JAS-bloggen
Intervjuer

En nöjd förbundskapten: ”Helt enligt planerna”

Herrarnas U19-landslag kunde under den gångna helgen inkassera två segrar i Finnkampen, när man på finsk mark visade framfötterna. Finland ställde upp med ett ungt lag, spelare som kan bli aktuella rent åldersmässigt inför nästa VM. – Vi genomför helgen helt enligt planerna, och tog vid där vi slutade senast på EFT i Brno och även började på Bosön i september. Vi har hela tiden pratat om att Finnkampen är 97:ornas egna ”VM-final”. Målsättningen var att vinna samtliga fyra matcher dvs. två matcher plus straffläggningarna. Detta lyckades killarna med. Bortsett från några mindre svackor i respektive match, så kontrollerar vi händelserna, och det är uppenbart att vi tvingar Finland att spela i ett tempo som de inte behärskar, säger förbundskaptenen Markus Puskala till bloggen.

Puskala och hans kollega, Patrik Edgren, är fortsatt relativt nya i sin roll, men fick mycket positiva svar under helgen. – Jag är mycket nöjd med närkampsspelet och duellspelet. Inför match två fokuserade vi även extra mycket på spelvändningar och detta föll väl ut då, många av målen var just på spelvändningar. Flera av backarna vågade också mer och mer i offensiven under helgen och det är också glädjande.

Av de spelarna som var uttagna till helgens landskamper, så återfinns nästintill samtliga i spel i Juniorallsvenskan till vardags, med något enstaka undantag. – Juniorallsvenskan är givetvis ett bra sätt för oss i staben att hålla koll på spelarna, och det är bra om det blir matcher där man får mäta sig med jämnåriga. Spelet i juniorallsvenskan skiljer sig mot det på internationella scenen, internationellt är spelet mer fysiskt och kräver mer av spelarna i det avseendet. Tror inte man i alla lägen behöver ha så bråttom uppåt i systemen utan det finns många olika vägar att utvecklas. Risken om man stressar uppåt är man får luckor som atlet och spelare som är svåra att ta igen.

I JAS har varit diskuterat under hösten då vissa lag har inkasserar storseger efter storseger. Anser du att man behöver säkerhetsställa kvalitén i JAS för att behålla utvecklingen på spelarna?

– Jag tror att det är viktigt att alla är med och tar ett stort ansvar när det gäller utveckling av unga spelare och att man tänker ”big picture”. Viktigt att man utgår ifrån respektive spelares individuella utveckling och där krävs ett fint hantverk. Man får heller inte glömma bort träningsmiljön, och vara noga med att utveckla atleterna så spelarna utvecklas i rätt takt och håller sig hela och friska, samt klarar av de påfrestningar som innebär att spela matcher med högt tempo. Det är klart att ingen vinner på ojämna matcher, utan att det optimala är att matcherna är jämna. Olika lag har olika förutsättningar beroende på diverse faktorer.

En nöjd Puskala efter helgens Finnkamp. Foto: Eric Moreau.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar