JAS-bloggen
Intervjuer

Brutala framgångssagan – får den en fortsättning?

Nackas damer gjorde en succéartad säsong under fjolåret där det unga JAS-laget gick hela vägen fram till Innebandyfesten och slog ut Hagfors på vägen. Väl där imponerande man på flertalet, speciellt undertecknad och trots att man inte nådde hela vägen fram så lovade det gott inför framtiden. Även klubbens damlag gjorde en stark säsong där man slutade på en andraplats i Stockholms division 2, ett par poäng efter segrande Åkersberga. – Vi hade en helt fantastisk säsong 14/15 där vi vann i princip allt som gick att vinna för F00 samt att vi lyckades vinna dam trean och gå upp till div 2, säger en av lagets tränare, Mårten Engström till bloggen.

Engström fortsätter:

– Så inför säsongen 15/16 kände vi att verkligheten skulle få komma ikapp oss och vi skulle möta på svårt motstånd och lära oss att förlora. ”The rest is history”

– Guld i ”DM för 20 åringar”, guld i Storvreta ”F99” och ”DJ18”, guld i Röda cupen ”F00”, guld i Göteborg cup ”DJ18” och guld i Prag ”F00” samt silver i ”DJ18” . Samt en femte plats på Innebandyfesten i juniorallsvenskan. I division 2 slutar vi på en hedersam andraplats efter suveräna Åkersberga som var överlägsen etta.

– Det vi frågar oss nu är om verkligheten träffar oss kommande säsong eller om sagan fortsätter säger Engström när han får i uppgift att sammanfatta den senaste säsongen.

Glada miner i Nacka efter segern i Prag.

Efter säsong så har det dock varit intensivt för en del av truppen där klubbens DJ-lag begav sig alltså ner till Prag för ett par veckor sedan där det gick riktigt bra. Guld i F16 klassen och silver i D18-klassen som Engström nämnde ovan. – Efter säsong har vi sett över trupperna. Damlaget började med en månads paus och sedan öppna träningar. DJ tränade på som vanligt men drog ner på träningarna från 3 träningar i vecka till 2 per vecka. Så såg det sedan ut för DJ fram till Prag. Damlaget körde lite tester i slutet av maj och sen försäsongsfys under juni. Alla damlagsträningar är öppna för DJ men det är frivilligt. Nu består damlaget av ca 15 DJ spelare så dom kör. Juli är det uppehåll med egna träningsscheman och i början av augusti kör vi igång igen. Då blir det mix fys och spel. DJ har egna träningar men är välkomna på dam samt att DJ kör mycket mindre fysbetonat, säger Fredrik Olsson, Nackas andra tränare till bloggen.

Nackas resultat under de senaste två åren är stort imponerande.

Hade ni inte spelat Prag, hade ert upplägg sett annorlunda ut då?

–  Ja då hade DJ följt damlaget upplägg samt att vi hade fått ett längre uppehåll.

Hur många pass ligger ni på, på ett ungefär och hur ser dessa ut?

– Under säsong har dam tre och DJ tre pass i veckan där ett av passen är tillsammans. Vi har alltså fem pass totalt. Skillnaden är att DJ har mer teknik, motorik och rörlighet medan dam har mer taktik, special teams och fys.

Fysträning genomförs under uppsikt av ledare.

Som ovan nämnt så är det en väldigt blandad ålder man har i sin trupp, där vissa av tjejerna som tillhör DJ-laget är såpass tidigt födda som 2002, som alltså har möjlighet att träna med klubbens damlag där åldern är högre. – Vi anpassar all träning till individen så åldersskillnaden tar vi hänsyn till. Oftast är det dock inte åldern som styr utan deras fysiska status. Eftersom majoriteten är unga så jobbar vi mest uppbyggnad, (rörlighet, motorik och teknik) med hela gruppen. Även de äldre har mått bra av detta.

Att man inför boll och klubba under försäsong händer titt som tätt just för att inte tappa den delen helt, där vissa lag dock väljer att enbart prioritera styrke och fysdelen. – Vi försöker ha med klubba och boll så mycket som möjligt. Främst för att det ska vara roligt men även för att underhålla tekniken.

Tror du att ert träningsupplägg skiljer sig något jämfört med närliggande konkurrerande lag?

– Nja, tidsintervallerna är nog ganska lika, det finns ju inte så mycket att spela på. Säsongen har de datum den har, alla behöver se över sina trupper i maj-juni. I juli är många på semester så vi sitter lite i samma båt där. Däremot tror jag vi skiljer oss lite i själva träningsupplägget. De flesta siktar nog på, och förbereder sina lag på kommande säsong, medan vi siktar fem år framåt. Vi bygger långsamt och långsiktigt vilket gör tex fysträningen lite annorlunda, lite mer långsiktig som sagt.

Är det något överlag som du/ni tror att många lag gör fel/prioriterar fel under försäsongen?

– Nu har vi inte full koll på alla andra men vi tror vissa blir för mycket resultatorienterade och glömmer utveckling och kanske viktigast av allt, glömmer glädjen. Vi tjänar inga miljoner på detta utan vi gör det för att vi älskar det. Då är det viktigt att ha roligt, att trivas, för då fortsätter vi utvecklas och då kommer resultaten av sig själv. Vi tror tyvärr många jagar snabba resultat och därför kör väldigt hårda försäsonger. Risken är då att spelare tappar suget och inte kör alls och dessutom krävs god kunskap om man ska undvika skador vid tung fys.

– Ett annat problem är att vissa föreningar/lag inte har fått ordning på allt och då missar hela eller delar av försäsongen. Då blir uppstarten tung och risken för skador under säsong ökar då man inte lyckats lägga grunden.

– En tredje sak är att det under silly är lätt att bli för ivrig på att få in nya duktiga spelare. Man glömmer att de ska passa in både i spelet på och utanför planen, för många nya kan röra till det. – Vår erfarenhet är att truppen klarar av 2-5 st nya, lite beroende på hur dom är såklart. Dessutom brukar det ta en säsong innan de nya är ‘inne’ i laget ordentligt och kan leverera på riktigt.

För att summera så tror vi på glädje, trygghet och långsiktighet.

Nacka i hårdträning inför stundande säsong där man har målet högt uppsatt.

En som kommit in i truppen är Maja Bergbom, som under föregående säsong spelade i Huddinge som även de tog sig till Innebandyfesten. – Jag tycker att det har känts väldigt bra och jag har kommit in i laget snabbt. Det har inte blivit så mycket innebandy än pga skada men i Prag kändes den biten också bra och jag trivs. Vi är ett härligt gäng, säger en entusiastisk Bergbom.

Målet då? Jodå, det har Bergbom ställt in relativt högt vilket inte är särskilt konstigt med tanke på fjolårets resultat och det lag man kan ställa på planen under kommande säsong.

– Målet med nästa säsong för mig är att gå långt i JAS, och toppa min åttonde plats med Huddinge från förra säsongen. Vill inte säga för mycket men att få kvala upp till allsvenskan vore kul. Sen får vi se hur långt de räcker i både JAS och serien.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar