JAS-bloggen
Okategoriserade

Vägen till Innebandyfesten – ett skämt?

Vi börjar närma oss slutspelstider allt mer, i vissa grupper är det redan klart, men där det under helgen kommer avgöras. I ett par av grupperna är det otroligt spännande, där ett resultat kan ändra allting. Har redan nu sneglat lite på lottningen och är starkt kritisk till hur svenska innebandyförbundet har lagt playoffet.

För det första så är det nytt för iår att Innebandyfesten kommer ha åtta deltagande lag, istället för fyra. Två stycken grupper, med fyra lag i varje kommer göra upp i ett poolspel där man spelar matcher som är 2×20, där sedan de två bästa lagen i varje grupp, når semifinalerna. Om jag förstått det rätt, så är det för att man vill minimera riskerna att ”de två bästa lagen” slår ut varandra tidigare under slutspelet, där istället man via gruppspelet ska kunna få ut de ”rätta” lagen. Så tolkade jag i alla fall svenska innebandyförbundets svar när frågan ställdes av Jönköpings tränare, Francisco Haraldsson på twitter.

Just detta upplägget har enligt mig båda för och nackdelar, men det går att konstatera att för de föreningarna som har chans att nå Innebandyfesten med dubbla lag, där vissa spelare kan representera lag i två klasser, så lär det bli en helg med mycket innebandy, det går att konstatera.

Det jag är mest kritisk till är vägen fram till Innebandyfesten. Jag anser att den geografiska aspekten spelar in alldeles för mycket på många håll och kanter och därmed missar man att säkerhetsställa kvalitén. Jag tycker att når man slutspelet, så ska man under de två playoffrundorna, inte behöva riskera att möta ett lag från sitt egna gruppspel. Om den risken/möjligheten togs bort, så skulle man på ett tydliga sätt, kunna se vilka grupper som verkligen haft klass, då det borde vara möjligt att tre lag från samma grupp, ska kunna nå Innebandyfesten. För att ta ett exempel. Om Pixbo vinner sin grupp, möter man Lerum. Vi säger även att Lindås slutar trea i grupp I och därmed möter Partille. Om nu både Pixbo och Lindås vinner sina första slutspelsmatcher, så möts man på nytt. Skandal enligt mig!

Den geografiska aspekten, framförallt för de nordligare lagen, kan inte ha sån stor påverkan så man väljer att lägga slutspelet på detta sättet. Visst, om Sirius slutar tvåa i sin grupp, vinner sin första match, så kan man få bege sig upp till Umeå för att möta RIG, om även Umeålaget vinner sin första. Vad är det som gör att ett lag från Stockholm till exempel inte kan ta sig upp dit? Avståndet mellan Uppsala och Stockholm är ett par mil. Ska kvalitén i slutspelet och på Innebandyfesten, verkligen styras av ett par mils längre resa? Har man anmält sig till juniorallsvenskan, så får man räkna med att slutspelet kan ha längre resor.

Jag anser att det finns ett par grupper av bättre kvalité än andra, D-gruppen för att ta ett exempel. Djurgården, Farsta och Salem/Telge är tre lag, som alla har klassen att närvara på Innebandyfesten, men på grund av slutspelslottningen så kommer denna möjligheten inte finnas. FEL!

Återigen, lottningen borde ligga så att du ej riskerar att möta ett lag från din egen grupp under de två första rundorna i slutspelet. Det är inte svårt att fixa och återigen, den geografiska aspekten är en för svag anledning för att hänvisa till det som argument.

Förbundet. Gör om, gör rätt. Ge alla grupper rätt förutsättningar för att ha tre lag i Växjö.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar