens IBK Oskarshamn

Grupp K:

Bjärreds IBK

Carlshamns IBK

FBC Engelholm

FBC Karlskrona

FC/FBC Helsingborg

IBK Lund /IBK Lund Elit

Malmhaug KFUM IBF

SST Net Landskrona IBK

Åstorp/Kvidinge IBS

Skånegruppen är sig lik där vi bland annat byter ut Malmö mot Bjärred sen fjolåret. Utgår gör även Höllviken och istället är det Carlshamn och Karlskrona vi finner i gruppen. Karlskrona som under fjolåret spelade i J-gruppen och vann i princip bara en av tre matcher där. Överlag förvånande att större klubbar som Malmö och Höllviken inte kan mönstra lag här i JAS.

Helsingborg och Åstorp som haft ett par starka årskullar kan nog utmanas ordentligt under kommande säsong. Åstorp gick förvisserligen tungt under förra året, men har potential till något bättre.

Helsingborg har på sitt minuskonto Robin Holmkvist, Alfred Asp och Hobbe Zachau (för gamla) samt Adam Wedberg (Karlstad) vilket självklart är tre tunga tapp. Dessa fyra stod för 67 poäng tillsammans, en siffra som i princip motsvarar vad resterande delen av truppen gjorde. På pluskontot har man Mattias Persson från Landskrona som där var bäste poängplockare under fjolåret och Elias Björkman tillsammans med Fredi Petterson blir andra nycklar. Ett par spelare födda 01 lär nog få chansen att visa upp sig bland annat tvillingarna Windfeldt där dock ett par andra 01:er har valt spel i Åstorp.

Åstorp hade ett mellanår under fjolåret och spelar till hösten utan Adam Hultberg och Felix Carlgren bland annat. Man har dock gått starkt i junior och ungdomsserierna och vann t.ex. Pojkar A svår under våren. Just 00:erna har ett par starka i klubben med mycket kvalité i en sådan som William Göransson och även 01:erna har bidragit i den serien. Till det har man Linus Malmström som gjorde en fin debutsäsong i Åstorp och även sparkapital Jonathan Rosengren som är på väg tillbaka från skadan.

Lund gör en satsning och har kunnat presentera två imponerande nyförvärv i Simon Lindblad och Hugo Norlund, båda två från KFUM Malmhaug och som tillhör två av gruppens bästa spelare. Man imponerande inte tokmycket i JAS under fjolåret, men Lund vann ändå HJ18-serien i Skåne och har ett gäng spännande 00:er i bland annat Pontus Sölve. Med sina två nyförvärv, lite mer rutin och rätt träff i spelet så kommer man slåss om slutspelsplatserna.

Ett lag som slogs om topp tre förra året var Landskrona som i slutändan var mycket nära. Som det nämndes ovan har man dock tappat Mattias Persson och flertalet andra spelare försvinner på grund av åldern. Tobias Ohlsson-Bååth blir den stora stjärnan och det återstår att se om laget kan upprepa fjolårsbedriften. Det som talar för är att gruppen ser ut att sakna någon riktigt uttalad favorit.

Bjärred ser ut att en trupp beståendes av väldigt mycket spelare födda 2001, alltså mycket för att få känna på spel i den här milön, men det ska trots det bli intressant att se vad man kan få ut av ett duktigt 01-lag där många av motståndarna säkerligen lär ha en viss underskattning inför matcherna.

Gruppvinnare: Åstorp Kvidinge iBS

Utmanare: FC/FBC Helsingborg & IBK Lund/IBK Lund Elit

Poängligavinnare: Linus Malmström, Åstorp Kvidinge iBS

Tre spelare att uppmärksamma:

  • William Göransson, Åstorp Kvidinge IBS
  • Oliver Windfeldt, FC/FBC Helsingborg
  • Pontus Sölve, IBK Lund/IBK Lund Elit

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar