JAS-bloggen
Intervjuer

Spelat färdigt i JAS – väljer spel i Schweiz

Edvin Rönnblom är en av spelarna som tar studenten inom kort då han nu gjort tre år på RIG-gymnasiet. Rönnblom som är ifrån Västerbotten från början, väljer nu att ta ett stort steg då han gjort klart med en flytt till Schweiz för att fortsätta sin karriär i Thurgau. – Till en början var jag var lite disträ, men nu när alla bitar är på plats känns allt bara positivt. Det är ett tag kvar innan jag flyttar ner så fokus ligger mest på försäsongen just nu. ”Utlandsäventyret” är mer något som skymtar längre bort, men jag har höga förhoppningar på den kommande säsongen, säger Rönnblom till bloggen.

Thurgau härstammar från östra Schweiz och spelar i den schweiziska andraligan, NLB. En klubb där Rönnblom förväntas få förtroende från start. – Thurgau visade stort intresse väldigt tidigt och lovade mig dessutom mycket speltid. Två faktorer som jag tycker är viktiga när de gäller utveckling. Klubben har också haft ett gott rykte samt mycket framgång.

Intresse fanns även från svenska klubbar, men forwarden gjort klart tidigt vart intresset låg och därmed så avslogs övriga intressenter. – Det fanns alternativ i Sverige men jag bestämde mig för Schweiz ganska tidigt och därför avböjde jag de flesta förslagen innan de kom med något konkret.

Vad tror du kommer skilja sig mest i spelet mellan länderna?

– Jag såg lite av slutspelet och den stora skillnaden är spelvändningarna. Spelet där nere är mer fram och tillbaka, och det är mycket tätare mellan målchanserna.

Rönnblom, som är född 1997 och därmed blir 19 år gammal senare under året, har därmed rätt ålder för att spela både i klubbens A-lag, men även i U21-laget, där rollerna kan variera. – Jag kommer att spela i både herr och U21-laget så mina roll beror på vilket lag jag spelar med. Förhoppningsvis kommer jag vara framträdande i U21-laget och bidra med att skapa heta chanser. I herr-laget är det lite mer oförutsägbart, men jag hoppas kunna bidra med främst snabbhet då spelet, som tidigare nämnts, svänger en hel del.

Rönnblom här presenterad. Foto: Thurgau.

Stort fokus kommer ligga på just innebandyn, men även andra inslag i Rönnbloms vardag kommer återfinnas under vistelsen i Schweiz. – Innebandyn kommer att vara första prioritet, tanken är att jag ska köra två pass om dagen. Jag ska till en börjar gå skola för att komma in i språket och fylla ut tiden på dagarna. Sedan får vi se hur dagarna ser ut, förmodligen tar jag studier från Sverige och läser på skolan hela året.

Till sist, du har fått hjälp av JACT i denna situationen. Hur har de hjälpt dig och hur underlättar dem?

– Jonas Thomsson är den kontaktperson jag haft sedan den dagen jag skrev på. Han har själv spelat innebandy nere i Schweiz så han har vart kunnig och erfaren när han berättat och svarat på alla mina frågor. Det är också svårt att veta alla grejer man ska skriva in i ett kontrakt och där har JACT vart till stor hjälp för mig. Det har vart både tryggt och fördelaktigt, det är väl också förklaringen till varför allt fler väljer att gå med.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar