JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp G till I!

Ytterligare tre grupper avverkas på HJ-sidan och nu återstår bara två. Vi kan den här gången röra oss neråt och gå igenom grupper med lag från Östergötland, Västergötland och Göteborg bland annat. Ett par grupper som har snarlik utformning om man jämför med fjolårets.

Grupp G:

Fagerhult Habo IBK

Hovslätts IK

Husqvarna IK

IBF Norrköping/Åby IBK

IBK Lockerud Mariestad

Jönköpings IK Ungdom

Ledberg IBF

Linköping IBK Ungdom

Månsarps

Förmodligen en av de få grupper man skulle kunna kalla för ”dödens grupp”. Ett par lag som nådde Innebandyfesten förra året, Jönköping vann guldet och Lockerud vann guld i USM-klassen.

Jönköping är på nytt ett lag som rankas högt, även om man nu tappat flera duktiga 98:er och U19-landslagsspelare. Gustav Johansson, Lucas Bernhardsson och Simon Karlsson är en trio födda 99 som blir viktiga kuggar, men frågan är hur hårt dessa matchas under ett gruppspel. För att jämföra med fjolårets trupp så spelade t.ex. Oskar Malmgren bara fem matcher i gruppspelet, Otto Weidman enbart fyra. Det ska tilläggas att man har många duktiga 00:er också som kommit från bland annat Bankeryd och att ha dessa spelare som en grund, spetsat med 99.erna i toppfighterna, det ska räcka långt oavsett.

Lockerud vann guld i USM och tog sig till Innebandyfesten i JAS-klassen, trots att man på pappret kanske haft starkare lag åren innan. Eddie Nissen-Sandberg, kapten och pådrivare har nu gjort sitt i den här turneringen dock och blir tillsammans med Kevin Cardell Olsson samt Anton Andersson bland annat, tunga avbräck. Man kommer få lita mycket till sin kull med spelare födda 2000, där man sedan fyller upp med både 01:er, men även ett par spelare födda 99. Trion från Herrestad, Nestorsson, Kroneberg och Åkerström blir nyckelpjäser om man ska nå slutspelet igen.

Hovslätt överraskade rejält förra säsongen och har på pappret ett starkare lag kommande säsong. Linus Meltzer och Felix Andreasson är två forwards med sinne för poäng som man tappar, men till laget kommer bland annat Philip Axelsson, Marcus Bergdahl och Martin Aldensjö. Sett till att lagets duktigaste spelare fått än mer rutin, så ska man gott och väl ha chans på slutspelet igen med rätt träff i sin defensiv och bra utdelning offensivt. 01-erna blir spännande att följa!

Ledberg är ett ungt lag och med sitt man-man inspirerande försvarsspel så ska det bli spännande att se vad man kan uträtta med truppen. Förra året hade man det relativt tufft, men det var samtidigt första året i JAS, i en grupp där toppskiktet var väldigt tufft. Filip Samuelsson som istället väljer spel i Linköping är ett tapp, men i övrigt har man flera starka namn och man lär kunna slåss om slutspelet i år. Just Linköping är ett frågetecken, man har starka kort i William Westerdahl och Oliver Liedberg, samt ett par andra 99:er, men det är i det stora hela ett nytt lag som ska försöka spela ihop sig. Får man ihop det kan det bli bra, men det är ett par frågetecken som behöver rätas ut.

Fagerhult kommer kommande säsong kunna använda William Snäll en hel säsong, en righfattad center som var skadad stora delar av förra säsongen. Ett stort plus, men tappen av Wiklund, Ringqvist, Pernsteiner och nu även Bergdahl, väger tungt. Man får hoppas att sin duktiga 01-kull klarar övergången direkt och att man får chansen. Tim Andersson-Carlsson klarade det bra förra året och nu kan det vara dags för Axel Cederquist, Marckus Karlsson och Theo Eriksson (Född 02), att ta ännu större kliv.

Gruppvinnare: Jönköpings IK Ungdom

Utmanare: IBK Lockerud Mariestad & Hovslätts IK

Poängligavinnare: Wille Knuthas, Hovslätts IK

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Leo Olsson, Hovslätts IK
  • Edvin Skogward, Jönköpings IK Ungdom
  • Emil Lögdberg, Linköping IBK Ungdom

Grupp H:

Ale IBF/Kärra IBK

FBC Aspen/FBC Lerum

Fristads GoIF/Rydboholms SK

Herrestads AIF

IBF Göteborg

Marstrands IBK/Sportlife KIBK

Partille IBS

Stenungsunds IBK

Vara IBK

En grupp med likartat utseende som fjolåret, där egentligen bara något enstaka lag byts. Gruppen hade en väldigt blandad kvalité under fjolåret, men i år känns det som att det förväntade topplagen känns än svagare och att det kan bli jämnt vid många positioner och skikt i gruppen.

Partille som haft en stark tradition under många år, hade ett något tuffare år under fjolårssäsongen, där man visserligen nådde slutspelet, men fick kämpa i många matcher och blev sedan ordentligt överrumplade av Borås som vann stort. I år kommer truppen bestå av många nya spelare födda 99 och 00, men troligtvis även 01. Många spelare överlag som inte varit med så mycket i just JAS och det blir spännande att se vad man kan åstadkomma. Det här året kan man i alla fall spela utan någon tokpress på axlarna, där man även tappat en hel del spelare födda 2000 som hade bidragit stort till truppen. Att vinna gruppen, det ska man dock ha chans till.

Vara var en spännande överraskning förra året, men det här året lär man få spela med en helt annan stämpel. Duktiga 01:erna har blivit ett år bättre, 99:erna med William Strömfeldt, Arvid Svensson och Tom Sällberg har sitt sista år och ska vara som bäst, samt att man hämtat in Alfred Åkervall från Skara. Åkervall som var kapten för Västergötlands distriktslag och är en pådrivare av rang, men som även spottar in en hel del poäng.

Aspen/Lerum har värvat deluxe, där fyra namn från Partille har anslutit samt tre från Pixbo, spelar som samtliga har varit i klubben förut. En del av dem med rutin från både JAS och SDF-SM och i kombination med Erik Ström, William Lillenberg, Erik Kovacs, Alexander Karlsson och Otto Broberg bland annat, då ser det inte alls så tokigt ut. Marstrand/Sportlife tog sig till slutspel i våras och gjorde det bra mot storlaget Jönköping. Nu blir det spel utan poängkungarna Jellvert Börjesson samt Olsson, men till laget får man Hugo Spalding som återkommer från Partille. Sportlife har under flera år haft en duktig kull med spelare födda 2000, samtidigt som Marstrand har en kull med 01:er på framåtmarsch. Om man får ihop kombinationen så kan man nog även denna säsongen aspirera på en slutspelsplats.

Fristad/Rydboholm är det nya laget i gruppen, där Rydboholm förra året körde ett lag på egen hand, men hade svårt att leverera i G-gruppen. Majoriteten av spelarna kommer nog komma från just Rydboholm med Axel Malmgren, Erik Nolander och Hugo Hermansson bland annat. Från Fristad kan vi nog komma att få se Max Severinsson i målet, samt Hannes Viklund, Mattias Karlsson och Markus Vestlund i de offensivare leden.

Gruppvinnare: Partille IBS

Utmanare: Vara IBK & Marstrand/ IBKSportlife KIBK

Poängligavinnare: William Strömfeldt, Vara IBK

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Edwin Jonsson, Partille IBS
  • Oscar Garyd, Vara IBK
  • Simon Vanninen, IBF Göteborg

Grupp I:

IK Zenith

IBF Backadalen

Landvetter IBK

Lindome IBK

Lindås IBK

Mölndals IBF

Onsala IBK

Pixbo Wallenstam IBF

Warberg IBF

Även detta en grupp haft liknande utseende under de senaste åren, där endast ett fåtal lag har byts ut. Under fjolårssäsongen så var det Lindås, Warberg och Mölndal som tog sig till slutspelet och några större förändringar blir det förmodligen inte kommande säsong.

Pixbo hade något av ett mellanår där 97-kullen var stark, men 98:orna inte alls hade samma bredd eller spets. Till stundande säsong så kan man dock istället bygga på 99-00 kullen, där flera av 00:erna fick testa på spel i division 1 redan under fjolåret. Oskar Weissbach och Filip Wramdemark är två jättetalanger på centerpositionen och på backplats finns explosive Charlie Jonsson och Alfred Pettersson. Man har även fått in Gustav Andersson från Lindome samt Harry Olofsson från Backadalen, två killar som spelade för Göteborg i SDF-SM och lär bidra med spets och bredd i offensiven. Pixbo har ett starkare lag kommande säsongen helt enkelt.

Om Pixbo ser ut att bli starkare, så är Lindås ett svagare lag. Hela truppen var egentligen uppbyggd kring spelare födda 1998 och det var även dessa som var nycklarna i truppen. Nu kommer man få bygga om helt i stort sett och mönstra en ny trupp till hösten. Marcus Kennemyr, Edward Brask och Anton Dahlström är de som ser ut blir kvar med mest rutin, tillsammans med Simon Birkedahl i målet. Annars kommer laget fyllas på av spelare födda 99 samt 01 i princip, där man har någon enstaka spelare född 2000. 01:erna är en duktig kull, där dock Emil Kalentun och Marcus Peil väljer flytt för att spela innebandy på annan ort, men Simon Norlin, Victor Lövdahl, Viktor Bergqvist och Adam Gredenhag är duktiga spelare som kan få chansen.

Warberg har som tradition att alltid få fram en ny duktig kull, så att man varje år har ett par spelare som går rakt in i laget.  Edwin Körberg, Zeb Johnsson, William Carlsson och Leo Emilsson var ett par namn som fick chansen förra året, där de två förstnämnda rankas riktigt högt. Till det har man Joel Birgersson och Casper Olofsson som nu gör sitt sista år och kommer vara tongivande. I de yngre leden så skulle Albin Bengtsson och Ivar Öhrling vara två spelare som kan få chansen att testa på spel i JAS kommande säsong.

Mölndal hade ett succéår förra året, men var stort ledde av namn som Hampus Björklund, Daniel Emilsson, Tobias Lindroth och Jonas Edlind, samtliga födda 1998. Nils Ronnebro från Lindome är ny hittills och är ett plustillskott för JAS-laget, men i övrigt så lär nyckelspelarna heta Oliver Ljung, Johannes Wikström och Lucas Dahlström (född 02!). Ett på pappret mycket svagare lag och får man inga fler nyförvärv så får man väldigt svårt att upprepa fjolårets bragd.

Backadalen tappar som sagt Harry Olofsson till Pixbo och riskerar att tappa någon mer. Lukas Lindberg från Kärra IBK ansluter och lär kunna peta in ett par poäng, sett till att han stod för 27 poäng under fjolåret i ett svagt Kärra.

Zenith har på pluskontot Andre Schoultz från Lindås, där man även har två riktigt starka kort i Jangeborg/Augustsson. Just 99.erna är klubbens starkaste årgång för tillfället och i år kan man nog vara med och nosa på slutspelsplatserna, där jag tror att Lindås är det laget som kan ryka isåfall.

Gruppvinnare: Pixbo Wallenstam IBF

Utmanare: Warberg IBF & Lindås IBK

Poängligavinnare: Joel Birgersson, Warberg IBF

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Simon Norlin, Lindås IBK
  • Lucas Dahlström, Mölndals IBF
  • Edwin Körberg, Warberg IBF

6666329

Pixbo och Lindås, två lag som ställs mot varandra även kommande säsong. Foto: Daniel Sannerholm. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar