JAS-bloggen
Intervjuer

Näste Lundmark gör sig ett namn – Född 2001

14 år gammal, springer han runt, med glasögon, pannband och ett svallande hår och spelar innebandyn som om han vore dubbelt så gammal. Med sin Salmingklubba så kan han bjuda på det ena och det andra på en innebandyplan. Men vem är Malte Lundmark? – Började min karriär när jag var fem år gammal, i en liten klubb som heter Mosjö SK, utanför Örebro. Efter några år så bildades istället Örebro innebandy, där de få lagen från Mosjö, tillsammans med ÖSK ungdom och ett A-lag från Axberg, slogs ihop. Nu går jag in på mitt femte år i Örebro innebandy och utvecklas för varje år som går, säger Lundmark till bloggen.

Namnet Lundmark klingar kanske bekant? Jodå, inte så konstigt, när storebror Emil, född 1998, är en av poängkungarna i JAS-gruppen och redan nu har en ordinarie plats i klubbens allsvenska A-lag, samt att morbror Andreas, numera kan titulera sig som världsmästare, sedan han ledde Sveriges damlandslag till ett VM-guld i helgen. – Jag och brorsan har spelat med varandra hemma, ute på gatan sedan vi började med innebandy. På gatan har vi mest haft roligt, men det är klart att det även slutat med fight. Vi delar med oss av vad vi kan till varandra och utan han hade jag inte varit där jag är idag.

Laget Örebro, har börjat på bästa sätt i JAS och efter sju spelade matcher, leder man E-gruppen på 17 poäng, samma poäng som Hagfors, men man har även en match mindre spelad. – Vi har börjat bra i laget. Etta i gruppen och har varit stabila i försvaret och gjort mycket mål. Vet dock att vi har ett par växlar till att komma upp i, så vi kan förbättra vissa saker lite till.

För Maltes egen del har det blivit åtta poäng på de första sex matcherna, men han är även gjort 21 poäng på fem matcher i en av de högre pojkserierna. – Jag är nöjd med min start. Känner att jag fått mycket speltid och tycker själv att jag producerat relativt bra, både poängmässigt, men även i det övriga spelet.

Med tanke på din ålder och storlek, så blir ofta fysiken en nackdel emot dig, hur kompenserar du?

– Inte tänkt så mycket på det, det går ju inte att göra något åt att man är mindre än motspelarna helt enkelt, men jag har väl en bra teknik, en bra spelförståelse och försöker alltid jobba hårt.

Lundmark möter spelare både ett, två, tre och även fyra år äldre än honom, men kompenserar det med annat. Foto: Malin Lundmark.

Då Lundmark är född 2001, så har han flertalet år kvar i juniorallsvenskan och även i SDF-SM, där han fortfarande är ett år för ung. – Det första för mig är väl 00-kullen, som jag kan ta en plats i en trupp. Tror vi kan gå riktigt långt där, vi har många bra spelare, både i Lillån och Örebro, som är födda 00-01, som kan bli ett bra lag.

I klubbens A-lag återfinns brodern Emil, Olle Åhmman, född 1998 och på senare tid har även Jacob Embretzen, född 1999, fått testa på allsvenskt spel. I JAS-laget är det flertalet spelare som har många år kvar och det är få killar födda 1997. – Tycker det känns bra för egen del, bra att tränarna ger utrymma att prova på tufft motstånd, men samtidigt tycker jag det är viktigt att spela inte slussas in alldeles för tidigt i JAS, till exempel.

Någon press? Njae, det känner inte Lundmark än trots sin talang.

– Inget jag känner av i nuläget, någon extra press. Brukar inte tänka så mycket på sådant, försöker alltid göra mitt bäst och inte tänka, men det kommer säkert komma mer i framtiden.

Maltes poängskörd kan man inte klaga på under inledningen. Foto: Malin Lundmark.

Än så länge har Lundmarks karriär rullat på, men det är många år kvar och motgångar, det möter alla förr eller senare, även om han har klarat sig hittills. – Klart man haft några små dippar under säsongerna, men då gäller det att att fortsätta jobba hårt på träning och match, så man kommer tillbaka i form.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar