JAS-bloggen
Intervjuer

Det ”nya” U19-landslaget inledde med seger: ”Märktes att det var debut”

Under gårdagen så inledde Sveriges U19-herrar sin första turnering tillsammans för årgången med spelare födda 1998-1999. EFT:n spelas i Växjö och pågår under helgen.

I Sveriges första match under fredagskvällen blev det seger mot Tjeckien, med tillslut 8-5. – Det märktes att det var en landslagsdebut för oss alla, det var rätt mycket fram och tillbaka  och det är inte så vi vill ha det. Vi tappade bollen på lite för enkla ställen och runt mittplan, vilket gjorde att tjeckerna fick bra kontringslägen på oss. Vi lyckas ta en vinst för att vi tar fram våra individuella kvalitéer, säger Otto Weidman till bloggen.

Inledningen var svag för Sverige och det var Tjeckien som tog ledningen. Överlag var det en hel del bolltapp och Sverige såg ut att ha problem att hamna rätt i sina positioner. – Som jag var inne på så var det hyfsat mycket bolltapp överlag, det pågick under hela matchen. Jag tror nervositeten släppte efter att alla hade gjort ett byte var, så brukar det vara. Det var helt enkelt en debut för oss och nu vet vi hur det är, vi måste bli noggrannare.

Efter Tjeckiens ledningsmål så tog svenskarna över initiativet, spelet och även målskörden. Förstafemman med just Weidman i spetsen, petade in ett par bollar och såg till att ställningen var 4-2 efter den första perioden. – Jag tycker att vår femma lyckades med de uppspel vi hade pratat om innan matchen och vi hittade ofta de ytor vi ville söka. Försvarsspelet kom vi till bättre i andra och tredje perioden. Då fick vi in vårt styrspel mer och det ledde tillexempel till mitt första mål.

I Weidmans femma så återfanns Kalle Bylund och Mattias Jansson på forwardsplatserna, uppbackade av Hannes Karlsson och Emil Nilsen på backplatserna. Femman stod för fem mål tillsammans och hade flertalet fina kombinationer och visade att man ville ta ansvar. – Jag är nöjd med vårt anfallspel och vi lyckas göra fem mål. Som du säger så tog vi ett ansvar och visade vägen för laget. Det är riktigt bra innebandyspelare jag spelade med och alla är väldigt kunniga inom innebandyn, då blir det rätt enkelt att spela bra i och med att man förstår varandra.

Weidman har även fått äran att bära kaptensbindeln i detta lag, något som han även gjort i Jönköping tidigare. – Det är rätt enkelt att vara kapten i ett sånt här gäng. Alla är såpass bra och ansvarstagande, de gör det lätt för mig vilket är skönt. Jag försöker låta laget vara med och bestämma i de flesta beslut som vi ska ta runt laget, höra vad de tycker helt enkelt.

Om ett par timmar så smäller det igen. Då är det dags för lagets andra match när man nu möter Schweiz istället som förlorade mot Finland i sin första match. – Jag tror det blir en mer fysisk match jämfört med tjeckerna, även fast den matchen var mer fysisk än vad man brukar vara med om. Det kommer bli tufft och schweizarna är duktiga. Vi måste försöka minska bolltappen på fel ställen, spela rakare genom mittzon och vara ännu mer noggranna. Det finns flera procent till att ta ut från varje spelare än vad vi fick ut från den första matchen. Vi är inte nöjda!

_v6i8276

Firma Bylund/Weidman stod för en stark premiär mot Tjeckien. Foto: Per Wiklund. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar