JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Få bättre koll på JAS-grupperna här – A till C!

De första tre grupperna ut att få sig en genomgång är grupp A, B och C på HJ-sidan. Korta kommentarer, en lättare tippning och lite mer därtill, kan ni läsa om nedanför!

Grupp A:

A-gruppen blir ju alltid relativt väntad, då det inte finns så mycket att jobba med rent geografiskt för förbundet och när man ser listan på anmälda lag så kan man kort därefter räkna ut hur gruppen kommer utformas och vilka lag den kommer innehålla.

Förra året så tog sig två lag från den här gruppen hela vägen fram till Innebandyfesten, där Gamla Stan var en av de mest positiva överraskningarna. Då bestod stommen av spelare födda 1997 och den här säsongen tror jag man får det betydligt tuffare. Att RIG som vanligt får gälla som favorit är ingen skräll, där man nu har en mycket duktig kull med spelare födda 2000 som ansluter till hösten. Samtidigt får spelare som Filip Björk, Kasper Broby och Joel Sundstrand, större roller vilket jag tror man kan hantera under sist sista år.

Vidare kan vi se att Dalen inte valt att anmäla lag och jag tror att lag som Sundsvall och Umeå City blir lagen som utmanar i toppen. Just City tackar Dalen och får bland annat in Hampus Öhgren i truppen. Sundsvall har en mycket hög högstanivå med spelare som Hampus Strömberg, William Rikner och Carl Wadsten truppen vilket även gäller City som kan stoltsera med Hugo Lindberg, Linus Holmgren och Felix Hollsten-Lidberg bland annat. Även City var ett lag där spelarna födda 1997 var lagets poängstarkaste och just där gäller det att andra kliver fram för att ersätta. Linus Lindgren är U19-aktuell och har hyllats uppe i Umeå där man kört försäsongen tillsammans med Thorengruppen.

Wibax blir en ny bekantskap och där finns spetsen i bland annat Anton Andersson som lär få drar ett tungt lass i sitt JAS-lag. Ett lag som jag inte tror kommer ha något att göra med toppstriden.

Vinnare: RIG Umeå IBF

Utmanare: IBK Sundsvall Ungdom & Umeå City IBF

Poängligavinnare: Hampus Strömberg, IBK Sundsvall Ungdom

Tre spelare att uppmärksamma:

– Hampus Ahrén, RIG Umeå IBF

– Linus Lindgren, Umeå City

– William Rikner, IBK Sundsvall Ungdom

Hampus Ahrén slog igenom i Salem under den gångna säsongen. Till hösten blir det spel i RIG Umeå för hans del. Foto: Christin Holm.

Grupp B:

En grupp med ett par nya lag, där det säkerligen råder en viss ovisshet och på förhand känns det antingen svårtippat när man ska sia om utgången. Sandviken nådde playoff förra året, men tappar en hel del tunga namn födda 1997. Bland annat Gustav Wanke, Kenny Rådberg och duktige målvakten Philip Hyson Hörne. Lagets bäste poängplockare under säsongen 15/16, Linus Lindgren har även dragit av korsbandet och missar därmed hela säsongen vilket i sig blir ett ännu tyngre tapp då han hade varit en av de ledande spelarna den kommande säsongen. I det offensiva spelet lär det bli Filip Lindberg som får dra ett stort lass.

Även Falun tog sig till playoff föregående säsong, där man nu får klara sig utan Casper Backby, Jonas Larsson och Mattias Sohlberg, tre offensiva pjäser som inte går av för hackor. Att man ska kunna vara med och utmana om platserna för playoffspel igen, tror jag inte är omöjligt dock.

Ett lag som i denna ovissa grupp som kan vara med i toppen tror jag är KAIS Mora, ett lag som under våren i USM-klassen tog ett silver efter finalförlust mot suveräna Nykvarn. Kan man få ihop det på samma sätt i JAS-spelet och få andra att axla Erik Helanders avsaknad av poängskörd så kan det nog bli riktigt bra.

Vinnare: KAIS Mora UIF

Utmanare: IBF Falun Ungdom & Sandvikens AIK.

Poängligavinnare: Matteus Gavatin, KAIS Mora UIF

Tre spelare att uppmärksamma:

– Pelle Hedlund, Håsta IBK

– Erik Erickson, IBF Falun Ungdom

– Viktor Karles Karlsson, Gävle GIK

Kan Gävle motbevisa bloggen och slåss om slutspelsplatserna? Foto: Eva Ohlström.

Grupp C:

På förhand känns just denna gruppen som en av de tuffaste där flertalet lag känns som potentiella lag att deltaga på en Innebandyfest för åtta lag. Starka 98-kullar på många av lagen, där även Västmanlands 99:er som tog guld senast i SDF-SM återfinns i stor utsträckning.

Hagfors missade slutspelet i våras och det tror jag man kommer göra på nytt. Dels på grund av att klubbens 97-kull var en stark sådan och dels för att konkurrensen i övrigt är såpass tuff.

Istället tror jag det kommer stå mellan Örebro, Karlstad och Skoghall, där självklart lag som Lillån och Västerås kommer göra livet surt för många lag och även är lag som kan ta sig vidare. Lillån kommer jag aldrig underskatta igen, där man dock nu tappar flertalet framträdande namn där man kan se att lagets sju främsta poängplockare i gruppspelet förra säsongen var födda 1997. Isak Palmén däremot, spännande namn att följa, född 00!

Skoghall underpresterade enormt förra året och hade vissa problem att få samtliga att satsa på JAS efter vissa oenigheter om jag förstått det rätt. Dock blev det en tredjeplats i USM och med den talangen som finns i Jonas Linder, Max Haffling med flera, så blir man en kandidat.

Örebro tappar inte en spelare tills denna säsongen om jag inte missat någon och när samtliga av lagets nyckelspelare i princip är födda 1998 (Embretzen född 1999), så är det denna säsongen man ska gå för guldet. Kvalitén finns, spetsen finns och traditionen finns. I år blir man starka!

Vinnare: IBF Örebro Ungdom

Utmanare: Skoghall IBK & Karlstad IBF Ungdom

Poängligavinnare: Jacob Embretzen, IBF Örebro Ungdom

Embretzen, en notorisk poänggörare som redan nu spelat i allsvenskan. Foto: Anna-Karin Lindholm.

Tre spelare att uppmärksamma:

– Emil Lundmark, IBF Örebro Ungdom

– Jesper Colling, Karlstad IBF Ungdom

– Isak Palmén, Lillån IBK

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar