JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på JAS-grupperna här – G till I!

Nästföljande tre grupper att kika på är G, H, I som har många likheter med fjolårets grupper. Ett par nya lag är anmälda och framförallt ett par samarbetslag. Nedan får ni bättre koll på dessa grupper!

Grupp G:

En grupp som på förhand känns som en av de svagare. Jag tror att det i stor utsträckning kommer handla om tre lag, där jag har svårt att övriga lag ska blanda sig i kampen om slutsel, men där de självklart kan hota i enstaka matcher.

Jönköping har två raka guld att försvara och även om man tappar en kull med duktiga 97:er, bland annat siste utposten Jonas Wängefors, den omskolade forwarden Filip Åkerblom och Jacob Larsson som fick känna på U19-kostymen så har man fått in Oskar Malmgren från konkurrenten Fagerhult för att nämna ett namn. I övrigt så har man ett par spelare födda 98 och 99 som är redo att växa in i kostymen där jag dock ser att laget håller en något lägre kvalité jämfört med föregående två år.

Fagerhult tappar just Malmgren, men med en forward och notorisk poänggörare som Alexander Pernsteiner så är man alltid ett hot. Johan Ringqvist är en målvakt av hög klass och framtidsnamn finns i Albin Claesson och William Snäll.

Oskar Malmgren, som nästa säsong spelar i Jönköpingströjan. Foto: Mats Roman.

Det sista laget som jag tror kan vara med i toppen är Hovslätt som visade under förra säsongen att man kan störa topplagen och jag tror man siktar på samma sak i år och frågan är om de unga talangerna Adam Bäck och Wille Knuthas får chansen att visa upp sig redan denna säsongen.

Rydboholm kommer kombinera lag som man gjorde under föregående säsong och i övrigt så är det nya bekantskaper i form av Borås och Tygriket, som tillhör samma område och distrikt. Där finns det inte tillräckligt med bra spelare för att fylla tre JAS-lag och jag tror det kommer märkas.

Gruppvinnare: Jönköpings IK

Utmanare: Fagerhult Habo IBK & Hovslätts IK

Poängligavinnare: Alexander Pernsteiner, Fagerhult Habo IBK

Tre spelare att uppmärksamma:

Otto Weidman, Jönköpings IK

Filip Wiklund, Fagerhult Habo IBK

Simon Josefsson, Hovslätts IK

Grupp H:

En grupp där flertalet av lagen kommer känna igen varandra sedan den föregående säsongen. Då vanns gruppen av Pixbo före Warberg och Lindås, ett scenario som jag inte tror är helt omöjligen även denna säsongen där dock placeringarna kommer vara annorlunda.

Lindås ser otroligt starka ut den här säsongen. På minuskontot finns endast Marcus Magnenyr som är för gammal, vilket dock är ett tungt avbräck med tanke på hans målfarlighet. Dock har man fått en en annan målskytt i form av Max Källerteg från Mölndal samt backen Jakob Niemer. Man segrade i Axa här i maj med just detta laget och ses enligt mig som ett av lagen som kan gå för guldet i år. Det ska tilläggas att att Lindås har två lag denna säsongen, där man även har registrerat FBC Sisjön. På pappret är det tänkt att Lindås IBK ska vara det starkare laget och det blir spännande att se hur fördelningen av spelare sker.

Mölndal däremot ser svagare ut denna säsongen, dels på grund av de två tappen till Lindås, men även Eric Hellman och Alexander Dahlström är två tunga avbräck. Bakåt finns dock backduon Holmberg/Björklund och framåt kan David Siitonen hitta på lite av varje. Magisk spelare! Ett namn för framtiden är Lucas Dahlström, född 2002, som redan förra säsongen spelade en hel del i JAS.

Även Pixbo ser svagare ut då många av lagets 97:er hade framträdande roller. Thurén, Svahn, Salomonsson, Roos plus ytterligare 4-5 namn och denna säsongen lär ansvaret vila på spelare som Tom Carlsson, William Zachrisson och William Lindström. Att man når slutspel igen ser jag dock inte som omöjligt, men troligtvis inte i som gruppetta och i ett eventuellt slutspel tror jag man får det tufft.

Tom Carlsson, en spelare som kommer få ta stort ansvar från sin centerposition i Pixbotröjan. Foto: Christofer Axelsson.

Warberg är ett lag som allt som oftast imponerat på mig. Man spelar med en härlig intensitet och spelarna vet sina roller. Philip Subiabre är en back med härlig bollkontroll och bra blick för spelet och man har genomgående ett stabilt och duktigt lag som jag tror tar sig till slutspelet.

I övrigt så är Backadalen en ny bekantskap, ett lag med flertalet duktiga spelare födda 00, men man kommer förmodligen väga lite lätt i många möten. I laget finns bland annat Partilles Kalle Bylunds lillebror, Pontus. Synd att dom inte hamnade i samma serie så kunde fått ett brödramöte!

Gruppvinnare: Lindås IBK

Utmanare: Warberg IBF & Pixbo Wallenstam IBF

Poängligavinnare: Max Källerteg, Lindås IBK

Tre spelare att uppmärksamma:

Tom Carlsson, Pixbo Wallenstam IBF

David Siitonen, Mölndals IBF

Joel Birgersson, Warberg IBF

Grupp I:

Även detta en grupp där flertalet av lagen känner till varandra sedan föregående säsong. Gruppen i sig höll väldigt ojämn kvalité och det var Partille och Lockerud som då gjorde upp i toppen med jämna fighter.

Partilles avbräck är ganska tunga i form av flertalet 97:er. Främberg, Holm, Hellström, Linus Karlsson i kassen och även Säll Magnusson som växte fram på backplatsen. Även värd att nämnas är Hugo Arvidsson, en back som haft sina styrkor i det defensiva spelet. Spetsen finns dock kvar i Bylund, Bodenmalm, Alex Mattsson som kompletteras med mer rollspelare som Rydén och Zander. I klubben finns även ett duktigt lag födda 00 som lär få vara med här och visa framfötterna. Att en femma tar en plats direkt är troligt och det största frågetecknet just nu är målvaktsposten.

Även Lockeruds tapp av 97-kullen är tuff och trots att man kommer få till sig ett par duktiga 00:er från Herrestad bland annat, så är laget utan tvekan ett sämre lag på pappret i år. Eddie Nissen Sandberg kommer få dra ett tungt lass och det gäller att andra kan kliva fram och producera poäng när firma Stöckel/Lundell nu försvinner. Blir det slutspel igen? Kan bli, men det blir betydligt tuffare.

Herrestad tappar som nämnt ovan, stora delar av sin duktiga 00-kull och att ingå i ett samarbete med Vänersborg känns sunt. Till laget ansluter även Rasmus Olsson från FBC Lerum, men den där ungdomliga offensivlustan man visade upp under den senaste säsongen, den lär nog bli hämmad.

I övrigt så är det fler samarbetslag där IBF Göteborg och Sävedalen bland annat kör ihop, men jag tror att dessa lag kommer få svårt att hävda sig i längden.

Gruppvinnare: Partille IBS

Utmanare: FBC Aspen/Floda & Lockerud Mariestad

Poängligavinnare: Erik Ström, FBC Aspen/Floda

Tre spelare att uppmärksamma:

Jonathan Bodenmalm, Partille IBS

William Strömfeldt, Vara IBK

Eddie Nissen-Sandberg, Lockerud Mariestad

Jonathan Bodenmalm blir en nyckelspelare i Partilles JAS-lag den stundande säsongen. Foto: Roine Bengtsson.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar