JAS-bloggen
Intervjuer

Belönades med VM-plats efter magiska säsongen: ”Största du kan få uppleva”

Lovisa Hedin, som för snart två år sedan flyttade till Umeå för att påbörja utbildningen på RIG, är en av två målvakter som har blivit uttagen till att representera Sverige i kommande U19-VM. – Såklart hoppas man alltid, det är största du kan få uppleva som junior. Men hade du frågat mig i början av säsongen så hade jag nog inte haft några drömmar om VM då jag inte var aktuell för varken Bosön-lägret eller EFT, men när jag fick chansen i Finnkampen och åkte därifrån med en bra känsla så började drömmarna och förhoppningarna komma allt mer, säger Hedin till bloggen.

Hennes RIG tog dubbla guld på Innebandyfesten för drygt 1,5 vecka sedan och man gick även igenom sin divison 1-serie obesegrade. En imponerande säsong med andra ord. – Det vi har presterat kommer jag och alla inblandad aldrig glömma, det var inget vi kunde tro när serien drog igång. Jag kommer ihåg första seriematchen mot Kiruna och varken jag eller laget var speciellt bra och vi gick därifrån med en dålig känsla inför kommande matcher. Men vi mötte topplagen ganska tidigt av serien och vi vann med uddamålen men fick kämpa hårt mot både IKSU och Sundsvall. Sedan flöt det på rätt så bra och vi vann återigen de tuffaste matcherna med en lite marginal, så det har inte varit lätt. Vi har tur i år att vi var ett lag som besitter en stor vinnarmentalitet och spelare som kan kliva fram och avgöra matcher när det behövs.

Utöver Hedin så är även Warbergs Hanna Svensson uttagen och dessa två kommer slåss om förstaplatsen. I bruttotruppen så var även Amie Nilsson och Sophie Brundin uttagna och det råder tuff konkurrens i just dessa kullar som slåss om det nu. – Jag har faktiskt rätt så bra koll på vilka 98:or som finns på målvaktssidan och jag vet några stycken som har en stor kapacitet att vara med oss slåss om landslagsplatserna nästa år, där bland finns Maria Häggström, Linnea Wall, Emelie Ronsjö, Julia Mossberg och Sanna Mangs mm. Sen har vi ju även på 97 sidan Amie Nilsson, Sophie Brundin och Lisa Thunell som jag har sett och som har imponerat på mig, så konkurrensen är minsann allt tuff och man kommer få jobba hårt för att nå framgång då inget kommer att komma gratis.

Varför tror du att du blivit uttagen och vad ska du bidra med?

– Jag tror att jag har blivit uttagen då jag har en målvaktsstil som sticker ut från mängden. På RIG fokuserar vi mycket på att sitta rakt och inte vika sig så mycket som andra målvakter gör, vilket jag tror har varit ett vinnande koncept för att denna säsong har gått så pass bra för mig. Dessutom är jag väldigt aktivt i målet och gillar att styra och ställa vilket jag inte tycker många gör på ett tydligt sätt. Det jag hoppas kunna bidra med är att sprida ett lugnt till utespelarna så de känner sig trygga samt så kommer jag att bidra med snabba spelvändningar med mitt utkast.

Vad har ni för mål med stundande VM?

– Jag antar/hoppas att vi går för guld, Sverige är regerande mästare och vi anses ju vara bäst i världen på innebandy, så det vore konstig om vi inte gick för guld.

Hedin har redan nu fått testa på spel i landslaget. Foto: Eric Moreau.

Att Sverige besitter det mesta för att vinna ett VM-guld, det vet många om och det finns mycket kvalité rakt igenom, i den truppen som Åsa ”Kotten” Karlsson tagit ut. – Jag tycker vi har en bred trupp med starka spelare på varje position, dessutom har vi många spetsspelar som är vana att avgöra för sina klubbar, många måltjuvar så som Frida Ahlstrand, Josefine Wålinder, Jonna Sjöberg, Ellen Svensson, Lina Svarfar med flera. Så jag tror våra motståndare får det tufft!

Någon speciell spelare i laget som du tycker man ska kolla in lite extra under VM?

– Alla som kommer att åka till Kanada och spela VM är självklart riktigt bra, det finns för många bra för att att bara kunna nämn en men om jag ska nämna någon så blir det svårt att undgå någon som Klara Molin. Jag tycker hon spelar med en stor pondus och hon hörs och syns på planen, hon har en grym spel förståelse och ett ruggit bra backhand skott som jag hoppas hon använder sig av ofta. Jag tror hon kommer betyda mycket för oss.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar