JAS-bloggen
Sammanfattningar

Sammfattning – dag ett

Efter drygt tre timmar bil, incheckning och vissa navigeringsproblem var jag på plats i FortKnox Arena, en fantastisk anläggning som skulle göra de flesta avundsjuka.

Inledde dagen med att se RIG/Röbäck möta Nacka Wallenstam, där jag som bekant tippat RIG/Röbäck som slutsegrare, något som jag började tvivla på efter fem minuter redan…

RIG spelade på två femmor, där bland annat Tova Eriksson och Amanda Svärd återfanns, men Ellen Bäckstedt som haft skadeproblem, fanns längst ut på bänken.

Nacka började riktigt piggt, totalt orädda trots sin relativt lilla rutin och låga snittålder, men att talangen fanns syndes redan på uppvärmningen.

RIG fick matchens första utvisning för hands, en tveksam sådan ansåg jag, då det fanns en knuff i rygg i samma skede och det kunde lika gärna varit ett frislag för norrlandslaget. Nacka förvaltade detta på bästa sätt då Philippa Blom hittade in med en fin passning på borte stolpen till Felicia Saving som gjorde 1-0. Saving, född 02, hade inlett matchen något darrigt med ett par bolltapp, men att fortsätta gå in och spela som vanligt är starkt, med den åldern också!

RIG hade svårt att skapa några klara chanser och fick rulla en del boll i ofarliga ytor mot Nackas 2-2-1. Kvitteringen kom dock när just Tova Eriksson tog fart längs vänsterkanten och hittade en lucka. Sett till matchbilden under första perioden så var nog 1-1 någorlunda rättvist, även om Nacka stod för flertalet fina sekvenser.

I den andra så blev spelet något bättre, men där Nacka flertalet gånger om kunde lösa RIG:s man-manpress utan några större problem, återigen, mycket imponerande av ett ungt och orutinerat lag. När RIG väl började trycka på, ta mer avslut och spelare som Sandra Svärd och Alexandra Terner blev mer aktiva, så var det istället Nacka som gjorde 1-2 och kort därefter även 1-3. Då, med drygt 4,5 minut kvar så tog RIG ut målvakten och det gav resultat. Reducering och kvittering kom och gissa av vem? Ellen Bäckstedt, direkt in från bänken, men som visade vilken målskytt hon är och hon hade även i matchens sista sekund, chans att avgöra. Dramatiskt värre!

Trots underläge så räddade RIG en poäng mot Nacka. Foto: David Rönnblom.

I Nacka imponerande en Vilde Runfloen på mig, en bollskicklig back (som Nacka hade många av). I RIG så tyckte jag att Jonna Stenvall stod för ett stabilt backspel vilket även gällde Andrea Claesson.

Bytte därefter hall och hann se ett par minuter av matchen mellan Pixbo-Stanstad, där ”rävarna” körde över sina motståndare ganska ordentligt. Hann se ett riktigt snyggt boxplaymål av Frida Ahlstrand, en spelform där laget är hyperfarliga och använder det som ett riktigt anfallsvapen. I övrigt verkar det varit en ganska avslagen match som vanns stort av Pixbo.

Därefter följde ett riktigt häftigt möte, JIK mot Salem/Telge. JIK rivstartade med ett tidigt mål efter knappa minuten, innan Salem/Telge tog över och hade mycket utav spelövertaget och skapade även en hel del chanser, där Jonas Wängefors var vass. Ingen lycka i powerplay heller för Stockholmslaget och istället var det JIK som kontrade in 2-0 och tillslut punkterade matchen med det tredje målet i tom bur. Salem förtjänade nog ett mål minst, men JIK var effektiva och stod för en gedigen försvarsinsats. Även om det var förstakedjan som gjorde målen, så ska inte spelare som Simon Karlsson och Simon Hedin, med flera, förglömmas, som gör ett jättejobb och är otroligt tunga att möta.

En härlig fight följde därefter, där Pixbo mötte RIG/Röbäck, två lag som jag tippat till finalen. Efter RIG:s inledande match så trodde jag man skulle få det tufft, men till denna matchen kom både Ellen Bäckstedt och Amanda Niclasson till start, vilket spetsade till laget. De båda lagen startade på tre kedjor, men coachade allt mer aktivt ju längre matchen gick. Frida Ahlstrand inledde showen och gjorde både 1-0 och 2-0 och visade vilken klass hon håller, då hon ständigt är ett hot på planen. När matchen gick till pausvila så kändes Pixboövertaget ganska kraftigt, men RIG kom tillbaka med ny energi i den andra och just lagets förstakedja med Bäckstedt/Eriksson bland annat, var oftast ett hot. Inte helt oförtjänt så kom reduceringen när Pixbo missade en brytning på mittplan och efter Bäckstedts miss på friläget, så kunde Tova Eriksson trycka in en reducering. När laget sedan fick chansen i powerplay så var det ett smärre mirakel att inte kvitteringen kom. En gnutta tur för Pixbo samt ett fint målvaktsspel av Axelsson, såg dock till att Göteborgarna hade fortsatt ledning när matchen började närma sig sitt slut. RIG, som använde i princip enbart ”RIG” spelarna och inte Röbäcktjejerna denna matchen, kunde dock få till en kvittering och det var just Bäckstedt som hittade målet, hennes fjärde poäng på två matcher. 2-2 blev resultatet och sett till hur matchbilden började och såg ut, så skulle jag nog tro att Pixbo är mest missnöjda med det resultatet.

RIG/Röbäck kunde rädda en poäng till sist. Foto: David Rönnblom.

Kvällens sista match blev RIG-JIK, där jag var nyfiken på se hur RIG hanterade situationen efter at man förlorade den inledande matchen mot Lillån. Självförtroendet verkade det dock inte vara några fel på och stämningen verkade god då man kunde kosta på sig ett par leenden med jämna mellanrum.

I den första perioden så hade JIK problem att få till det mot RIG:s höga press och man-manspel. Det blev ofta längre bollar, antingen i luften eller längs sarg och inget av lagen kom till några riktigt solklara chanser, utan mer ströchanser eller skott utifrån.

När RIG fick inleda period två i powerplay så förvaltade man det på bästa sätt dock när Axel Wallgren klev in från vänsterkanten och dunkade in bollen i borte. När sedan Jönköping fick chansen att spela powerplay så ville man inte vara sämre och med dryga sekunden kvar av spelformen så petade Jacob Larsson in kvitteringen. Samme Larsson kunde sedan göra 2-1, denna gången mycket snyggt assisterad av Simon Hedin och Larsson gjorde inga misstag när läget kom.

När RIG åkte på sin tredje utvisning därefter så såg det tungt ut, men Oskar Domberg stod för en riktigt fin prestation i boxplay och kunde istället kvittera från ingenstans. Ställningskrig följde sedan och överlag var det en ganska ryckig match med mycket avblåsningar, mycket konstiga avblåsningar och en hel del hets, framförallt på läktaren! En klantig utvisning för Jönköping, ledde till att RIG fick chansen att avsluta matchen i powerplay och trots försök till en riktigt härlig variant, så fick man nöja sig med en poäng och är därmed att besegra Salem/Telge imorgon.

Även på planen var det heta känslor emellanåt. Foto: Mats Roman.

Intryck överlag? Imponerad av Nacka, förväntade mig mer av RIG, förväntade mig något mer av Wi-fit i anläggningen och det märks även att kvalitén är något lägre nu när vi har åtta och inte fyra lag på plats i Växjö. Kul ändå att grupperna är såpass jämna efter första två rundorna!

Imorgon smäller det på nytt. Trevligt!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar