JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på JAS-grupperna här – D till F!

Nästa tre grupper ut som följer på HJ-sidan är D, E samt F, där vi hinner avverka lag och grupper från Stockholm, Uppland, Östergötland och Södermanland bland annat! Bli miniexpert på ett fåtal minuter här nedanför.

Grupp D:

En ”klassisk” stockholmsgrupp med flertalet bekanta lag och något nytt inslag. Djurgården bygger ett helt nytt lag och ”värvar” en uppsjö av spelare från Nacka. Jag skulle snarare vilja säga att Nackas JAS-lag i princip flyttar över till Djurgårdens tröja och där man sedan förstärkt med ett par namn från Älvsjö och Offensiv Lidingö.

Trots Djurgårdens samtliga nyförvärv så har man inte alls samma spets som man hade föregående säsong och det lär blir en annan typ av innebandy från det randiga laget där man inte lär kunna dominera matchbilder lika grovt.

Huddinge var med högt upp redan under fjolåret trots att man på pappret hade ett ganska ungt lag så störde man topptrion vid flertalet tillfällen. I år anser jag att man får bära favoritskapet med namn som Andreas Burman, Axel Lindell Nilsson, Leo Karlström och framförallt backen Linus Hellqvist som blivit riktigt lovordad.

Bakom tror jag att Farsta på nytt kan ta en plats i slutspelet. En kompetent målvaktsduo i form av nye Rasmus Engström och Martin Schön, blandat med ett par spetsspelare som Pontus Sjöström bland annat. I laget finns även flertalet spelare födda 1998 som varit med under de senaste åren och ett par nyförvärv från Tyresö som lär kunna bredda truppen.

Salem tappar en stor del av fjolårets spännande trupp, bland annat en kull med 00:er, samt flertalet spelare födda 97 och Pelle Hansson som inte kommer spela med Salem kommande säsong. Trots det tycker jag inte laget ska underskattas alltför mycket. Man skapade sig en galen vinnarkultur under den föregående säsongen i de något yngre lagen och nu får spelare som Hannes Kjellberg och Joacim Larsson bland annat visa vad de går för på en högre nivå. Kvar finns även Kevin Haglund, en av landets vassaste målskyttar som nu även kommer ställas mot sin gamla klubb, Telge. Kommer ni ihåg den omtalade historien? Ryktas om att det kan bli ett hett möte där!

Det känns som att gruppen kan bli något av ett getingbo där lagen kan turas om att slå varandra i en ganska stor utsträckning och en spelare som Samuel Kihlström i Hässelby är en spelare som kan vara skillnaden mellan vinst och förlust för sitt lag.

Gruppvinnare: Huddinge IBS

Utmanare: Farsta IBK & Salems IF

Poängligavinnare: Kevin Haglund, Salems IF

Kan poängmaskinen Haglund på nytt bli poängligavinnnare? Foto: RGInnebandyfoto.

Tre spelare att uppmärksamma:

Linus Hellqvist, Huddinge IBS

Erik Oweling, Djurgårdens IF

Pontus Sjöström, Farsta IBK

Grupp E:

En grupp med lite ny utformning där nu Uppsalalagen kombineras med ett par lag från Stockholm istället för lag från Gästrikland/Dalarna likt man gjordes under föregående säsong.

Här tror jag dock att det blir Uppsalagen som gör upp om det i toppen med Täby, Åkersberga och Bele Barkarby.

Rasbo är ett ungt lag, där man har talang i både sina spelare födda 1998 ( Forsberg och Johansson bland annat), men framförallt i sina spelare födda 1999 (Jansson och Olofsson för att nämna två). Förra säsongen placerade man sig ganska långt ner, men med tanke på den unga snittåldern så har man säkerligen tagit med sig en del lärdomar och man har även förstärkt laget med ett par spelare från Hagunda bland annat.

Åkersberga och Bele Barkarby är två lag som nådde playoff i våras i en då något svagare C-grupp. Dock behåller man stora delar av sina trupper intakta och även ett lag som Täby med flertalet duktiga 99:er kan bli intressanta.

Sirius nådde playoff i våras och är ett gediget slutspelslag. Nu tappar man dock ett par viktiga 97:er och det ryktas om att fler är på väg att lämna, likt Albin Eriksson gjorde för Alunda. Kan Filip Erikssons succé fortsätta nu när han är mer ”välscoutad”? Återstår att se!

Eriksson slog igenom rejält under den gångna säsongen. Foto: Eva Ohlström.

Vinnare: Åkersberga IBF

Utmanare: Rasbo IK & Täby FC

Poängligavinnare: Michael Jansson, Rasbo IK

Tre spelare att uppmärksamma:

Simon Olofsson, Rasbo IK

William Westerholm, Täby FC

Mattias Jansson, IK Sirius IBK

Grupp F:

En snarlik grupp om man jämför med hur den såg ut under förra säsongen. Skillnaden nu är att Linköping har tillgång till sina tre nyförvärv, som man gjorde under säsong, från start och att ett ungt och spännande lag som Ledberg tillkommer.

I toppen tror jag vi kommer få se tre relativt tydliga lag i form av Nykvarn, FBC Linköping och KFUM Norrköping, precis som under fjolåret där jag inte tror Bergs och övriga orkar hota under en hel säsong. Samtliga av de tre lagen är lag som kan gå riktigt långt och framförallt Nykvarn som jag håller som en av de klara favoriterna till att slåss om guldet.

Nykvarn tappar ett fåtal 97:er där backarna Fondelius och Karlström är relativt tunga sådana, men där har man fått in Jonathan Edelsvärd som återvänder från Salem. Lägg där till att Lukas Svensson blir ett år äldre och ännu bättre, så är det ett mycket kompetent lag rätt igenom.

Linköping är i princip minst lika namnkunnigt och även om poängfirman Hedberg/Zetterström är två som försvinner så är 98-kullen den starkaste i detta FBC. Dock ska man nu kombinera JAS-spelet med spel i division 1, vilket självklart kan bli en tuff utmaning för detta unga lag.

Kan tvillingduon i Nykvarn fortsätta skörda framgångar? Foto: RGInnebandyfoto.

KFUM är ett svårläst lag. Dels kan man dra på sig utvisningar i mängder, men dels så kan man spela en offensiv innebandy där man blir otroligt tunga att möta. Abrahamsson/Wastesson lär fortsättas matchas relativt hårt om det behövs och lär göra sina poäng som vanligt.

Ledberg har med sitt unga lag ett ”se och lära år” i princip, men självklart vill man slåss om poängen redan nu och detta är ett lag för framtiden, definitivt.

Vinnare: Nykvarns IF Ungdom

Utmanare: FBC Linköping & KFUM Norrköping

Poängligavinnare: Adam Wastesson, KFUM Norrköping

Tre spelare att uppmärksamma:

Oskar Hovlund, FBC Linköping

Lucas Rigogiannis, Nykvarns IF Ungdom

Olle Abrahamsson, KFUM Norrköping

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar