JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp D till F!

Vi rullar vidare, grupp D, E och F ska avverkas och det är lag från Stockholm, Västmanland, Örebro, Värmland och Södermanland i princip. Bloggen ger er det ni behöver veta inför höstens uppstart och lite till!

Grupp D:

AIK IBF

Djurgårdens IF IBS

Farsta IBK

IBK Hammarby IF/Tungelsta IF

Högdalens AIS/Örby IS

Ingarö IF

Tyresö Trollbäcken IBK

Vendelsö IK

Visby IBK

Ytterligare en grupp som på förhand känns svag relativt svag. Visby, Ingarö, Tyresö Trollbäcken, Högdalen/Örby och Hammarby/Tungelsta är samtliga nya lag inför det här året och det är samtidigt inga lag som överpresterat in just dessa sammanhang senaste åren. Tyresö hade en stark kull för ett par år sedan, men har därefter haft det tuffare och deltog inte ens förra året. Kan det här vara återkomsten på riktigt? Nu i en svag grupp så har man alla möjligheter där man faktiskt gått starkt i Stockholms HJ-serier. AIK är nu under ledning av Alexander Vestman och kan få tillgång till Linus Hellqvist, men vilket i nuläget verkar vara oklart. Förra året hade man inte mycket att säga till om, men det som talar för är att man i princip kan använda hela sin trupp igen.

Djurgården har förstärkt med flera namn, bland annat Karl Tullsten och Axel Lindell Nilsson och det här året så seglar man upp som en solklar gruppfavorit. I truppen har man flera starka kort födda 1999 och en stabil sista utpost i Samuel Sundman.

Farsta har nått slutspelet tre år i rad, men det här året kan det bli tuffare. Kullarna 96, 97, 98 var betydligt starkare än det man mönstrar nu och om man inte får in något, kan det bli tufft. Det som talar för laget är den ”rutinen” och mentaliteten man byggt upp som gjort tagit sig dit, flera år i rad utan att egentligen kanske alltid ha det bäst laget.

Gruppvinnare: Djurgårdens IF IBS

Utmanare: Farsta IBK & Tyresö Trollbäcken IBK

Poängligavinnare: Johan Sjöö, Djurgårdens IF IBS

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Oscar Magnusson, Tyresö Trollbäcken IBK
  • Erik Oweling, Djurgårdens IF IBS
  • Markus Eriksson, AIK IBF

Grupp E:

Ekerö IK

FBI Tullinge

Huddinge IBS

Nykvarns IF

Onyx IBS

Salems IF

Telge SIBK

Älvsjö AIK

En grupp som känns något jämnare på förhand där vi i slutändan säkerligen kommer få se något stryklag. Nykvarn känns som den givna gruppfavoriten och har de senaste åren varit dominanta i gruppspelen, där man bland annat konkurrerat med FBC Linköping. Man vann USM-klassen för två år sedan och det är just denna säsongen som dessa spelare ska ”peaka”. Bröderna Rigogiannis, Wahlgren, Lukas Svensson, Ryderling och Wanhainen i målet gör samtliga sitt sista år och är säkerligen sugna på att gå riktigt långt denna gången.

Onyx var en uppstickare förra året och lär bli än vassare denna säsongen. Spelare födda 2000 tillhörde lagets viktigaste spelare och lär tagit ännu större kliv kommande säsong där ett par av dem även aspirerar på en plats i klubbens Allsvenska lag.

Salem tappar i runda slängar 150 poäng i form av Haglund, Kauppinen och Lunnestad, vilket är en enorm siffra. Varken poängen eller spelarna kommer man kunna ersätta och man kommer istället få förlita sig på fler spelare. Hannes Kjellberg blir en nyckel offensivt och i Dennis Andersson och Patrik Gustavsson har man två av gruppens bästa backar. Ingen favoritstämpel på Salem, som nog kan slå ur underläge.

Älvsjö har tappat flera starka poänggörare och ser ut att få det tuffare kommande säsong, vilket även gäller Tullinge som får flera avbräck på grund av åldern. Dock är det två lag som ska kunna vara med och fightas på den övre halvan och utgöra en del skada. Återstår att se om man kan störa topp tre lagen och hur bra de egentligen är.

Även Huddinge ser ut att få det bra mycket tyngre med tappen av Hellqvist och Lindell NIlsson, plus att duktige målvakt Martinsen gjort sina sista JAS-matcher.

Gruppvinnare: Nykvarns IF

Utmanare: Onyx IBS & Salems IF

Poängligavinnare: Erik Nilsson, Onyx IBS

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Tim Löfgren Lindgren, Nykvarns IF
  • Dennis Andersson, Salems IF
  • Leo Åhamn, Onyx IBS

Grupp F:

Hagfors IBS

IBF Örebro Ungdom

IFK Arboga IBK

Karlstad IBF Ungdom

Lillån IBK

Skoghalls IBK

WSK Lindesberg

Västerås IBS Ungdom

Örebro SK Ungdomsklubb

En likartad grupp sett till fjolårets grupp, grupp C som den då hette. Enda skillnaden är att vi förmodligen inte kommer få ett lika uttalat toppskikt, utan en något jämnare grupp överlag.

Örebro som var gruppetta förra året kommer den här säsongen på pappret har ett betydligt svagare lag. Man tappar Lundmark x2, Hannes Karlsson, Olle Åhman, Tim Lennartsson, Viktor Nordén, Elias Lundkvist där samtliga är spelare som startade på två femmor förra året. Nu lär man istället kunna mönstra en förstafemma med Håkansson, Ruud och Embretzen som är tung, troligtsvis uppbackade av 01-duon Isac Hjelm och Anton Jerlström, men där bakom blir det både yngre och tunnare, men nå slutspelet ska man kunna göra även om det kommer krävas betydligt mer den här säsongen än vad det gjorts tidigare.

Karlstad ser ut att bli starka kommande säsong. Colling och Agnemyr är avbräck, men i och med att flertalet spelare från Skoghall kommit under senaste året som nu är med och kör från start så har man goda förutsättningar. Jonas Linder och Adam Wedberg är två namn som anslutit till klubbens A-lag och får man möjlighet att använda sig av dessa två vid jämna mellanrum, så har man ett backpar som aspirerar på U19-landslaget framöver. Klubben har även ett gäng duktiga 01:er som kan få sina chanser och visa att man vill spela.

Västerås har på minuskontot Simon Wesslund, Pontus Zarins och William Hedman, men även Jesper Nilsen som istället väljer att spela för Skälby kommande säsong. Spelare som Jesper Lundkvist, Philip Silvano, Oliver Nordqvist, William Sjöqvist och Benny Stenberg har potential och kommer behöva ta kliv för att ha chans att nå slutspelet och det blir även spännande att se om man lyfter upp 01:er i truppen, t.ex. Elijah McGregor och Albin Kandell för att nämna två.

Arboga har fortsatt ett gäng duktiga 99.er som nu får sin sista chans. Förra året missade man slutspelet med minsta möjliga marginal och man kommer troligtvis vara med och hugga däromkring igen, tillsammans med ett lag som Lillån som nu får Palmen i spel en hel säsong. Tillsammans med Gillberg kan han få mycket gjort offensivt och man har ett par andra duktiga 00:er som nu blir allt mer och med redo. Samtidigt har man fått ett par namn ifrån KFUM Örebro, bland annat Oskar Wetteus som har rutin från division 1.

Hagfors hade en svag säsong förra året, men det här året lär man vara något starkare med bland annat ett par norrbaggar i täten som t.ex. Ludvik Hansen. Att slåss om slutspelet kan nog bli tufft, men ett bättre resultat än fjolåret ska man kunna lösa där Hagfors ändå de senaste åren haft en stark tradition i JAS.

Gruppvinnare: Karlstad IBF Ungdom

Utmanare: IBF Örebro Ungdom & Västerås IBS Ungdom

Poängligavinnare: Jacob Embretzen, IBF Örebro Ungdom

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Isak Palmén, Lillån IBK
  • Emil Ruud, IBF Örebro Ungdom
  • Jonas Linder, Karlstad IBF Ungdom

https

Till hösten kommer vi få se ett nytt Farsta där få av årets spelare kommer vara kvar. Foto: Tomas Brogärd. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar