JAS-bloggen
Okategoriserade

U19 – förändring till det bättre?

För drygt exakt ett år sedan, satt jag och jagade rätt på de de 70 namnen som ingick i U19-landslagets sommartrupp. Nåväl, jag fick inte fram alla 70, men nästintill till slut. Redan då var jag relativt kritisk till ett par saker.

Det ena var att man på dessa namn hade lyckats missa ett par relativt givna namn enligt undertecknad i alla fall, namn som jag personligen både trodde och tyckte skulle vara aktuella för ett läger på Bosön. Det andra var att den som tog ut namnen var då den förbundskaptenen som hade annonserat att han skulle avgå (om han inte redan hade gjort det), vilket jag personligen kan tycka är ännu märkligare. Precis som under denna säsongen så hölls fyra regionsläger för drygt 120 spelare runtom i landet där man fick en första chans att testa på vad som krävs för att nå det svenska U19-landslaget. Det lägret där jag deltog på, då i form av NIU-instruktör, representerades landslagsstaben enbart av en scout/läktarcoach och inget annat där hans ord då förmodligen vägde relativt tungt kring just det regionslägret där det självklart gjordes ytterligare scouting utöver detta för att fastställa vilka som till sist blev aktuella för sommartruppen och Bosön.

Nu har man gjort vissa förändringar i upplägget, fram tills det att man presenterar en trupp som får chansen att visa upp sig Bosön till hösten.

Även denna säsongen hölls fyra regionsläger, precis som under säsongen 14/15, varav Mariestad och Vadsbogymnasiet var en av staden/skolan som fick chansen. 120 spelare kunde under ett par timmar gå ifrån anonym till mer intressant och spännande och energin som flödar vid dessa läger är magiska, det kan jag intyga. Jag säger inget om detta upplägget, det köper jag rätt av och jag tycker det är ett bra tillvägagångssätt. Landslagsstaben kan på ett bättre sätt nätverka med NIU-skolorna och instruktörerna och NIU-instruktörerna som nominerar spelarna från sitt distrikt, skapar bättre dialog med föreningar och tränare i sitt egna distrikt.

Därefter höll man tre regionala läger, i Jönköping, Uppsala och i Umeå, där 82 spelare fick chansen att deltaga på nytt om jag inte räknar helt fel på deltagarantalet. Eventuellt att det kan ha varit någon mindre eller mer, beroende på skada/sjukdom och om någon tillkommit lite senare än de första listorna som presenterades. Nytt här var att spelare födda 1999 som gjort bra ifrån sig under till exempel SDF-SM och vid Innebandyfesten, fick chansen att visa upp sig. Spelare som Linus Hellqvist, tvillingarna Rigogiannis, Adam Nilsson och David Siitonen för att nämna några, tog chansen och tillhör även skaran som nu fått beskedet av landslagsledningen att de är aktuella för Bosönlägret till hösten. Kul! Att även yngre spelare får chansen, då ett landslag enligt mig inte borde vara åldersbaserat, utan enbart fokuserat på kvalitén. Det är ändå ett landslag vi pratar om som är Sveriges flaggskepp utåt sett på den internationella scenen där de bästa ska spela. När vårt U19-landslag spelade finnkampen här under våren med ett rent 97-lag, så spelade Finland istället med ett lag minderåriga spelare, födda 1998-1999 för att vara maximalt förberedda inför stundande VM. Skillnader? Absolut och det återstår att se vad slutprodukten blir.

Nu till det jag inte riktigt förstår. Precis som förra året så ansåg jag att man lika gärna kunde skickat ut 100 brev till spelare angående sommartruppen, just för att inte missa någon, men även för att få flertalet mer involverade och samtidigt behålla våra spelare runtom in landet mer motiverade. Vissa kanske tar ett besked att man står utanför att man väljer att hoppa av sporten, där ett positivt besked kan väcka och sporra en karriär något enormt. Att det finns spelare som väljer att sluta om man missar SDF-SM eller U19, är inte ovanligt inom sporterna överlag eller åtminstone väljer att trappa ner sin satsning.

Efter de tre sista regionslägrena så har spelarna fått ett mail om det är så att de fortsatt är aktuella inför höstens Bosönläger där nu ledningen vill att spelarna ska komplettera med tider inom de fysiska områdena. Mail/brev har trillat in allt eftersom och jag när jag såg det först så trodde jag att det var en kallelse för hösten, men insåg snabbt att det enbart betydde att man var aktuell då en hög utsträckning med namn hade fått ta del av just denna information. Av det jag fått fram hittills så är det 74 spelare där ett par stycken inte deltog under de sista regionslägrena, som nu fått just denna informationen att deras drömmar om nästa steg i U19-steget, alltså Bosönlägret fortsatt lever.

Finns det alltså ett fåtal spelare som utmärkte sig såpass negativt att de gallras bort direkt? Och är det verkligen så att hela 74 spelare (minst) har legat på en såpass jämn nivå under regionslägrena att en tid inom de fysiska områdena ska avgöra när man ska gallra bort ytterligare 40 namn drygt för att komma ner på de 30+4 som är tänkt att närvara vid Bosön? Det känns då som att kvalitén är  oerhört hög och jämn (vilket jag själv har svårt att se) om en tid ska kunna avgöra din närvaro eller inte. Med tanke på att jag längre upp tryckte på att man kunde innefatta ett större omfång med spelare genom fjolårets sommarbrev, så är jag inne på samma spår här. Istället för att “gallra” bort 9-10 enstaka spelare, kan man inte innefatta dessa inom samma ramar även här och meddela samtliga som testades i Jönköping, Uppsala eller Umeå i maj att de är aktuella inför hösten?

Alternativet som jag ser är att man helt enkelt göra en större gallring från start just för att spetsa direkt. Återigen så har jag svårt att se att det är såpass jämnt mellan den stora gruppen att den fysiska statusen avgör allt.

Nåväl, grattis till er som fått informationen om att ni är aktuella! Kalla mig bitter eller vad ni vill, men min åsikt står kvar.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar