JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på HJ-JAS här – grupp A till C!

I dagarna kom lottningen för kommande säsongs Juniorallsvenska och för att ger er en bättre chans att få lite mer koll på hur grupperna kan komma att se ut, kommer bloggen presentera lättare tankar och tippningar kring grupperna framöver. Först ut är HJ-sidan och vi börjar från A-gruppen och fortsätter sedan.

Grupp: A

Gamla Stan IBK

Gimonäs Umeå IF /IBF

IBF Dalen

IBK Sundsvall Ungdom

RIG Umeå IBF

Skellefteå IBS/RIF

Sundsvall City IBC

Umeå City IBF

Wibax Patriot IBK Piteå

Örnsköldsvik IBF

Kul med en större ”Norrlandsgrupp” där vi får möta ett par nya bekantskaper som t.ex. Sundsvall City IBC och Gimonäs för att nämna två. Gruppen som under de senaste åren egentligen bara haft 3-4 lag som slagits om det, kan nog denna säsongen bli något mer öppen överlag bakom topptippade RIG (som vanligt). 01-kullen som kommer in på RIG är inte alls lika imponerande som 00-kullen man plockade in förra året, samt att flera starka spelare födda 1998 lämnar. Kullen 99 är också stark och samma bredd har jag svårt att se att man kommer ha i år och det återstår att se hur man matcher sin nya kull.

Storklubben Dalen som inte deltog förra säsongen är tillbaka i spel och nu väljer man i princip att plocka upp spelare som enbart spelat Pantameraserier, i den här miljön istället. Återstår att se hur dessa klarar sig, men man kommer nog få det relativt tufft.

Wibax som tog sig till Innebandyfesten i USM-klassen kommer bli spännande att följa. Stora delar av det laget utförde även Norrbottens SDF-SM trupp och den här säsongen ska man kunna vara med och nosa på slutspelsplatserna även I JAS.

Sundsvall går miste om ett par riktigt duktiga spelare födda 1998. Carl Wadsten, William Rikner och Johan Sundqvist för att nämna några. Dock har man flertalet väldigt duktiga spelare födda 1999, samt ett gäng killar födda 2000 som tog för sig redan förra året. Kan detta vara Sundsvalls år?

Umeå City ser ut att bli starka i år igen och vem vet. Om Marius Pedersen inte skulle ta plats i Thorengruppen, hamnar han då i Umeå City på dubbellicens och spelar JAS? Wow isåfall! Annars har man en stark kull. Gamla Stan har tappat sedan sin starka 97-kull och det ser ut att bli tufft att nå slutspel även denna säsong.

Gruppvinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: Umeå City IBF & IBK Sundsvall Ungdom

Poängligavinnare: Simon Sparby, IBK Sundsvall Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Måns Höglin, IBK Sundsvall Ungdom
  • Lukas Sjöblom, RIG Umeå IBF
  • Philip Lindgren, Umeå City IBF

Grupp B:

Gävle GIK

Håsta IBK/Hudik Björkberg Ung

IBF Falun Ungdom

IBF Hedemora

IK Sirius IBK

Insjöns BK/IBF Gagnef

KAIS Mora UIF

Rasbo IK

Storvreta IBK

En grupp som på förhand känns spännande sett till att det finns många lag som kommer kunna slåss om slutspelsplatserna. Den är även lite ny till utseendet, där det denna gången blandas in lag från Uppsala, som förra året istället spelade med lag från Stockholm.

Falun kommer till sitt JAS-lag, få in flera duktiga 01:er som tillsammans lär uträtta en hel del nytta. En femma med Kalentun-Lundmark-Nyman/Sellberg är en femma som utan problem skulle kunna axla en tung roll och få viktiga roller. I truppen finns även minst en femma med spelare födda 1999 som kommer göra nytta, bland annat poängkungen Anton Ekstrand.

KAIS har i USM-klassen gått starkt två år i rad och ska man försöka upprepa samma bedrift i JAS-klassen, så är det nog denna säsongen som man verkligen ska slå sig hela vägen. Flera duktiga spelare födda 1999 har man och även spelare födda 00 och 01 täcker upp bra och bidrar till en fin bredd. Man tappar egentligen ingenting av värde och sett till att man vann B-gruppen förra året, så kan man nog göra det igen.

Av Uppsalalagen så är det nog ”som vanligt” Sirius och Rasbo som kommer vara med och fightas i toppskiktet. Visserligen så är Lundell, Leissner, Storäng och Jacob Pettersson avbräck hela högen, men det bereder även mer plats för andra spelare, framförallt från 00-kullen. Axel Solander, Viktor Bergman, Sebastian Sääker och Alex Neuman för att nämna några.

Gruppvinnare: KAIS Mora UIF

Utmanare: IK Sirius IBK & Rasbo IK

Poängligavinnare: Albert Östman, KAIS Mora UIF

Tre spelare att uppmärksamma:

  • Malte Lundmark, IBF Falun Ungdom
  • Matteus Gavatin, KAIS Mora UIF
  • Filip Eriksson, IK Sirius IBK

Grupp C:

Bele Barkarby IF IBF

FBC Uppsala

Hässelby SK IBK

Järfälla IBK

Rotebro IS IBK

Stenhagens KK

Täby FC

Vaxholms IBF

Åkersberga IBF

En grupp som på förhand känns relativt svag om man jämför med flera andra. Täby var ett fåtal poäng ifrån att nå slutspelet förra säsongen och man tappar få spelare av vikt, Ludwig Andrén är en av dem t.ex. Underifrån har man 01:er att fylla på med, men det är ändå spelare som Almlöf, Westerholm, Mårtensson och Kollberg som lär vara nyckelspelare. ”Risken” är att dessa spelare även kommer få en hel del speltid i Allsvenskan och frågan är hur man matchas i JAS-serien.

Bele sitter inne på en otroligt lovande 00-kull med Isak Bengtsson, Anton Ostella, Erik Fredriksson och Jesper Andersson för att nämna några. Storebror Bengtsson, Erik, lär saknas med sina poäng, men yngre spelare som Linus Rönnlund lär få en än större roll och ta den chansen. Slutspelet nådde man förra året och sett till att den här gruppen på förhand känns svagare än fjolårets, så lär man vara en toppkonkurrent i år igen.

I övrigt så känns det som att flera lag kan vara med där bakom. Åkersberga tog en andraplats i gruppspelet förra året, men flera namn försvinner på grund av sin ålder och lagets bäste poänggörare, Karl Tullsten, väljer istället spel i Djurgården till hösten. Plus att Max Sjöman och Daniel Ring, två av de yngre förmågorna Till hösten blir det nog tuffare att nå samma bedrift, där man istället kommer få förlita sig på att andra utvecklas. Även Hässelby har många tunga tapp och att gruppen ser relativt svag ut, det ärret ingen tvekan om.

Gruppvinnare: Bele Barkarby IF IBF

Utmanare: Täby FC & Åkersberga IBF

Poängligvinnare: Isak Bengtsson, Bele Barkarby IF IBF

Tre spelare att uppmärksamma:

  • William Almlöf, Täby FC
  • Jesper Andersson, Bele Barkarby IF IBF
  • Adam Nilbrink, Åkersberga IBF

17854744_1300605343326588_1989784270188560699_o

Får Sirius fira nya framgångar kommande säsong? Foto: Eva Ohlström. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar