JAS-bloggen
Intervjuer

Nya utmaningar efter senaste guldet: ”Behöver ett miljöombyte”

Francisco ”Frallan” Haraldsson, blir 25 år i maj, men har redan nu gjort sig ett namn inom juniorinnebandyn som tränare. Haraldsson spelade själv innebandy fram tills han var drygt 18 år, innan tränarkarriären blev prioriterad. – Jag började när jag var 17, med ett halvår i Hovslätt, innan jag gick till JIK, säger huvudpersonen själv till bloggen.

Anledningen? – Jag höll inte som spelare, men ville fortsätta med innebandyn.

Haraldsson spelade själv i just Jönköping och det var där kontakten skapades. – Jag har alltid haft en god relation med Christian Lindahl, som då var ansvarig.

Haraldsson har agerat tränare i Jönköping under hela sju år, utöver en kort sejour i Linköping. – 19 år gammal och nappade på ett bud utan att tänka igenom.

Foto: Daniel Steen.

I Jönköping så har störst fokus legat på P16, samt HJ18, men han har även haft andra uppdrag i föreningen. – Hade en grymt rolig säsong med vårt Dam B-lag. 🙂

Just i JAS-laget, klev han in i inför säsongen 2013/2014, när årskullen födda 1995 var äldst. Då återfanns bland annat spelare som Anton Hedin, Hannes Blomkvist och Josef Sankell i laget och det var då Haraldsson satte sin touch på laget och präntade in ett visst tänk. – Laget för jaget tror jag har varit något som varit typiskt och ingen är större än loggan vi bär på bröstet.

Det året slutade med silver på Innebandyfesten i Örnsköldsvik. Året därefter, säsongen 14/15 så blev det dubbla guld och i år när fokus enbart låg på JAS-laget, så blev det ett nytt guld. – Hur matcherna än ser ut har vi alltid funnit en väg att vinna. Bredden har givetvis spelat in en stor roll och att hela den stora gruppen har tagit sina roller och fått båten att gå framåt.

Vilken typ av innebandy förespråkar du?

– En stark defensiv älskar jag, där alla sliter för varandra. Sen en kreativ offensiv med tydliga linjer i spelet.

Vad anser du är dina styrkor som tränare?

– Skapa grupp och få gruppen att dra åt samma håll, samt försvarsspel.

Har du någon tränare som du ser upp till?

– Finns så många. Men dem tre som inspirerade mig när jag började var Mikael Hill, Johan Ivarsson och Christian Lindahl, sen har det tillkommit många andra på vägen som man gärna följer och tittar på oavsett sport.

Nu väntar nya utmaningar när han istället kliver in i Hovslätts tränarstab till hösten, ett lag som tog steget upp till division 1. Där kommer han tillsammans med en annan JIK-bekanting, Fredrik Friberg, leda laget. – Jag behöver ett miljöombyte och Hovslätt kunde hjälpa mig med det. Det är ett lagom steg för mig tror jag.

Vad kommer du minnas mest efter tiden i Jönköping?

– Oj svårt att säga. Tre guld är alltid tre guld. Men om man bortser från dem så Munka Ljungby med p96, när vi vann i sudden och var klara för innebandyfesten för första året.

Foto: Daniel Steen.

För er som tänkt att besöka någon typ av läger i sommar, så kan ett möte med Haraldsson bli verklighet då han även agerar ledare. –  Först var jag ledare på All Star Week och nu är jag på Stadium Sports Camp i Norrköping. Jag hoppas vi ses där :).

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar