JAS-bloggen
Intervjuer

Veckan som blev till succé: ”Det var en magisk afton”

Felix Göthberg är namnet som under den föregående veckan blev en snackis. Först beskedet att få spela Finnkampen med U19-landslaget för att sedan kliva in i Växjös blåa tröja i SSL och göra både sitt första, samt andra mål för att kunna komplettera med en assist.

Göthberg har varit Vöikers trogen hela sitt liv där han började spela som femåring och tidigt var med sin far på hans innebandyträningar. Säsongen 14/15 så fick han chansen att representera Småland i SDF-SM och återfanns även i ett fåtal division 1, samt JAS-matcher. Det var dock säsongen efter, 15/16 som det lossnade ordentligt. – Jag fick mycket förtroende och började träna väldigt mycket extra. Jag utvecklade mitt fysiska spel och förmåga att komma ut situationer, säger Göthberg till bloggen.

Om vi ser till poängskörden så blev det hela 42 poäng i JAS-spelet på 12 matcher, följt av sju nya på två slutspelsmatcher. Till detta så kan man även addera 15 poäng i division 1, på 18 spelade matcher. – Förra säsongen var en väldigt bra säsong, inte minst för självförtroendet utan även för utvecklingen. Ett år äldre i år och ett år mognare. Jag är väldigt nöjd med förra året, ett år att minnas. Alltid härligt att bidra med poäng till laget.

Allt som oftast, åtminstone i JAS-laget, så spelade Göthberg tillsammans med Isac Adolfsson och Jesper Mattsson. En trio framåt som i princip alltid bildade förstafemma och var en succé tillsammans. – Tre olika spelstilar, tre olika pusselbitar. vi bildade ett komplett pussel och lyckades få ihop bitarna. En glädje och en moral kring oss gjorde det hela mycket roligt och motiverande.

Dock räckte man inte hela vägen fram – två slutspelsmatcher blev det, där det i den andra tog stopp mot Kalmarsund på bortaplan. Därmed missade man chansen att få spela Innebandyfesten på hemmaplan i Växjö. – Det är klart att det var tufft, vi var inte tillräckligt bra när det väl gällde. Kalmarsund var snäppet bättre. Sen så gjorde Kalmarsund även ett riktigt bra slutspel. Alla beröm till dem för det.

Den här säsongen har fortsatt i framgångens tecken. På de 16 inledande matcherna i division 1 har det blivit hela 41 poäng där Vöikers även är med och slåss om kvalplatserna.  Som jag nämnde tidigare så är jag ett år äldre, därmed ett år mognare. Säsongen började på bästa möjliga sätt med en väldigt bra försäsong med Vipers som på sin tur har gett mig en riktigt bra grundstryka. Att det har blivit 41poäng än så länge är något som glädjer mig, absolut. Men att vi är ett sånt gott gäng och att Vöikers går bra är betydligt viktigare för mig.

Spelet i JAS har dock blivit ”lidande”. Där har Göthberg bara gjort två matcher i ett Vöikers som dock skuggar Kalmarsund i toppen. – Att det inte blivit lika mycket JAS i år handlar om att belastningen inte ska vara för hög. Vi har även väldigt många duktiga 00:or som tagit JAS med storm och visat framfötterna vilket är väldigt roligt att se.

Den här säsongen så är det även 98:erna som står i fokus när det gäller U19-landslaget och kommande VM. Till det första steget, Bosönlägret var dock Göthberg inte ett av de kallade namnen som fick chansen att visa upp sig. – Jag tog det som motivation till att träna hårdare, vilket jag gjorde och gör.

Kan man få ut något positivt av att bli ”petad”? – Absolut, som jag förklarade tidigare så ska man ta det på rätt sätt och jobba hårdare. Jag hade inte visat upp mig särskilt mycket eftersom vi tyvärr inte tog oss till Innebandyfesten som var em ypperlig chans till att visa upp sig.

Under hösten så spelade U19-landslaget EFT, där Göthberg fick beskedet att han var reserv. Nu i veckan kom den senaste truppen, där landslaget ska spela Finnkampen framöver. Och i den truppen, så fick Göthberg chansen till sist. – Jag blev väldigt chockad först, men det är härligt att hårt jobb lönar sig. Det har varit en dröm sedan liten och det ska bli roligt att få visa upp sig och visa vad man går för. För övrigt är det ett väldigt intressant lag med väldigt många duktiga spelare.

På forwardsfronten så är det tuff konkurrens. Kalle Bylund, Mattias Jansson, Kasper Broby och Kevin Haglund är ett par av namnen som han kommer konkurrera med. – Av det jag sett, så är alla som är med skickliga individer. Så det är roligt att få vara en i gänget.

Som om inte det räckte med det första glädjebeskedet, så kom nästa kort därefter. Via en dubbellicens så kan Göthberg även representera Växjö Vipers i SSL, vilket så blev fallet i torsdagens match mot Mullsjö där Växjö hade många avbräck. Göthberg som redan innan hade ett par inhopp, bland annat mot AIK. – Jag fick reda på det på onsdagsträningen.

Väl där matchades han tillsammans med två andra ynglingar födda 1997 – Victor Hansson och Erik Oscarsson.  – Det var magiskt, lite som en saga som Nicklas sa. Kul med förtroende och att man får chansen. Då gäller det att ta den, det var en magisk afton.

Magisk blev den. Dels tack vare att Växjö höll undan och vann i slutändan med 8-6 och även för att Göthberg kunde göra sitt första, samt andra SSL mål. Det andra fastställde slutresultatet i tom bur, men det första var desto snyggare. – Oscarsson  gör en fantastisk brytning, droppar bollen till mig. Jag har bestämt mig innan jag får bollen att jag ska lägga in bollen i hooken och ta ett avslut, men i första läget får jag en knuff i ryggen som tvingar mig fortsätta täcka bollen. När jag nu närmar mig mål finns det inte mycket luckor kvar med balansen jag har, så jag kollar upp och ser Victor springa förbi målvakten och då passar jag på att hänga upp den i första. Fantastisk känsla.

Målet betydde då 6-3 och gav Växjö ett fint läge inför den tredje perioden. Hur det gick i matchen till sist, det vet ni redan. Göthbergs vecka kan inte sammanfattas med annat än succé. Framöver stundar Finnkampen och vi lär få se mer av forwarden framöver.

Felix Göthberg i Vipers sger mot Mullsjö

Felix Göthberg i Vipers seger mot Mullsjö. Foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar