JAS-bloggen
Intervjuer

Slutspelslaget vill nå nästa nivå: ”En ny dimension på träning”

KFUM Norrköping kommer under nästkommande säsong spela i Östergötlands division två serie, samt i Juniorallsvenskan med sitt unga lag. Redan nu är ledarstaben i full fart med att förbereda sitt lag inför den stundande säsongen som väntar, där man i år hade ett något längre uppehåll. – Vi startade upp vår försäsong med fys vecka 22. Det är en vecka senare än förra året och nu har man haft möjlighet att få ledigt från innebandyn tre veckor efter sista cupen till försäsongen drog igång, jämfört med bara en vecka förra året. Vi har spelat mycket i år och det kändes som att det var behövligt med lite längre vila för att mentalt vara mer sugen och förberedd på en tuff försäsongsfys, säger Jonas Dahl som är ansvarig för lagets försäsong.

KFUM är ett par veckor in i sina förberedelser inför nästkommande säsong.

Just division två blir en ny omgivning för laget, som förra året huserade i division tre, men efter en fint genomförd säsong och ett lyckat kval så blev det avancemang. Ett avancemang som dock inte hade någon inverkan på försäsongens upplägg. –  Nej, vi hade kört på samma sätt om vi missat kvalet, divisionsspelet är ju bara en del i vad vi vill uppnå under kommande säsong. JAS och cupspel är minst lika viktig om inte viktigare för oss och vi vill ju komma så bra förberedda till det som möjligt för ge oss själva chansen att lyckas där.

Hur kommer upplägget se ut?

– I juni kör vi tre stycken gemensamma fyspass/vecka. Ett är fys i skidbacke med snabbhet och acceleration som fokus. Två är ett pass med blandat matchspel på liten plan i högt tempo och intervaller. Tre är ett styrketräningspass med övningar inriktat mot innebandyspelaren.

– Det finns också flera som kör ett par pass/vecka egen träning utöver våra tre pass. Vi tar uppehåll i juli från kollektiva träningen, men där får man eget ansvar att köra sin fys. Sedan drar vi igång igen första veckan i augusti med fortsatt fys men med mer och mer innebandyinslag och även träningsmatcher i mitten av augusti.

Backträningen är fokus vid ett pass i veckan för de unga spelarna i KFUM.

Laget har inför denna försäsongen, förutom att ha ett längre uppehåll efter säsongens slut, även förändrat vissa andra saker där man tagit hjälp av ett namn utifrån. – I år har vi tagit hjälp av en välutbildad kille som heter Joel Sollinen som har lagt upp träningen med övningar som är väldigt anpassad efter vad just en innebandyspelare har nytta av. Han har också där vävt in mycket fokus på rörlighet och mobilitetsträning. Han såg i höstas när han hjälpte oss första gången att många var relativt stela och orörliga vilket försvårar att t.ex. kunna göra en snabb riktningsförändring på plan. Det finns lite videoklippp på vår hemsida där man kan se vad jag menar. Mycket nyttigt för oss känns det som, en ny dimension på träning med ett helt nytt tänk som tilltalar både mig och grabbarna mycket.

Laget har en ung snittålder och det är i princip samma lag som spelar i både juniorallsvenskan samt i division två. Spelare födda 1998, 1999 och även 2000 återfinns i truppen och en viss skillnad mot de andra konkurrenterna kan finnas enligt Dahl. – Jag har inte superkoll på hur de andra division två lagen gör med försäsongsträning men jag tror nog inte att det är så många som kör så här tidigt och mycket som vi gör så hoppas på att vi kan få en fördel där mot en del lag med äldre spelare som är i en fas där man  kanske inte satsar så superhårt på sin innebandy pga att det finns annat i livet som tar mycket tid.

Under säsong, hur väljer ni att jobba med de fysiska bitarna och skadeförebyggande då?

– Vi har inte varit så bra på detta tidigare men med vår duktige samarbetspartner på fysen, Joel, skall vi försöka att göra detta till en naturlig del i träningen! Framförallt rörlighetsträningen för att vi skall vara smidiga och därmed också undvika skador bättre. Sedan försöker vi hela tiden underhålla snabbhetsbiten i innebandyträningen under året på olika sätt, tex har vi jobbat mycket med stegar för att få snabba fötter, vilket jag tycker ha givit resultat.

Stegarna, ett ständigt återkommande inslag i KFUM:s träning.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar