JAS-bloggen
Intervjuer

Möt Ledbergs – ”Den lilla föreningen med stora hjärtat”

Ledberg är en liten by strax utanför innebandymeckat Linköping, där Ledbergs IF har tagit sitt namn av. Föreningen har varit verksam sedan 1997, men matcherna spelar man just i Linköping i Campushalllen samt Kärnhallen. – Innebandyn i Ledberg startade 1997 och fram till för ett par år sedan utan något direkt målsättning med verksamheten.  med idag lever innebandyn i en egen förening där vi vill vara föreningen som ser till hela människan där vi tror att helheten måste fungera för att kunna bli en riktigt duktig innebandyspelare.

– Vi tror att en bred bredd skapar en hög spets i form av att varje spelare ges möjlighet till träning och match på rätt nivå, säger Fredrik Hemmingberg som är huvudansvarig för JAS-laget kommande säsong.

Sett till storleken är man en liten förening om man jämför med några av de större konkurrerande klubbarna i området. Man har dock ett mål med sin utbildning och vet vad man vill nå i framtiden. – Ledberg Innebandy har idag cirka 100 medlemmar fördelat på fem lag. Framtidsmål är att utbilda och utveckla duktiga innebandyspelare så de kan stanna inom klubben så länge som möjligt. Vi vill även etablera oss inom regionen för att vara ett alternativ som den ”lilla föreningen med det stora hjärtat”. Målsättningen inom Ledberg Innebandy är att i många år framöver kunna erbjuda spel alltifrån nybörjare till seniorspel.

Kullen med pojkar födda 2000 har varit genomgående stark för Ledbergs de senaste åren. Foto: Åsa Hemmingberg.

Först denna säsongen väljer man att anmäla lag till både division 3 och även till Juniorallsvenskan, vilket är första gången man gör. – Ledberg har under ett antal år jobbat med en bred och talangfull 00-kull. Inför varje säsong har vi planerat och försökt skapa en tillräckligt utmanande miljö för killarna i truppen. Nu är tiden mogen att ge sig in i ett tufft och utmanande juniorspel i JAS samt påbörja seniorspel i H3.

Som det nämns ovan så är det just 00-kullen som är den stommen man kommer bygga på under de kommande säsongerna, där man har ett par inslag med både äldre och yngre spelare. – Vi är cirka 35 killar i truppen med 30 stycken födda 2000, två stycken 1999, två stycken 1998 och två stycken 2001.

I ert område råder det stort konkurrens om spelare överlag och bland annat finns Linköping med SSL-lag och en tydlig satsning. Hur ser ni på just spelaromsättningen överlag i området och är ni rädda för att bli ”utplockade”, när ni är en såpass liten klubb?- Vi vill vara ett alternativ till den stora föreningen, att kunna ge våra medlemmar de fördelar en liten förening ger. Vi har inga problem att släppa spelare bara detta sker i ett samförstånd och alla inblandade ser till spelarens bästa.

Det unga laget tränar hårt inför höstens tuffa serier. Foto: Åsa Hemmingberg.

Ledberg har blivit inlottade i F-gruppen, som förmodligen är en av de tuffaste grupperna på förhand sett till vilka lag som återfinns just där. – En tuff grupp med extremt bra topp och därefter jämt fält. Tippade topplag Nykvarn, FBC och KFUM och därefter många jämna lag utan någon på förhand given jumbo.

Att man därmed inte har målsättningen inställt alltför högt, är förståeligt med tanke på att ett par av motståndarna i gruppen säkerligen kan aspirera på slutsegern i hela Juniorallsvenskan. – Målsättningen är att hitta ett spel så vi känner oss trygga oavsett motstånd. Detta blir ett ”se och lär år” där målet är en mittenplacering.

För de som inte sett er spela, vilka ska man hålla ett öga på och varför?

Filip Samuelsson- snabb back, bra offensivt.

Isak Badic- offensiv stark center, bra skott.

Elias Forssén- komplett back bra över hela banan, ny från Nykvarn.

Filip Ljungström- stark med bra skott, gör ofta mycket poäng.

Utöver just Forssén så är det ytterligare ytterligare åtta spelare som valt att ansluta till föreningen, bland annat från Finspång och KFUM Norrköping. – Inför säsongen har vi fått många förfrågningar framförallt från killar födda 2000. I Ledberg har vi aldrig aktivt värvat spelare utan killarna söker sig till oss vilket tyder på att vi har något attraktivt att erbjuda. Inför denna säsong har vi 9st nya juniorer som kommer stärka både vår bredd och spets. Extra kul är att Nykvarn fostrade Elias Forssén valt att komma till Ledberg Innebandy och då i samband med sina studier på Fria Läroverken i Linköping. Elias är en komplett back över hela banan och vi hoppas att han ska trivas och utvecklas vidare hos oss i Ledberg.

Vilka vinner JAS, säsongen 16/17?

– Linköping FBC.

Just Forssén är en av de mest meriterade som ansluter till laget. Backen var en av dem som var med i den truppen som tog guld i USM-16 tidigare i våras med Nykvarn. –  Jag valde nog Ledbergs för att jag har mött dom flera gånger med Nykvarn och dom har varit väldigt bra motstånd och verkar va riktigt härliga grabbar i laget, dom har haft bra utveckling också så jag hopps jag kan få en lika bra utveckling där också, säger han själv om sitt beslut att just välja Ledberg som ny förening.

Forssén byter bort Nykvarntröjan inför hösten. Foto: RGInnebandyfoto.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar