JAS-bloggen
Intervjuer

Exclusivt med innebandyns agenter på JACT

JACT Management har under den senaste tiden spridits allt mer och uppmärksammas idag på flertalet ställen runtom i Sverige, men även utomlands. Namnet, det kommer från de fyra grundarna och den första bokstaven i deras förnamn. – Startade upp tillsammans med tre andra innebandyfrälsta nördar. Greger Andersson, gammal elitmålvakt i Balrog som jag spelat med, Anton Jonsson, som tränat både Pixbo och Dalen, som jag även hade som tränare i Schweiz samt Olle Karlsson, gammal sportchef i Lindås, säger den fjärde personen, Jonas Thomsson, om bakgrunden till företaget.

Thomsson fortsätter:

– Vi kände att det var dags för innebandyn att starta upp något. Vi bidrar med rådgivning och ”matchmaking”, där vi hjälper spelare att komma iväg på äventyr. Många har väl sett oss som agenter, men vi ser oss som rådgivare.

Företaget är inne på sitt andra år och att spridningen ökar, kan man se på siffrorna.

– I år har vi hjälpt över 70 spelare som kontaktar oss i olika frågor, men annars är det 20-30 namn vi jobbar med i vår ”bank”. När någon är klar för en ny klubb, så blir det helt enkelt en ut och en ny in. Vi har nog kontakt med över 100 spelare annars som vi hjälper, allt ifrån spelare i division 2 till spelare i superligan och även utomlands.

Det händer både att spelare kontaktar JACT för att få hjälp att söka efter nya utmaningar, men även att klubbar hör av sig för att hitta rätt spelare. Någon konkurrens för tillfället, det finns dock inte.

– Vi har de bästa spelarna i hela världen, där vi även hjälper spelare utomlands. Sverige, Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Både spelare och klubbar hör av sig till oss och ofta händer det att spelare kontaktar oss, där de kanske pratat med någon annan vi hjälp tidigare.

Han passar på att tipsa om en sak som kan underlätta.

– Skicka in en HL-film helt enkelt, det kan hjälpa.

Kunskapen som företaget sitter på, gör att även skolverksamheten har fått upp ögonen för att kunna nyttjas dess erfarenheter.

– Det är innebandygymnasium som hör av sig om föreläsningar och jag har själv varit på RIG och föreläst. Alla som går 3:an på gymnasiet kanske inte är redo för SSL eller allsvenskan, men viktigt att få veta mer. Många har i nuläget relativt liten kunskap om hur avtal och liknande fungerar.

Hur unga ”klienter” tar ni er an?

– Från början sa vi bara elitspelare, men nu även i andra divisioner. Men de är inte yngre än 18.

Att unga spelare byter klubb och ibland hamnar i ohållbara situationer som kan leda till sämre utgångar, är allt mer vanligt. Att göra ett bra klubbval är av yttersta vikt, men otroligt svårt.

– Man kan aldrig bli lovad speltid, men man ska sätta sig i en situation där man har chansen till en utveckling. Många, även riktigt duktiga spelare, är sugna på spel i superligan väldigt tidigt, istället för att utvecklas och spela i en klubb som har visioner, likt Onyx eller Visby. Det går att jämföra lite med fotbollen, där nu många spelare istället väljer spel i Holland eller liknande, innan det bär av till Premier Leauge. Man får släppa lite av prestigen, blir så bra som möjligt istället. Om du har riktiga spetsegenskaper så kan du tjäna en liten ersättning, men annars är inte innebandyn riktigt där än.

Vad är de största felen unga spelare gör när de skriver på kontrakt?

– Längden på avtalet. Om de inte är ersättningen inblandade så behöver inte avtalet vara så långa. Man vill ju inte vara i en klubb där man inte får speltid. Att få en chans att komma vidare, det är viktigt att få in i kontraktet. Dock är det viktig att inte ge upp, träna och kriga på, annars kommer du aldrig nå toppen.

Thomsson passar även på att avslöja att man framöver kommer släppa ett par podcasts, där Billy Nilsson fanns med i det första.

– Träffar väldigt mycket spelare och kommer börja göra ett par poddar. Billy Nilsson, Johan Samuelsson och även Simon Götz. Kommer sitta ner och prata med spelarna lite, där vi vill vända oss till de yngre. Billy kommer köra premiäravsnittet och det blir ganska personligt. Det kommer även vara lite utlottningar där man kan vinna spelarnas skor eller klubba till exempel. Även under SM-finalerna ska vi försöka få till något, där vi träffar mycket folk.

Thomsson har även en lång karriär själv som aktiv spelare.

Här kan ni lyssna på det första avsnittet med Billy Nilsson!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar