JAS-bloggen
Okategoriserade

Vad ger spelarna rätt att kritisera domarna?

Alltför ofta så både hör och läser man om hur spelare på innebandyplanen runtom i Sverige kritiserar domare efter matcher i media och olika forum. Det sker på den högsta nivån i Sverige och långt ner i seriesystem då du kan sätta dig och se på en lokal match med pojkar 14 där det redan då klagas på domarnas beslut under matchens gång. Vad ger egentligen alla spelare och även ledare, rätt att kritisera domarna och deras beslut, säsong ut och säsong in?

Att det förekommer i allt lägre åldrar gör väl att det allt som oftast följer med längre upp i systemen. Föreningens A-lag, ledare och övriga storstjärnor runtom i Sverige har sitt ansvar att dra till stacken. Det är spelare och ledare som många av de yngre spelarna ser upp till och har som idoler. Spelare och karaktärer som de lär sig av, anammar och försöker efterlikna. Om då ett halvt ungdomslags sitter på en match där idolerna springer och de gång på gång, efter varje domslut, ifrågasätter domarens beslut med gester, tal och till och med drar på sig utvisningar för protest, tror ni inte då att de yngre spelarna kommer lägga märke till detta och även i vissa fall, anamma?

Jag har full förståelse för att man under match, reagerar, diskuterar och även i viss mån ibland, skäller, då vissa domslut helt enkelt kan vara väldigt tvivelaktiga. En reaktion är naturligt och är något som domarna måste kunna ta hänsyn till, då du under match ofta når en hög puls och en hög spänning, där det kan vara svårare att tygla dina känslor. Det jag mer är ute efter, är dessa situationer där det i princip klagas på domarna efter varje domslut. Om du tittar på en match i SSL; där domarnivån har varit väldigt varierad ska tilläggas, så är det inte många domslut som accepteras av varken ledare eller spelare. Ibland vill det ena laget ha en utvisning, samtidigt som de andra inte ens anser att det var ett frislag. Hur ska domarna kunna få båda lagen nöjda då om den typen av enögdhet finns?

Som domare har du en tuff uppgift, då du på ett kort ögonblick ska kunna ta ett beslut, ett beslut som kan avgöra matcher, turneringar och utgångar i viktiga matcher, där det kan sitta flera hundra och ännu mer ibland, på läktaren, som granskar dina beslut. Vi ska trots allt vara tacksamma att vi har domarna som åker land och rike runt och som ser till att få våra serier och upplägg att gå ihop. Det pratas om utökat matchschema och liknande, men hur mycket har domarna att säga till inom detta?

För att ta spelare och ledares parti, så kan jag tycka att domarna överlag runtom i Sverige, behöver förbättra sin kommunikation och förståelse. Att man gör en felbedömning, att man missar en situation, det händer, men det man som spelare avskyr, är när domarna inte kan ta en diskussion kring det och kunna erkänna sitt misstag. Precis som spelarna gör fel, så gör domarna fel och det handlar om en acceptans. Med glimten i ögat så har du mycket vunnet som domare och det kan nog samtliga spelare intyga om, istället för att du som domare ska visa din makt och försöka styra matchen, vilket inte är uppgiften, utan bara få matchen att flyta på utan att egentligen märkas. Domare som själv spelat eller spelar, anser jag har bättre förutsättningar då de själva kan relatera till situationer som de upplevt på planen. Det brukar märkas tydligt vilka som har en viss erfarenhet från eget spel.

För att sammanfatta så tycker jag att kritiken i efterhand borde minskas, då det ibland kan lastas förluster på domaren, som visst, kan ha påverkat med ett domslut, men knappast han som gjorde att du släppte in de föregående åtta målen? Tänk om en domare skulle gå ut och kritisera spelarna i efterhand om de gjort en svag insats eller en tabbe. Hårt draget, men det är exakt samma sak i princip och då förstår ni hur utsatta dagens domare är. Förbunden borde istället lägga mer tid på utbildningar, uppföljningar, observationer och stöttning, precis som spelarna får via sina dagliga träningar. Då har vi mycket vunnet. Förbunden borde samtidigt ha koll så att man tillsätter rätt domare till rätt match och nivå, för att det ska bli rättvist för båda parterna.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar