JAS-bloggen
Intervjuer

Backby hyllar nystartade initiativet: ”Kan vara steget som hjälper Sverige”

Redan säsongen 2013/2014 presenterade han sig som en av Sveriges största talanger när han 15 minuter och 33 sekunder in i SM-finalen, petade in 2-1 ledningen för sitt Falun mot Storvreta. Sedan dess har Casper Backby växt ut till en komplett SSL-spelare och har även agerat kapten för Sveriges U19-landslag. För drygt en vecka sedan kom han hem från ”Topp och Talanglägret”, det nystartade initiativet från Svensk Innebandy där ett gäng talanger som framöver ses som aspiranter på en plats i A-landslaget, fick chansen på att testa på landslagsverksamheten i en annan miljö. – Innan lägret visste man ju inte riktigt vad man skulle vänta sig men såhär i efterhand så tycker jag personligen att detta var väldigt givande. För det första så kom man grabbarna i ”laget” väldigt nära och det är ju självklart något positivt då vi förhoppningsvis ska spela med och mot varandra under en längre tid framöver. Sett till just lägret och upplägget så kändes det hela väldigt professionellt. I stort sätt varje dag bestod av 2 träningar där ett var fys och det andra var innebandy vilket funkade väldigt bra. Detta läger gav mig en ytterligare boost i min innebandykarriär och fick mig ännu mer motiverad till att göra en bra försäsong, säger den unge centern till bloggen.

Initiativet är nystartat och är just till för att glappet mellan U19-landslag och A-landslag inte ska bli såpass stort. Backby själv tror att det är rätt väg att gå för Sverige och hoppas man fortsätter med detta framöver. – Jag hoppas verkligen att detta fortsätter framöver. Som jag sa så fick jag en enorm boost av det hela vilket jag även tror att de andra spelarna fick. När vi sedan fick jobba så pass nära A-landslaget så får man ju ytterligare motivation. Detta kan mycket väl vara steget som hjälper Sverige att hålla kvar sin tron i innebandyvärlden även på långsikt.

Född 1997 så var han en av lägrets yngsta, där stora delar av de andra namnen var födda 1994 eller 1995.

Du var en av de allra yngsta på plats, men är trots det en av de mest rutinerade. Vilken ”roll” intog du under veckan?

– Jag tog egentligen ingen ”tydlig” roll utan jag försökte mest bara vara skön i miljön. Eftersom att man kommer tampas med dessa spelare under en längre tid framöver så anser jag att det är väldigt viktigt att man kommer överens i gruppen vilket jag tyckte att vi verkligen gjorde. Tack vare att vi inte spelade något matchspel under veckan så behövdes det inte heller några tydliga ledare i gruppen på samma sätt som om kaptener skulle nämnas osv. Just detta var det nog lite tanke bakom. Detta är ju som sagt inget nytt u23-lag utan detta läger var verkligen för att lära och ta till sig saker vilket kanske hade varit svårt om man hela tiden konkurrerade om olika positioner.

Från vänster ser ni Robin Blåberg, Adam Forslöv, Casper Backby, Niklas Ramirez, Sebastian Palmqvist, Ludwig Persson och Sebastian Degeryd, några av spelarna som deltog under veckan. Foto: Svensk Innebandy.

En annan ung spelare som deltog var Axel Larson också han född 1997 som numera representerar AIK i SSL efter att ha lämnat allsvenska Djurgården. Dessa två känner även varandra sedan U19-landslaget där man spelade tillsammans. – Jag tycker att det var otroligt roligt att även Axel fick denna chans. Han är en otroligt duktig innebandyspelare och en väldigt skön individ som jag har känt under en längre tid så självklart var det skönt att ha han där.

Vad är du mest nöjd med själv under veckan?

– Jag tycker personligen att det var skönt att få den bekräftelsen att allt hårt jobb som man lagt ner har gett resultat. Att komma med på detta läger är ju bara det en positiv sak men att sedan få leva som ett ”proffs” där nere var kul. Jag tycker att hela upplägget var bra så det finns inte så mycket att klaga på.

Bland namnen på listan i övrigt fanns spelare som Växjöduon Ludwig Persson och Valdemar Ahlroth, Sebastian Palmqvist och Jesper Kivipaasi från Mullsjö och det allsvenska bidraget i form av Örebros Markus Ekengren bland annat. Just en av dessa var den som Backby själv imponerade s lite extra av under veckan i värmen. – Under lägret fick vi faktiskt inte visa vad vi gick för på samma sätt som om vi skulle spelat matchspel eller liknande men utanför plan så imponerades jag enormt av Ludwig Persson. Jag kände inte Ludwig innan lägret men det var lätt att lära känna. En skön och omtänksam person som också i slutet av veckan fick pris för just detta. Annars så var faktiskt hela gruppen ett skönt gäng.

Två av Backbys klubbor, som undertecknad själv fått äran att inneha framöver!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar