JAS-bloggen
Intervjuer

Kullen som kan ta över: ”Ser riktigt intressanta ut för framtiden”

Runtom i landet finns det massivs med intressanta lag och kullar att följa framöver. En av dem är Onyxs 00-kull som nu börjat ta för sig på allvar i JAS, men som även förväntas återfinns högre upp redan denna säsongen.

Onyx håller till i F-gruppen där man efter fem spelade matcher har inkasserat fem poäng, fördelat på en vinst, två kryss och två förluster. – Jag tycker väll att inledningen har varit ganska knackig då jag själv tycker att vi inte mött de bästa lagen som finns i den här JAS-serien, säger lagets Erik Nilsson till bloggen.

Vad orsaken är kan vara svårt att peka ut, men Nilsson tror sig ha en relativt klar bild av vad man inte har fått att fungera. – Jag tycker att vi är för dåliga med målproduktionen om man tänker hur mycket vi har skjutit, sen har vi även problem med att prestera på högsta nivå i hela matcherna.

Nilsson fortsätter:

  • Jag skulle säga att vi måste bli bättre i tre hela perioder och klara oss ifrån långa dippar i matcherna.

I den senaste matchen kunde man dock redovisa ett kryss på hemmaplan mot KFUM Norrköping. 9-9 blev ställningen i en målrik fight. – Om man tänker hur många mål vi gjorde mot Trosa och att vi hade mycket skott så var det väl ett steg framåt i målproduktionen.

I år så kännetecknas laget av en otrolig ungdomlig touch där stora delar av truppen är födda 2000, en stark kull i den satsande föreningen. – Jag skulle väl säga att vår 00-kull är en av dom vassaste i vår JAS-grupp iallafall. Nu har ju de flesta varit oss varit med en hel JAS säsong så vet ju vad det är som krävs. Tycker vi har visat i början av säsongen att vi varit väldigt vassa om man kollar i poängprotokollet i de första matcherna som har varit.

Och med tanke på truppens genomsnittliga ålder, så blir därmed målsättningarna därefter. Att man sedan spelar i en tuff grupp med hög kvalité på topplagen gör att det blir tufft överlag. – Vi har väl sagt att vi ska försöka vinna så mycket som möjligt och komma rätt så högt, men även att vi ska fortsätta utvecklas då vi har några år kvar i JAS.

I gruppen innefattas bland annat FBC Linköping, Linköping Ungdom, Nykvarns IF, KFUM Norrköping och nya spännande Ledbergs. En på pappret, vass grupp. – Jag tror den har rätt så hög kvalité, men har inte så bra koll på de andra grupperna.

Under inledningen så har Nilsson matchats i en ung miljö, tillsammans med flera andra spelare födda 2000. – Jag har fått spelat med William Hasselkvist och Rasmus Sundberg. Vi har rullat på olika backar, men två vi lirat med är Isak Palm och Leo Åhamn, ett samarbete som har varit bra.

Och det är just två av dessa som Nilsson pushar lite extra för efter inledningen.  Skulle vilja lyfta fram William Hasselkvist och även Leo Åhamn som har varit vassa under inledningen. Jag skulle väll säga att deras poäng produktion har varit väldigt bra.

Just den kullen med spelare födda 2000 har varit en stark kull i Onyx under flera år, där Nilsson tillkom för ett par år sedan.  Dom flesta 00:orna har hållit ihop sen dom börja spela innebandy där jag själv kom till 00-laget för tre eller fyra år sedan.

Nilsson själv tillhörde den delen av Onyx som hörde hemma i Oxelösund, och inte Nyköping. Idag, tillhör man samma förening. – Jag spelade i Onyx innan, men i en annan stad. När det laget lades ner så var det inte svårt val att välja att gå till Onyx i Nyköping.

Trots att kullen varit lovande, så har man inga riktigt stora titlar att redovisa i statistiken. – Vi har inte vunnit någon jätte stort när jag spelat i laget, kan bara minnas ett DM guld .

Nilsson fick redan under förra säsongen chansen att prova på att träna med klubbens A-lag, då tilhörandes i division 1, men som den här säsongen återfinns i den södra allsvenskan.  Det var en riktigt rolig känsla och fick då ett bevis  på att jag hade spelat bra. Det var väldigt kul att träna  då det är mycket högre fart.

Vad det beror på är egentligen en fråga som huvudtränaren, Tobias Palm får svara på, men Nilsson vet själv vad han bidrar med. – Skulle väll säga mitt slit, snabbheten och mitt skott.

Och ett mål, även för A-lagsverksamheten, det finns det också såklart.  Det är väl att så snart som möjligt få en startplats i laget.

Huvudtränare för A-laget är alltså Tobias Palm, som även agerat sportchef i föreningen. Han är väl medveten om vilka talanger man har i de yngre leden som man vill förvalta väl. – ”Nille” (Erik Nilsson) fick en raket utveckling förra säsongen och är enligt mig en talang utöver det vanliga. Talanger i stort brukar ofta leva på sin talang och teknik och när det närmar sig senior så kommer hård träning in i bilden. ”Nille” har börjat tvärt om och tränat väldigt hårt och seriöst och fått bra betalt i sin utveckling. Han har ett väldigt bra huvud,explosivt steg och har enkelt för sig att ta taktiska direktiv. Utöver träningen med juniorerna så kör han två pass/vecka med A-laget och kommer förmodligen att få göra debut i allsvenskan mot IBF Göteborg. Han har allt som krävs för att gå hela vägen och nu är det upp till oss som förening att leda honom rätt.

Palm fortsätter och hyllar en annan ung spelare, född 2000 som redan nämnts i början av inlägget.

– I övrigt så finns det ett gäng 99-01 som ser riktigt intressanta ut inför framtiden. Leo Åhamn är det som kanske sticker ut mest och där snackar vi talang! Otroligt bra blick/spelförståelse och trygg med bollen. Även Leo är med och tränar med A-laget och har en ljus framtid att möta. Han behöver framför allt bygga lite muskler för att ta nästa steg och jag vet att han jobbar hårt på det.

14958703_10207715256983828_475960029_n

Foto: Simon Holmgren.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar